fbpx

Wist je dat een slechte band met je vader kan zorgen voor bindings- en verlatingsangst?

Voel je je vaak onzeker? Ben je heel kritisch naar jezelf? Heb je last van bindings- of juist verlatingsangst? Vaderpijn kan de oorzaak zijn. Eva Walgemoet, Wendy-expert en systemisch coach, geeft uitleg en tips.

Jouw vader….de man die een hele grote rol speelt binnen jouw familiesysteem. Als kind heb je de aanwezigheid, liefde en aandacht nodig van jouw vader. Helaas komt het vaak voor dat een vader niet zelf voorziet in de behoeften van zijn kind en daardoor emotioneel niet (genoeg) aanwezig kan zijn voor jou. Dat kan ervoor zorgen dat je last krijgt van bindings- en verlatingsangst.

Vaderpijn

‘Vaderpijn’ zoals ik het noem, gezien mijn benamingen ‘familiepijn’ en ‘moederpijn’ is in de volksmond bekend als ‘vaderwond’. Jouw vader is het eerste mannelijke hechtingsfiguur in jouw leven. Vaders staan voor ‘de wereld ontdekken, bescherming en begrenzing’. Bij het fysiek of emotioneel ontbreken van een vader, waar altijd een oorsprong van ligt binnen jullie familiesysteem, kan dit ervoor zorgen dat jij in jouw leven op zoek gaat naar erkenning en bevestiging. Het kan invloed hebben op jouw gevoel van eigenwaarde, je ‘niet goed genoeg’ vinden, niet trots op jezelf kunnen zijn. Bewijsdrang is iets wat je herkent in jezelf. Je blijft op zoek naar de liefde en waardering die je van je vader had willen ontvangen en voelen.

Relatiepiek

Vaak zie je dit ook terugkomen binnen liefdesrelaties. Jouw partner zal zijn best doen om jou het gevoel van waardering en erkenning te geven, maar jij zal dit alleen op een manier verwachten zoals dit enkel van een vader te krijgen is. Een partner zal jouw gevoel hierin dus niet kunnen bevredigen. Ik zie in mijn praktijk regelmatig dat hierdoor relaties verbroken worden (een partner zal namelijk nooit het gevoel krijgen jou echt te kunnen geven wat jij nodig hebt). Met name hierdoor, en door het leren herkennen van dit patroon, ook vanuit mijn eigen ervaring, is ‘Relatiepiek’ ontstaan. Hierbij doen beide partners een familieopstelling sessie, met hun partner erbij aanwezig. Je leert van elkaars familiesysteem, krijgt inzichten en gaat begrijpen waar bepaald gedrag vandaan komt, waar jij als partner wellicht tegenaan loopt. Het is zo waardevol om te zien dat er onderling veel begrip voor elkaar komt. Lees vooral eerdere blogs die ik schreef over relaties (en bindingsangst/verlatingsangst).

Ondersteuning

De zoektocht naar erkenning en bevestiging blijft vaak aanwezig als jij een afwezige vader hebt (gehad). Zelfs al zou jij op zoek gaan naar een vervangend vaderfiguur (net als bij moederpijn, lees hierover in mijn eerder geplaatste blog), dan nog kan dit niet jouw vaderpijn helen. De steun kan uiteraard helpen, maar het echte gemis van jouw biologische vader, haalt dit niet weg.

Een aantal kenmerken die je kunt zien als ‘vaderpijn’:

  • Onzekerheid
  • Niet goed genoeg voelen
  • Niet trots op jezelf kunnen zijn
  • Zeer kritisch op jezelf
  • Bewijsdrang
  • Moeite met autoriteit
  • Vaak emotioneel afwezige partners aantrekken of juist een partner die dat wat jij mist bij jouw vader, ook niet heeft
  • Geen vertrouwen in mannen
  • Je ervaart geen steun
  • Bang voor afwijzing
  • Je kunt je niet veilig voelen in je eigen lichaam
  • Altijd op zoek naar erkenning en bevestiging van anderen

Herkenbaar? Dan heb jij waarschijnlijk te maken met ‘vaderpijn’.

Man en vrouw

Vaak zit er een verschil in hoe mannen en vrouwen zich uiten rondom vaderpijn. Bij vrouwen uit ‘vaderpijn’ zich vaak in angst, depressieve gevoelens, innerlijke pijn en gevoelens van verlies. Onverwerkte woede en verdriet liggen hieraan ten grondslag. Zoals hierboven beschreven werkt dit vaak door in (liefdes)relaties. Bij mannen uit ‘vaderpijn’ zich vaak net andersom: juist de woede komt naar voren om de pijn, het verdriet en de angst die eronder zit te verbloemen.

Angst

Binnen relaties kan het voor zowel mannen als vrouwen op 2 manieren naar voren komen: bindingsangst en verlatingsangst. Bij bindingsangst komt juist afstand en boosheid naar voren, waarbij men zijn partner niet dichtbij laat komen. Lastig kunnen hechten aan iemand, bang om (weer) gekwetst te kunnen worden. Ook vreemdgaan is een kenmerk, om het beklemmende gevoel wat minder heftig voor je te maken.

Anderzijds de verlatingsangst: steeds maar bevestiging nodig hebben van je partner (zoekend naar erkenning en bevestiging). Ben ik wel goed genoeg? Leuk genoeg? Is een ander toch niet leuker dan ik? Houd je nog wel van me? Ook al zou de ander dingen doen die jij niet kan goedkeuren, toch de relatie stand laten houden. Afhankelijk opstellen ten opzichte van de ander. Dit alles heeft te maken met de onzekerheid die is ontstaan vanuit die vaderpijn.

Sessie

Het goede nieuws: jij kan deze vaderpijn helen! Door aan te kijken wat jij gemist hebt als kind, daadwerkelijk door dit gevoel te gaan (primaire emoties) en te gaan uitzoeken wat maakt dat jouw vader jou niet heeft kunnen geven waar jij zo’n behoefte aan had (door een familieopstelling sessie). Inzicht krijgen in jouw vader en de trauma’s die in zijn stuk familiesysteem zitten is helpend om zelf deze vaderpijn te kunnen helen.

Lees jij dit en denk je: ‘Dit gaat over mij!’. Dan is dit het moment om in actie te komen!

Heb jij een relatie? Loopt dit niet zoals jij/jullie zouden willen? Plan dan een afspraak en we gaan aan de slag met ‘Relatiepiek’. In 2 sessies zijn jullie jezelf en jullie relatie aan het helen.

Geen relatie? Plan dan jouw 1:1 familieopstelling sessie en krijg inzichten over jouw gehele familiesysteem, vanuit voorouders tot aan eventuele (klein)kinderen. Een compleet plaatje vanuit erkenning, acceptatie en loslaten. Het is tijd om te helen! Krijg weer de regie over jouw eigen leven, het is te kort om er niet vol van te gaan genieten!

Liefs,

Eva

Voel je welkom om een gratis intakegesprek  te plannen met Eva als je interesse hebt in een The Real ME traject (losse sessies zijn direct te boeken) via: www.mindgrowcoaching.nl



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF