fbpx

Arjan van 365 Dagen Succesvol: ‘Je tweede leven begint op de dag dat je ziet dat je maar één leven hebt’

365 Dagen Succesvol heeft als missie Nederland gelukkiger te maken. Een missie die ontstond uit het verlies van een goede vriend. Na de dood van zijn vriend Jip, negen jaar geleden een van de deelnemers van Over Mijn Lijk, besloot Arjan Vergeer iets te doen met zijn gedachtegoed. Omdat het vandaag precies negen jaar geleden is dat Jip overleed, delen we zijn verhaal.

Hoe doe je dat eigenlijk, leven? Het staat vaak zo mooi op tegeltjes of in commercials van zorgverzekeraars, maar eerlijk gezegd had ik geen idee. Waar moest ik beginnen? De meeste dagen rommelden gewoon voorbij. Ik rolde van het één in het ander, als een knikker. En een knikker rolt doorgaans  naar beneden.

Toch voelde ik de opdracht op mijn schouders. Maak er wat van. Lééf. Haal eruit wat erin zit. De opdracht was daar neergelegd door Jip, mijn goede vriend, in zijn brief die werd voorgelezen op zijn afscheidsceremonie – een paar dagen nadat Jip aan botkanker was overleden.

Deze week is het acht jaar geleden dat Jip stierf. Hij was 24, had een lijf vol kanker en een onverwoestbare glimlach. De wonderlijke energie op zijn afscheid voel ik nog steeds weleens; ik had nog niet eerder in een dienst over de dood zoveel leven gezien. We dansten en lachten. We vierden dat wij er nog waren en dat we Jip ons leven mochten hebben. David las Jip’s afscheidsbrief aan ons allemaal voor en met Davids stem zei Jip: sterf niet met me mee.

Dansen

De zaal ontplofte en de extra zaal met de videoschermen ernaast ook. Een staande ovatie, een schreeuw van leven naar de fel beschilderde dichte kist op het podium. We stonden te juichen op zijn crematie omdat we allemaal meteen snapten wat hij wilde zeggen. Wij zijn nog hier. Doe er wat mee.

Maar dat is nogal een opdracht. Want hoe doe je dat?

Gelukkig was het Jip zelf die met hulp kwam. Een paar maanden na zijn overlijden kon ik dankzij het BNN-programma Over Mijn Lijk die bijzondere laatste maanden opnieuw beleven. Bij Jip thuis in Wageningen vraagt presentator Patrick Lodiers hem boven een kop koffie om zijn laatste advies voor de kijker. Jip schuift op zijn andere bil en gaat rechtop zitten, om daarna dwars door de camera heen me bij mijn nekvel te pakken.

Wat mij het meest heeft geholpen, zegt Jip, is een open mens zijn. Open voor het leven, voor de toekomst, voor andere mensen. Want wanneer jij openstaat voor de wereld, zul je merken dat de wereld ook open staat voor jou.

Les

Ik voelde meteen dat hij gelijk heeft en dat ik, als ik eerlijk naar mezelf keek, helemaal niet zo open was. Ik dacht vaak al te weten wat iemand voor type is, voordat het gesprek was begonnen. Ik vertelde heel selectief over mezelf – en dan vooral wat er goed ging. Ik wilde bij nieuwe plannen al graag vooraf weten hoe het ging aflopen, anders begon ik er niet aan. Ik plaatste oude kennis altijd boven nieuwe ervaringen.

Jip leerde me dat dit misschien heel veilig voelde, maar me uiteindelijk niet helpt. Wees een open mens, zei hij, voor wat er ook op je pad komt. Je hoeft er niks voor te doen, hooguit je verdediging laten zakken. De rest gaat vanzelf. 

In de geest van Jip

Drie weken na Jip’s overlijden zaten David en ik bij een uitgever voor ons eerste boek en begon het avontuur dat we 365 Dagen Succesvol zijn gaan noemen. We zitten er nog steeds middenin. Mijn leven zoals het nu is, heb ik aan Jip te danken. In zijn geest zijn we boeken gaan schrijven, podcasts gaan opnemen en video’s gaan opnemen. Inmiddels maken we de grootste opleiding voor gelukkig leven van Nederland, in zalen als AFAS Live en de Ziggo Dome. Allemaal dankzij Jip. Omdat hij liet zien dat ieder mens twee levens heeft – en je tweede leven begint op de dag dat je ziet dat je maar één leven hebt.

Of in de woorden van de Kleine Prins: wat werkelijk belangrijk is, dat zie je niet met je ogen, dat zie je met je hart.

https://www.365dagensuccesvol.nl/nl/

overleden JipWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF