Hou jij bovenmatig veel van je vrijheid? Vind je relaties gauw beklemmend of vind je dat er teveel van je verwacht wordt? Wil je het liefst zelf de touwtjes in handen hebben in de liefde? Heb jij me-time zeer hoog op je prioriteitenlijstje staan? Of heb je wel een relatie en slaat de twijfel hierin regelmatig toe? Ga je soms zelfs vreemd? Dan zou het zomaar kunnen dat je last hebt van bindingsangst. Wendy-expert en gelukspsycholoog Josje Smeets vertelt hoe je het kan herkennen en accepteren.
Waarom is bindingsangst zo hardnekkig?
Bindingsangst is een veel voorkomend probleem bij Westerse volwassenen. Maar liefst een kwart heeft er in meer of mindere mate last van. Echter, slechts een heel klein deel is zich hiervan bewust. Bewustwording is daarom een eerste stap naar een oplossing.
Mensen met bindingsangst zijn diep van binnen bang om afgewezen te worden. Door zich zo min mogelijk emotioneel te binden met anderen, beschermen ze zichzelf tegen mogelijke afwijzing en gekwetst worden. Mensen met bindingsangst kunnen aan het begin van een relatie ongelofelijk charmant en gepassioneerd zijn en zich volledig ergens in storten. Maar zodra zaken ‘te serieus’ dreigen te worden, trekken ze zich terug. Ze reageren niet meer op appjes en vinden omgang met vrienden of vriendinnen plots veel belangrijker dan jij. Ze vinden vaak dat de ander ‘te moeilijk doet’, ‘teveel verwacht’ of ‘veel te hard van stapel loopt’.
Hoe herken je bindingsangst?
Veel mensen met bindingsangst zullen dit ontkennen. ‘Ik ben gewoon een vrije geest’ klinkt immers veel stoerder dan ‘ik ben enorm bang om gekwetst te worden’. Merk je echter dat je steeds weer in dezelfde patronen vervalt? Dat je het moeilijk vindt om langdurige relaties op te bouwen? Dat je mensen van je afduwt zodra ze belangrijk voor je worden? Dat je jezelf juist aangetrokken voelt tot partners die ‘moeilijk te vangen’ zijn?
Kun jij je bovendien goed afsluiten van emoties van anderen en jezelf? Dan is er een serieuze kans dat je last hebt van bindingsangst. Bindingsangst ontstaat vaak al in de vroege jeugd en verloopt vrijwel onbewust. Wellicht was er veel emotionele afstand tussen jou en je ouders. Waarschijnlijk werd er nauwelijks over gevoelens gepraat. Diep van binnen leer je daarmee dat emoties er niet mogen zijn en je afgewezen wordt wanneer deze er wél zijn. Voor mensen met bindingsangst zijn (liefdes)relaties met emotionele afstand dan ook volstrekt normaal, ze weten niet beter. Het valt hen daarom minder op dat ze wellicht ‘anders’ zijn.
Herkennen en accepteren, de oplossing voor bindingsangst
Herken jij veel in het bovenstaande en ben je er eigenlijk stiekem wel klaar mee? Verlang je naar een langdurige relatie waarin je gewoon tevreden bent? Zou je willen dat die eeuwige onrust eindelijk verdwijnt? Ga dan aan de slag met je angst. Hoe?
- Benoem de bindingsangst. Als je jezelf toestaat te onderkennen dat je bang bent, is dat een mooie eerste stap.
- Onderga de angst. De kunst is vervolgens om niet langer weg te rennen voor de angst. Op het moment dat je je benauwd en beklemd voelt, is het goed om stil te staan bij dit gevoel. Waarom voel je je zo? Wat ligt hieraan ten grondslag? Wegrennen of vluchten is verleidelijk, maar geen oplossing. Juist durven voelen leert je de angst te overwinnen. Hoe vaker je de angst durft te voelen, hoe meer hij zal afzwakken. Echt waar!
- Vertel je potentiële partner dat je worstelt met bindingsangst. Geef ook aan dat je af en toe ruimte en tijd voor jezelf nodig hebt, terwijl je tegelijkertijd naar intimiteit en warmte verlangt. Hoe meer je erover praat, hoe eerder jullie samen tot een oplossing kunnen komen.
- Zoek hulp. Bindingsangst oplossen doe je vrijwel nooit alleen. Praat en lees erover. Maar beter nog: zoek hulp bij een professional. Zij weten als geen ander hoe je bindingsangst herkent en hoe je van dit vervelende gevoel af kan komen. Zodat ook jij je eigen ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’-sprookje kan waarmaken.
Josje Smeets is GeluksPsycholoog en eigenaar van Hellobetty.nl In haar blogs adviseert ze jou tweewekelijks over alles dat gelukkig maakt. Haar boek Happy in 100 dagen is vanaf nu te koop.
Lees ook eens deze artikelen van Josje Smeets:
Wendy-expert Josje Smeets: Zelfcompassie maakt gelukkig