fbpx

WENDY-expert Josje Smeets: social detoxen maakt gelukkig

Onze social media confronteren ons voortdurend met het happy life van anderen. En dat kan ons behoorlijk onzeker maken, zegt WENDY-expert en gelukspsycholoog Josje Smeets. Haar advies: onderzoek eens wat social detoxen met je doet, want social detoxen maakt gelukkig!

Sociale vergelijking

Wanneer je door je sociale media scrolt, treedt het proces van sociale vergelijking op. We vergelijken onszelf met de happy lifes van anderen. Zo kun je heel trots zijn op de promotie op je werk, tot het moment dat je Instagram opent. Dan zie opeens die ene kennis die aan het backpacken is door India, terwijl een ander op een feestje staat met vriendinnen die jij al heel lang niet gezien hebt. Abrupt verdwijnt je gevoel van euforie. Er kan zelfs jaloezie of melancholie voor in de plaats komen. Het blijkt dat het continu vergelijken van onszelf met anderen via social media, ons zelfs depressief kan maken.

Verwachtingen

Hè wat? Ja, echt waar. Social media zijn een fantastische manier om op de hoogte te blijven van andermans levens en om contacten te blijven onderhouden. Maar anderzijds maakt dit dat we ook steeds hogere verwachtingen hebben. Van onszelf om precies te zijn. Ook wij willen nog een keer met die vriendinnen afspreken, ook wij willen eindelijk die verre reis maken. De vraag is: wil je dat ook echt? Of wil je dit alleen maar omdat je het gezien hebt op Insta of Facebook? Dat is iets wat je je telkens opnieuw moet afvragen.

Vroeger

Hoe deden mensen dat vroeger ook weer? Voor het internet? Voor social media? Leefden zij ook zulke kleurrijke levens vol spannende feestjes, reizen, ervaringen? Of was iedereen toen gewoon lekker saai? Het antwoord; geen idee. We wisten veel gewoon niet. We spraken onze vrienden op school of op het werk, we belden af en toe of we spraken thuis af. We wisten zeker wel wat van elkaar, maar van vagere kennissen wist je helemaal niets. En weet je hoe dat voelde? Fijn! Verdomde fijn.

Successen

Zonder social media ben je namelijk niet op de hoogte van de geweldige prestatie van die kennis, of van die mooie man aan haar zijde. Je weet niets  van de vele vakanties, het hoge salaris of de mooiste outfits. Niks om je aan te vergapen of jaloers op te zijn. En wanneer je besluit social media te laten voor wat ze zijn, heb je meer tijd om je te focussen op jezelf. Jouw leven. Jouw successen. Van die focus word je gelukkig.

Social detoxen

Nu hoef je niet volledig te detoxen of af te kicken van social media. Maar probeer eens te minderen. Sla eens een dagje over. Je zult versteld staan van wat dit met je doet. Social detoxen maakt gelukkig. Dus heb je inderdaad een promotie gemaakt? Bel dan de vrienden met wie je het delen wilt en geniet offline. Vier het moment. Wees trots op jezelf. En maak je pas daarna weer druk over anderen.

Josje Smeets is GeluksPsychologe en eigenaar van HelloBetty.nl. In haar blogs adviseert ze jou tweewekelijks over alles wat gelukkig maakt.

Lees ook:

Gelukspsychologe Josje Smeets: vijf redenen waarom het vieren van je verjaardag gelukkig maakt

Vraag het een gelukspsycholoog: Josje Smeets

https://www.instagram.com/p/B0KvcHNIGN2/

 

 

 

 

 

 

 

Word count 464

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF