Goede relaties zijn écht gezonder

Goed nieuws: de 3 echte levenslessen over geluk zijn ontdekt. En lukt het je aan deze drie te voldoen? Dan blijf je - over het algemeen natuurlijk - ook langer gezond.

Je weet het, een van de belangrijkste dingen in het even is geluk. Maar laat dat nou ook meteen een van de ingewikkeldste dingen zijn om te bereiken. Daarom zijn er wetenschappers die langdurige studies doen naar waar het ‘m nou in zit. Zoals deze psychiater uit Harvard. En wat hij ontdekte?

Psychiater Robert Waldinger van de Harvard Study of Adult Development leidde het laatste deel van een heel uitgebreide en lang durende (sinds 1938!) studie naar geluk. 268 studenten en 456 pubers uit Boston deden eraan mee en werden hun leven lang gevolgd. Elke vijf jaar werden zij lichamelijk en geestelijk onderzocht. Er werd bijvoorbeeld gevraagd naar hoe tevreden ze waren over hun leven, over hun vriendschappen, liefdesleven, maar ook bloedwaarden en urinetesten werden gedaan. In een TED-talk onthult Robert Waldinger, naar aanleiding van dit onderzoek, de geheimen van geluk. Waarvan de belangrijkste conclusie is: goede relaties houden je gelukkiger en gezonder.

De drie lessen:

1. Zorg voor hechte relaties

De mannen in beide groepen die zeiden dat ze close waren met hun familie, vrienden of andere mensen in een gemeenschap, waren gelukkiger én gezonder dan de ‘minder sociale’ proefpersonen. En ze leefden ook langer!

2. Zorg dat je goede relatie hebt in plaats van veel relaties

Het gaat er niet om dat je een relatie hebt, het gaat erom dat je een góede relatie hebt. Getrouwde stellen die vaak ruzie hadden en weinig liefde voor elkaar voelden, waren namelijk minder gelukkig dan de mensen die niet getrouwd waren.

3. Zorg voor een lieve partner die je steunt

Het is niet alleen lichamelijk gezond om verbondenheid te voelen met andere mensen, het helpt ook om je geestelijke gezondheid niet teveel te laten afglijden. Getrouwde mensen tot 50 jaar die niet waren gescheiden en ook geen serieuze huwelijksproblemen hebben gehad, waren beter in geheugentesten dan mensen die wel liefdesproblemen hebben gehad.

Dat betekent dus dat sterke relaties belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Mensen met hechte relaties met familie, vrienden en/of de gemeenschap verging het die 75 jaar van het onderzoek het beste.

De TED-talk kun je hier zien.