We kennen het allemaal vast wel: de slachtofferrol. En of je het nu in jezelf herkent of in een ander, bij de pakken neerzitten heeft geen zin. Eva legt dit keer uit hoe je de slachtofferrol kan herkennen en wat je eraan kunt doen.
Ken je het gevoel dat je je enorm ergert aan iemand anders? De manier waarop hij/zij praat over wat er speelt. ‘Waarom ik?’ ‘Waarom overkomt mij dit?’ ‘Waarom ben ik nou elke keer…?’…
En…herken je dit ook wel van jezelf? Voel jij je een slachtoffer van wat jou is overkomen?
Ik kan je nu al meegeven dat als andere mensen jou irriteren, jij je hoogstwaarschijnlijk irriteert aan een eigenschap die je van jezelf herkent en liever niet wil zien. Of dat de ander met het gedrag jou herinnert aan een persoon waar je minder fijne herinneringen aan hebt.
Zielig
Uiteraard, iedereen heeft weleens een ‘off day’ en wellicht is dit bij jou vaker. Misschien ken je anderen om je heen waar je bij merkt dat ze het moeilijk hebben, en vooral de zaken ‘buiten zichzelf leggen’, en dit herken je wellicht ook bij jezelf. Is de ander vaak de schuldige van het gevoel dat jij in je hebt? Is de ander de oorzaak van jouw problemen?
Hoe meer jij je richt op wat de ander allemaal niet goed doet en dat de dingen die jou overkomen allemaal buiten jou liggen, hoe meer je verstrikt raakt in de slachtofferrol. En deze gaat jou niets brengen! Tuurlijk zal je mensen om je heen verzamelen die met jou meegaan in jouw rol. Ze vinden het heftig voor je, zielig en willen er graag voor je zijn.
Familiesystemen
Alles heeft te maken met je familiesysteem (en ook die van hen). De mensen om jou heen die je verzorgen en met je meegaan in de ‘ellende’, zullen vanuit hun systeem gewend zijn om altijd voor anderen te zorgen. Erkenning en bevestiging krijgen is iets wat zij vaak minder gekregen hebben, vaak vanuit hun vader. Dit gaan zij zoeken in het (ver)zorgen van anderen, al geeft hen dit vaak niet de voldoening die ze nodig hebben. Voor hen is het belangrijk om in hun familiesysteem te duiken en te kijken naar de verschillende doorgegeven patronen die daar zitten en hoe de vaderrol eruitziet. Soms ook vanuit de band met hun moeder (vaker bij mannen) dat de verzorgende rol wordt opgepakt (‘De prins op het witte paard’), als je moeder weinig heeft kunnen geven en meer verzorgd moest worden.
Proces van erkenning (wat is er geweest, wat speelt er?), acceptatie (accepteren dat het is zoals het is en is geweest) en loslaten (wat niet van jou is) is hierbij enorm belangrijk.
Voor jou is het net zo belangrijk om te gaan kijken waar deze neiging naar een slachtofferrol vandaan komt. Ook hier zal je veel inzichten en antwoorden krijgen vanuit je familiesysteem. Wat maakt dat jij doet wat je doet? Wat duw je weg? Met wegduwen zal je weinig bereiken, enkel iets op de korte termijn (secundaire emoties). Om echt te kunnen helen is het nodig om de dingen aan te gaan, te gaan voelen. Wanneer je bij je gevoel kunt komen (primaire emoties) pas dan begint het proces van heling.
Onbewuste identificatie
Herken je bij jezelf dat je vaak ‘pech’ hebt en dat anderen om je heen zich weleens afvragen wat maakt dat jij elke keer dit soort dingen meemaakt? Of dat je ondernemer bent en net die volgende grote stap niet lukt? Of dat je die stap niet durft te maken, je wordt ergens door tegengehouden? Dan kan het goed zijn dat je een onbewuste identificatie hebt met iemand binnen jouw familiesysteem, die bijvoorbeeld is ‘buitengesloten’ door iets wat hij/zij gedaan heeft. Een familieopstelling sessie kan hier inzichten in geven. Welk familielid houdt jou tegen onbewust? Vaak leef je dan volgens de norm: ‘het zal mij niet beter gaan dan het jou is gegaan’.
Zoals eerder beschreven is een familieopstelling sessie bij mij een drie uur durende sessie, waarbij je niet één vraagstuk kunt inbrengen, maar gaan we naar jouw gehele familiesysteem kijken, vanuit voorouders tot aan (klein)kinderen. Zo zie je precies vanuit waar de patronen, verslavingen etc. worden doorgegeven. Zelfs vanuit welke persoon naar welke persoon dit ligt. Het zal je verbazen wat een inzichten je allemaal uit één sessie zult halen!
Kritische blik
Dus: ‘Waarom ik?’ ‘Waarom is mij dit overkomen?’ STOP DAARMEE!
Op deze manier blijf je lijden en hangen in wat was.
Ga eens kritisch naar jezelf kijken en als jij je stoort aan een ander, waar dit gevoel vandaan komt. Herken je dit bij jezelf (en ontken je dit gedrag liever)? Aan welke persoon herinnert jou dit als je dit niet (h)erkent bij jezelf? En wees je er dan van bewust dat jij de enige bent die hier iets aan kan veranderen! Kan je de ander veranderen? Nee! Dus blijft een verandering in jezelf de enige optie. Probeer eens echt te voelen, ga eens rustig zitten of staan en leg wellicht even een hand op je hart en onderbuik. Vind de verbinding weer tussen deze twee en plaats dit gevoel. Erken, accepteer en laat los…..(het is niet van jou). En komt dit vanuit je eigen gedragingen die je herkent? Erken dit! Dit mag er zijn en ook jij kan dit aanpassen vanuit jezelf. Give it a try!
Over Eva
Bij Eva kan je naast losse familieopstelling- en traumahelingsessies terecht voor een halfjaar-, en jaartraject. Wil jij zelf leren groepsopstellingen te doen, dan kan je de 2-daagse GroepsHart –Systemisch werken & Mindset- training volgen, die je afsluit met een certificaat en 17,5 SKJ geaccrediteerde punten.
En: Vanaf februari kan jij zelf leren hoe zij op haar unieke en eigen wijze familieopstellingen geeft. Je wordt in 3 dagen op een geheel persoonlijke wijze opgeleid hiervoor en sluit deze 3-daagse opleiding af met een certificaat. Je kunt hierna direct aan de slag!
Voel je welkom om een gratis call te plannen met Eva via: www.mindgrowcoaching.nl