Dit is waarom sommige kankersoorten vaker voorkomen bij mensen met lagere inkomens

Dat mensen met een lager inkomen over het algemeen een minder goede gezondheid hebben dan mensen met een hoog inkomen, wisten we al. Maar nu is bekend geworden dat er een relatie is tussen het inkomen en de soort kanker.

Uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is gebleken dat veel vormen van kanker vaker voorkomen bij lage inkomensgroepen. Het gaat hierbij onder andere om longkanker, hals-hoofdkanker, leverkanker en maagkanker. Leverkanker komt zelfs drie keer zo veel voor bij mensen met een lager inkomen. Huidkanker komt juist vaker voor bij mensen met hogere inkomens.

Risicofactoren

Het IKNL ziet dat mensen met een lager inkomen vaker roken, minder bewegen en vaker overgewicht hebben, wat het risico op kanker verhoogt. De lage inkomensgroepen hebben vaak geen geld om naar de sportschool te gaan of gezonde producten te kopen in de supermarkt. Ook hebben zij vaak minder kennis over een gezonde leefstijl en de gezondheidsvoordelen van bewegen.

Dr. Kristel van Asselt, huisarts in Utrecht vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor deze gezondheidsverschillen. ‘’Als huisarts merk je dagelijks een slechtere gezondheid bij mensen met een lager inkomen en dat geldt dus ook voor kanker. Van alle problemen die deze patiënten ervaren heeft gezond leven niet altijd prioriteit. Dat kan het gevolg zijn van een gebrek aan kennis, maar toegang tot gezonde voeding of sportclubs heeft ook te maken met financiële drempels. Onze gezondheidszorg sluit vaak niet aan bij wat zij nodig hebben: adviezen zijn nogal eens niet te begrijpen, onbereikbaar of onuitvoerbaar in het dagelijks leven. Deze groepen hebben hierdoor minder goede toegang tot de gezondheidszorg.’’

Deelname aan bevolkingsonderzoek

Met de deelname aan een bevolkingsonderzoek kan kanker eerder opgespoord worden. Maar de deelname bij lagere inkomensgroepen ligt lager dan bij hogere inkomensgroepen. Dit heeft te maken met de mindere kennis die zij hebben van kanker en het effect van een bevolkingsonderzoek, taalproblemen en analfabetisme. Doordat mensen met een hoger inkomen vaker deelnemen aan een bevolkingsonderzoek, is de kans op het ontwikkelen van kanker lager of wordt de ziekte eerder ontdekt zodat er betere behandelopties zijn. Dr. Peter Kunst, longarts in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) merkt dit ook: ‘’Ik zie het vaak in mijn spreekkamer. Mensen die soms niet naar het spreekuur komen, omdat ze geen geld hadden voor het treinkaartje. Het is schrijnend om te zien dat mensen uit kwetsbare groepen minder zorg krijgen door financiële onzekerheid of geringere gezondheidsvaardigheden. Daar moeten we absoluut iets aan doen.’’

Aandacht voor kwetsbare groepen

Met het publiceren van dit onderzoek wil het IKNL de aandacht vestigen op de verschillen en ervoor zorgen dat de overheid meer gaat investeren in het beleid dat gezondheidsverschillen verkleint. Kwetsbare groepen verdienen daarbij de volle aandacht.

Het KWF vindt ook dat de overheid werk moet maken van het verkleinen van de gezondheidsverschillen. ‘’Iedereen in Nederland verdient een gelijke kans op gezondheid, en dat is nu niet zo. De kans op kanker is bij sommige vormen wel twee tot drie keer groter bij mensen met lagere inkomens dan bij mensen met hogere inkomens. Dat is onaanvaardbaar.’’, aldus Carla van Gils, directeur KWF Kankerbestrijding.

De publicatie van IKNL is het eerste deel van een drieluik over kanker en de sociaal-economische status. In de komende delen zullen ze dieper ingaan op onderwerpen zoals behandeling en kwaliteit van leven voor verschillende inkomensgroepen. Meer lezen over de publicatie van het IKNL? Lees het via deze link: Kanker in Nederland: sociaaleconomische verschillen (iknl.nl)