fbpx

Goed nieuws: 1 of 2 minuten bewegen per dag kan kans op kanker verlagen

Slechts één of twee minuten intensief bewegen per dag kunnen je risico op kanker aanzienlijk verlagen, zo blijkt uit een recente studie. Deze opmerkelijke bevindingen kunnen nieuwe hoop bieden voor degenen die moeite hebben om regelmatig te sporten.

Korte intensieve beweging

De studie, geleid door Dr. Emmanuel Stamatakis en gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Oncology, wijst erop dat intensieve beweging niet per se een langdurige inspanning hoeft te zijn. Je kunt dezelfde gezondheidsvoordelen behalen door gedurende de dag korte momenten van krachtige activiteit op te nemen. Denk aan stevig wandelen, de trap oplopen, intensief huishoudelijk werk doen of zelfs actief spelen met je kinderen.

De onderzoekers analyseerden gegevens van meer dan 22.000 mensen in de UK Biobank, een toonaangevende biomedische database. Wat ze ontdekten, was opmerkelijk: volwassenen die ongeveer vier minuten intensieve activiteit verdeelden in sessies van een of twee minuten, hadden 30% minder kans op kanker. Dit betekent dat zelfs de drukste mensen manieren kunnen vinden om hun gezondheid te verbeteren met minimale tijdsinvestering.

Waarom werkt het?

Dit type beweging leidt tot snelle verbeteringen in cardiorespiratoire fitheid. Een goede cardiorespiratoire fitheid is op zijn beurt gekoppeld aan minder insulineresistentie en chronische ontsteking, beide belangrijke risicofactoren voor kanker.

Toegankelijkheid en tijdsbesparing

Wat dit onderzoek nog opmerkelijker maakt, is dat korte intensieve beweging geen financiële of tijdsinvestering vereist. Je hebt geen sportschoolabonnement nodig of dure apparatuur. Dit maakt het voor veel mensen haalbaar, zelfs voor degenen met een drukke levensstijl.

Een ander voordeel is dat het excuus “geen tijd” niet langer opgaat. Zelfs de meest gehaaste persoon kan 1 tot 2 minuten vrijmaken gedurende de dag om intensief te bewegen. Dit maakt het een haalbare optie voor bijna iedereen.

Hoe doe je dit?

Je vraagt je misschien af hoe je intensief kunt bewegen in slechts één of twee minuten. Het antwoord is simpel: beweeg op een manier die je hartslag verhoogt en je buiten adem brengt. Dit kan betekenen dat je ter plaatse jogt, squats doet, mountain climbers uitvoert of lunges maakt.

Voor degenen die moeite hebben om consistente beweging in hun dagelijkse routine op te nemen, is het concept van ‘habit stacking’ handig. Dit houdt in dat je beweging toevoegt aan activiteiten die je al in je dagelijks leven hebt ingebouwd. Bijvoorbeeld, je kunt 20 push-ups doen terwijl je wacht tot het douchewater warm wordt, of wall-sits en squats doen terwijl je je tandenpoetst. Misschien heb je zelfs een elektrische tandenborstel met een timer van twee minuten. Dit is een perfecte gelegenheid om je dagelijkse intensieve beweging in te bouwen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF