Een zonnig humeur, een gezicht als een donderwolk: je zou denken dat het weer en emoties niet voor niets aan elkaar gekoppeld zijn. En nu we al weken zitten te wachten op een zomer die maar niet lijkt te beginnen, willen we weten: in welke mate heeft het weer invloed op je gemoed?
Handig om te weten als het weer eens met bakken uit de hemel komt - en kun je je chagrijnige bui tenminste toeschrijven aan het favoriete gespreksonderwerp van Nederland: het weer
Effect op iedereen
Over dat weer gesproken. Dat heeft dus invloed op hoe je je voelt. In welke mate, dat verschilt per persoon, maar dat het effect heeft op ieder mens - dat is bewezen. Van je hersenen tot je hormonen en je huid: weersfactoren als hitte, luchtvochtigheid, zon, luchtdruk en luchtvervuiling beïnvloeden de belangrijkste regelsystemen van je lichaam.
En voordat je spontaan in een winterdepressie belandt, het weer kan zónder zon ook een positief effect op je hebben.
Lekker werken met wolken
Zo blijkt uit onderzoek dat we productiever zijn als het bewolkt is. Dat is alvast een opsteker, niet? En op zich ook wel logisch, want op een mooie dag zit je in gedachten al (héél) snel op een strand of terras - in plaats van achter je bureau. Wat dat betreft: kom maar door met die regen. Alle klusjes geklaard, huis he-le-maal aan kant, en je mail weggewerkt. Maar of je er gelukkiger van wordt?
Zonlicht = geluk
Nee. Daar is toch echt zonlicht voor nodig - althans, volgens de biometrie. Zonlicht stimuleert de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon. Dit verklaart waarom we ons over het algemeen blijer voelen als de zon schijnt. Het tegenovergestelde gebeurt als er te weinig of minder licht is en de zon eerder ondergaat, zoals in de herfst en de winter. We maken dan minder serotonine aan, waardoor we ons eerder somber(der) en humeurig voelen, en bij sommigen kan leiden tot een winterdepressie.
Onweer = onrust?
Maar niet alleen zon en regen hebben effect op je gemoed. Naderend onweer kan ook flink ontregelen. Sommige mensen krijgen dan hoofdpijn (al is dit niet bewezen) of zijn onrustiger en prikkelbaarder. Dit laatste wordt veelal toegeschreven aan de snelle daling van de luchtdruk en stijging van de luchtvochtigheid. Andere onderzoekers zoeken de oorzaak in de verandering van de elektrische lading in de lucht. Dat zit zo:
Onweer veroorzaakt positief geladen luchtdeeltjes - positieve ionen - die in je bloedbaan terechtkomen en daarmee je serotonineniveau (is ie weer) verhogen. Je lichaam reageert hierop met de aanmaak van extra adrenaline, komt daardoor in een soort alarmstand en gaat anti-stresshormonen aanmaken. Daardoor neemt het serotonineniveau in je hersenen weer af, waardoor je je prikkelbaarder en angstiger kunt voelen.
Regen is… een zegen?
Gelukkig volgt onweer vaak op een periode van mooi en warm weer - en die hebben we nu niet. Dat scheelt weer - al kan de regen die ermee gepaard gaat, ook positief uitpakken. Uit een Brits onderzoek kwam namelijk naar voren dat het geluid van regen een kalmerend effect kan hebben.
Tijdens het onderzoek werd gemeten hoe de hersenen van de deelnemers reageerden op zowel natuur- als kunstmatige geluiden. En wat bleek? Het geluid van de natuur bracht hen niet alleen meer ontspanning, maar had ook een positief effect op hun focus. Je vraagt je bijna af waarom we soms zo opgefokt kunnen reageren. Aan de hoeveelheid regen ligt het niet.
Houd moed
Conclusie: elk nadeel kan z’n voordeel hebben. Nu kun je tijdens die eindeloze regenbuien eindelijk die fotoboeken gaan maken, je kast uitmesten en lékker productief werken. Allemaal leuk en aardig, maar wij hebben toch liever de zon. En die schijnt… eraan te komen. Dus, donderwolkjes, houd moed - en het ondertussen een beetje gezellig.