fbpx

Columniste Lale Gül over haar mentale gezondheid: ‘Mijn lijf voelde als een zak zand die ik op mijn rug meetorste’

Lale Gül voelde zich de afgelopen jaren vaak somber, waardoor het haar aan energie ontbrak om te sporten of leuke dingen te ondernemen. Een vermoeid lichaam had ze, dacht ze, maar nu realiseert ze zich dat zorgen voor jezelf begint met zorgen voor je hoofd.

Ken je dat gevoel van totale lusteloosheid? Van vermoeidheid zonder dat je fysieke inspanning hebt geleverd, een onverklaarbare hangerigheid? Het gevoel dat je keel op slot zit? Waarbij make-up opdoen of je best doen voor je outfit al te veel gevraagd is? Dat je geen zin hebt om sieraden uit te kiezen of je haar te doen? Het gevoel dat koken, douchen en schoonmaken héél veel kracht vragen? Kracht die je niet hebt. Dat je geen zin hebt om de tafel mooi te dekken en je best te doen voor je levensgenot? Het gevoel dat je batterij leeg is en je niet weet waar de oplader ligt?

Weerslag op mijn lichaam

Ik ken dat gevoel maar al te goed. De afgelopen jaren heb ik namelijk veel last gehad van somberheid. En dat had zijn weerslag op mijn lichaam. Ik kon geen energie opbrengen voor de dingen die leeftijdgenoten moeiteloos elke dag doen, zoals sporten of uitjes plannen. Zelfs niet voor dansen, wat ik echt heel leuk vind. En als ik al aan een sport begon, gaf ik na een paar weken alweer op. Mijn lijf voelde als een zak zand die ik op mijn rug meetorste. Zelfs uitgaan of een festival bezoeken, voelde als een enorme berg die ik moest beklimmen. Terwijl vrienden dat elk weekend moeiteloos deden, er juist energie van kregen en ervan opbloeiden.

Vaak dacht ik dat ik een vermoeid lichaam had, dat het daaraan lag. Dat andere mensen gewoon wél de wilskracht, levenskracht en energie hadden om een fitgirl te zijn; en dan bedoel ik niet zo een die elke dag in de sportschool staat, maar eentje die ook mentaal alles op een rijtje heeft. Die de dag begint met yoga, een gulle lach op Instagram plaatst, de leukste outfits bij elkaar combineert en haar dag ook nog eens beëindigt met een gratitude journal. Dergelijke fitgirls straalden een positiviteit en kracht uit waar ik met jaloezie naar keek. Een jonge, frisse energie die op je 25ste normaal zou moeten zijn.

Rust

Sinds kort weet ik dat het niet aan mijn lichaam ligt, maar aan mijn hoofd dat ik me zo moe voel. Mijn hoofd heeft geen rust, en dat vermoeit mijn lijf enorm. Ik ben daarom meer mijn hoofd gaan verzorgen in plaats van mijn lichaam, want het heeft geen zin om een huis te bouwen in een moeras. Voor je hoofd zorgen is nog niet zo makkelijk: je lost het niet op met sporten, mooie kleding, make-up, een warm bad, een massage of een dieet. Het kost maanden, misschien zelfs jaren aan therapie om achter de oorzaak van een onrustige mentale staat te komen, voordat je eraan kunt werken.

Investeren

De kern van je angsten en onzekerheden, de verklaring voor bepaalde gedragingen en het energievretende gepieker, je moet er eerst achterkomen. Graven in je jeugd, opvoeding en familiegeschiedenis. Graven in de meest pijnlijke herinneringen waarvan je denkt dat je ze diep hebt weggestopt, tot je een traan voelt biggelen wanneer je het erover hebt.

Ons lichaam is een verlengstuk van onze psyche, weet ik nu, en daarin wil ik investeren. En daarna zal mijn energie zich vanzelf herstellen. Daarvan ben ik overtuigd.

Over Lale

Lale Gül schrijft in elke WENDY en elke maand op wendyonline.nl een column over haar leven. Ze schreef de autobiografische bestseller Ik ga leven over haar strenggelovige islamitische opvoeding en het afstand nemen daarvan, waardoor ze brak met haar familie.

Body & Mind-special

In de nieuwe Body & Mind-special van WENDY vind je heel veel goede tips en inspiratie om lekker in je vel te zitten en rust in je hoofd te vinden. Ook vertellen bekende Nederlanders als Sylvia Geersen, Gwen van Poorten en Michael en Cindy Pilarczyk over hoe zij de balans tussen hun body en mind bewaren. Wendy’s yogalerares Judith van Hal, die met veel liefde de yogalessen tijdens de WENDY-retreats op Ibiza verzorgt, stelde een serie samen van elf yogaoefeningen voor meer kracht en rust in je hoofd en hoogleraar Max Nieuwdorp, schrijver van de bestseller Wij zijn onze hormonen, vertelt wat hormonen met ons doen als we 20, 30, 40, 50 of 60 zijn. We delen drie heerlijke gezonde recepten van Rens Kroes, Wies Verbeek vertelt hoe je gelukkig oud kunt worden en trendwatcher Denise Kortlever neemt ons mee in de wereld van ons eten in de toekomst.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF