homeschooling

9 x zo help jij je kinderen in Corona-tijd met homeschooling

We hadden zo gehoopt dat 2021 er anders uit had gezien, maar daar zitten we weer… Vandaag een nieuwe start met werken vanuit huis en het tegelijkertijd bezig zijn met homeschooling van de kids. En dat is soms nog best pittig te combineren! Om jullie een handje te helpen delen we negen tips die je kunnen helpen de komende tijd goed door te komen met elkaar.

  1. Houd een vast dagritme aan. Het lijkt aantrekkelijk: lekker uitslapen met z’n allen. Maar kinderen (en jij ook) zijn gebaat bij een vast dagritme. Maak afspraken met je kind. Spreek bijvoorbeeld af dat de tijd tussen 9.00 en 13.00 elke dag aan school moet worden besteed.
  2. Maak schema’s. Op social media circuleren al tal van schema’s die ouders en kinderen zelf hebben gemaakt. Ter inspiratie kun je de dagindeling aanhouden die kinderen gewoonlijk hebben op school.
  3. Scheid werk en spelen. Goede kans dat er bij jullie ook wordt thuisgewerkt voor de baas. In dat geval kan het handig zijn – als je de ruimte ervoor hebt – om een werk en een speel-leerzone af te spreken. Dat geeft kinderen duidelijkheid én vrijheid, en voorkomt irritatie. Zo kun je rust in huis creëren.
  4. Verwacht niet teveel van jezelf. Je bent geen leerkracht. Probeer de homeschooling ook een beetje leuk te houden, zodat de kinderen er ook plezier aan hebben. Hoe leuk het kan zijn hangt natuurlijk af van de leeftijd van je kinderen. Pubers zullen harder aan de slag moeten dan kleuters. Maar maak af en toe tijd voor leuke dingen. Een puber mag best een uurtje gamen tussendoor of een filmpje kijken. En met kleuters en peuters zijn er veel creatieve leuke dingen te bedenken. Hieronder geven we nog een aantal tips.
  5. Werk in shifts. Ben je als ouders samen thuis, dan kun je in shifts werken. De een drie uurtjes in een aparte kamer achter de computer, de ander bij de kinderen. Maak voor jezelf een prioriteitenlijst, met wat af moet en wat kan wachten. Probeer de tijd zo duidelijk mogelijk in te delen en heb realistische verwachtingen. Wanneer je alles half doet – je werk en je tijd met de kinderen – dan ga je dit niet weken volhouden.
  6. Accepteer dat het lastig is. Gewoonlijk gaan jullie allemaal je eigen gang op een dag. De kinderen naar school, ouders de deur uit. Nu moeten jullie het samen zien te rooien. Niet gek dus dat de spanningen kunnen oplopen. Trek jezelf even terug als het teveel wordt. Kinderen kunnen vaak best dingen zelf oplossen en de wereld vergaat niet als jij even niet in de buurt bent.
  7. Laat de kinderen zelf meedenken. Het gevaar bestaat dat je kinderen als een soort activiteitenbegeleider door de dag gaat loodsen. Laat de kinderen meedenken over hoe jullie samen het beste de komende tijd doorkomen. Hebben kinderen het zelf verzonnen, dan zullen ze eerder geneigd zijn het plan ook leuk te vinden en te volgen. Vooral met pubers is het belangrijk om te overleggen. Zeg bijvoorbeeld: 'Oke, prima als je elke dag een uurtje later begint, maar kom dan wel beneden zitten als je aan school werkt en lever je telefoon in.'
  8. Leg je neer bij de situatie. Natuurlijk heb je eigenlijk honderd andere dingen te doen in plaats van je bezig te houden met het schoolwerk van je kinderen en is het niet niks om de vrijheid waaraan je gewend bent grotendeels kwijt te zijn. Besef dat het hier gaat om een situatie van overmacht en dat we er niks aan kunnen veranderen. In tijden van crisis moeten we flexibel van geest zijn, zei Darwin al.
  9. Geniet er ook van. Wanneer ben je nu onverwachts een paar weken thuis met je kinderen? Zonder vooraf vastgesteld plan. Bedenk dat deze weken voor kinderen een periode zijn die ze zich hun hele leven zullen blijven herinneren. Opeens is alles anders. Probeer er ook iets moois en intiems van te maken. Jullie zijn meer samen dan ooit; dat heeft ook z'n mooie kanten.

Leuke sites die kunnen helpen:

Volg ook de #wijlerenthuis; zodat we elkaar kunnen inspireren.

Bronnen: wij-leren.nl, de Volkskrant