duurzame vakantie

8 tips om je vakantie duurzaam te maken

Het is mooi dat we weer vaker op vakantie kunnen, maar door de pandemie en de klimaatcrisis realiseren we ons ook steeds meer hoe belangrijk het is om je vakantie duurzaam te maken. Want helaas hebben al die mooie reizen ook vaak een negatief effect op de natuur en de lokale culturen.  Als we willen dat volgende generaties ook kunnen genieten van de mooie plekken op aarde, is duurzamer reizen een ‘must’. Onze Wendy- en reisexpert Marion Ariëns geeft tips hoe jij je volgende vakantie een groener karakter kunt geven.

Ook als het om vakanties en reizen gaat, word je overladen met termen als eco-, duurzaam en groen toerisme. Helaas is het vaak niet duidelijk wat die termen nu precies inhouden en of ze garanderen dat jouw vakantie inderdaad ‘groen’ is. Denk aan eco-hotels die hun vuilnis zo achter het resort dumpen. Of het bordje in de badkamer met de tekst: spaar de natuur, gebruik je handdoek twee keer. Het staat lekker groen maar of het hotel daadwerkelijk een duurzaam beleid voert, is de vraag.

Drie P’s

In het algemeen kun je zeggen dat een duurzame vakantie rekening houdt met de drie P’s: People, Planet en Profit. Oftewel ‘toerisme in harmonie met natuur en milieu en de lokale bevolking op de bestemming’, aldus de definitie van de World Tourism Organisation (WTO). Er zijn ook diverse ‘groene’ keurmerken in omloop maar door de wildgroei daarvan zie je als duurzame vakantieganger al snel door de bomen het bos niet meer. Wel zijn (en worden) er belangrijke stappen gezet met het Travelife Sustainability System. Dit is een Europees management- en certificeringsprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen. Veel Nederlandse reisorganisaties zijn hierbij aangesloten. Als je je vakantie boekt bij een reisorganisatie die aangesloten is bij Travelife, weet je dus zeker dat je duurzamer op reis gaat.

Wat kun je zelf doen om ‘groener’ te reizen?

1. Blijf dichtbij

Het is makkelijker gezegd dan gedaan (zeker voor een verre reisliefhebber zoals ik) maar hoe verder de reis, hoe groter de vervuiling is door de vervoerskilometers. Vliegen heeft de meeste impact op het milieu van alle vervoersmiddelen dus als je kunt, pak de trein of auto in plaats van het vliegtuig. Een weekendje naar Parijs kan echt prima met de trein in plaats van met het vliegtuig.

2. Liever één lange vakantie

Je kunt beter één lange vakantie plannen dan drie korte. Je maakt dan per jaar waarschijnlijk minder reiskilometers. Ga in elk geval wat langer als je een verre reis maakt. Voorkom dan dat je binnenlandse vluchten moet maken en bedenk dat je met de trein of bus meer van het land ziet en eerder contact hebt met de lokale bevolking.

3. Ga je toch vliegen?

Als je toch gaat vliegen, neem dan in ieder geval zo min mogelijk bagage mee. Een zwaar vliegtuig verbruikt immers meer brandstof. Ook zijn er duurzamere type vliegtuigen zoals de Dreamliner. Kijk daarom of de airline waar je mee vliegt, met duurzame vliegtuigen vliegt naar jouw bestemming. Daarnaast kun je je CO2 uitstoot van je vliegmijlen compenseren via diverse programma’s zoals www.greenseat.nl  of www.treesfortravel.nl. Dit kan overigens ook voor andere onderdelen van je reis want ook je accommodaties en excursies hebben impact op het milieu. Door je reisonderdelen te compenseren, steun je lokale duurzame projecten.

4. Kies duurzame activiteiten ter plaatse

Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen, kun je voor activiteiten kiezen die minder impact op het milieu hebben. Bedenk dat een kort dagje jetskiën dezelfde uitstoot heeft als een meerdaagse autorit. Ga dus voor groene activiteiten als fietsen, wandelen, zwemmen, zeilen of surfen. Hou je van golfen? Kies dan niet voor de droge gebieden voor een golfvakantie. Golfbanen hebben maar liefst twee miljoen liter water per dag nodig. Huur je een auto ter plaatse, kijk dan eens of je een elektrische auto kunt huren en misschien lukt het zelfs om een elektrische boot te regelen voor je vaartocht.

5. Sta open voor de lokale cultuur

Als je gaat eten in de lokale restaurants en daarmee de internationale ketens vermijdt, steun je de lokale bevolking en maak je bovendien sneller contact met de ‘locals’. Sta open voor hun cultuur en vraag toestemming voor het maken van foto’s. Ontmoet je bedelende kinderen, geef dan geen pennen en snoepjes om te voorkomen dat ze leren dat bedelen loont. Als je iets wilt geven, doneer het dan aan een project waar de hele gemeenschap baat bij heeft.

6. Leave nothing but footprints

Ga je wandelen, fietsen of varen, neem dan zelf een afvalzak mee zodat je je afval kunt verzamelen en in de daarvoor bestemde afvalbak kunt gooien. Ga ook bewust om met energie en water. Laat dus geen airco en verlichting aan als je niet op je hotelkamer bent en neem een douche in plaats van een bad. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat UV-filters in veel zonnebrandmiddelen het afsterven van koraal veroorzaken. Trek daarom een t-shirt aan tijdens het snorkelen of smeer koraalvriendelijke zonnecrème op je huid.

7. Eerlijke prijzen voor souvenirs

Op veel plekken in de wereld kun je souvenirs kopen die afkomstig zijn van beschermde en/of bedreigde dieren en planten. Zorg ervoor dat je dit vermijdt. In landen waar afdingen gewoon is, probeer daar een eerlijke prijs voor je aandenken te betalen. Probeer erachter te komen wat een gangbare prijs is voor een product of excursie maar ga niet tot de bodemprijs.

8. Dieren in hun natuurlijke habitat

Het is natuurlijk fantastisch om bijzondere dieren te zien tijdens je vakantie. Op safari in Afrika kun je de Big 5 spotten en in Nieuw-Zeeland of Florida kun je zwemmen met dolfijnen. Zorg ervoor dat je dieren alleen in hun natuurlijke habitat bewondert en laat alarmbellen bij je afgaan zodra je dieren kunt aanraken of te dichtbij mag komen. Een ritje op een olifant in Azië is echt nooit oké. Deze dieren worden zwaar mishandeld om ze ‘rijdbaar’ te maken. Ook de zogenaamde knuffelfarms in Afrika zijn echt een ‘no go’ zone. Hier kun je bijvoorbeeld met een cheetah of leeuw op de foto of hen zelfs de fles geven. Het klinkt misschien leuk, zeker omdat deze farms stellen dat ze helpen in natuurbescherming en de dieren terugplaatsen in het wild. De werkelijkheid is echter heel anders. De dieren kunnen niet terug in het wild. Van gefokte leeuwen is bekend dat ze meestal eindigen als jachttrofee.

Er is dus eigenlijk best veel dat we zelf kunnen doen om ‘groener’ te reizen. Wellicht lukt het (nog) niet om alle tips toe te passen maar je ziet dat duurzaam reizen vooral gaat om dingen die je niet moet doen. Ik droom ervan dat onze kinderen en kleinkinderen in de toekomst ook die mooie bestemmingen echt nog kunnen bezoeken. Jij ook? Als we ons bewust zijn van ons gedrag op reis en rekening houden met natuur, milieu en de lokale bevolking, moet dat lukken! Zullen we het niet bij dromen laten maar het gewoon doen?

Over Marion

Reizen zit in haar bloed en Marion werkt al ruim 25 jaar in de reisbranche. Ze heeft onder andere in Spanje, de Verenigde Staten en Japan gewoond en gewerkt als synchroonzwemster in professionele shows. Terug in Nederland werd haar passie voor reizen verder aangewakkerd door als stewardess bij KLM de wereld over te vliegen. Daarna heeft ze bij diverse reisorganisaties gewerkt en verder de wereld mogen ontdekken. Het liefst reist ze samen met haar gezin naar verre bestemmingen. Momenteel is zij, naast haar free lance opdrachten die altijd iets met reizen te maken hebben, werkzaam als docent in toeristische vakken bij Tio University of Applied Sciences. In haar blogs gaat zij in op het geluk dat reizen kan brengen en geeft ze handige tips voor ‘happy & healthy travels’.

Lees ook deze blogs van Marion:

Dit is waarom we het zo missen dat we nu niet op vakantie naar het buitenland kunnen

Bali of de Biesbosch in de zomervakantie?

Word abonnee van WENDY!

4 x WENDY-special

 + Cadeaupakket van Salt of the Earth t.w.v. €29,45

Nu voor €17,50

Bij een jaarabonnement op de WENDY-specials (vier nummers per jaar) ontvang je nu een heerlijk cadeaupakket van Salt of the Earth gratis. Salt of the Earth maakt milieuvriendelijke en natuurlijke huidverzorgingsproducten en is dé nummer 1 op het gebied van natuurlijke deodorant. 100% natuurlijk en samengesteld op basis van minerale zouten, magnesium en Aloë Vera. Het pakket bestaat uit een roaming hand was, natural roll-on deodorant, natural spray deodorant en een natural deodorant stick. Klik hier om een abonnement te bestellen.  

Website pomotie x samenwerking Wendy's man kon haar niet steunen toen ze op haar 47ste parkinson kreeg: ‘Pas na mijn scheiding werd ik weer gelukkig’