fbpx

Bali of de Biesbosch in de zomervakantie?

De Corona-maatregelen zijn langzaamaan aan het versoepelen, maar het is nog niet duidelijk wat er deze  zomervakantie mogelijk is. Grote kans dat we niet naar het buitenland kunnen en dat is best lastig voor een reislustig volkje als de Nederlanders! WENDY-expert Marion Ariëns zou deze zomer met haar gezin afreizen naar Indonesië en kan het nog niet over haar hart krijgen om de reis te annuleren. Want dan is ook de voorpret voorbij… Lees wat het met ons doet als we niet op zomervakantie kunnen. 

Tijdens de meivakantie zijn we met het hele gezin thuis geweest. Mijn tieners zijn net gewend geraakt aan het nieuwe normaal van thuisonderwijs. Proefwerken worden online gemaakt, het dagritme zit er goed in en we waren in ieder geval de ochtenden allemaal tegelijk keurig aan het werk in onze eigen studio’s (oftewel slaapkamers). Tijdens deze meivakantie realiseerden we ons dat deze vakantie ook compleet anders is dan anders. We gaan niet op reis. Geen ramp natuurlijk want dat doen we wel vaker niet in een schoolvakantie maar nu voelt het toch iets anders. Want leuke uitstapjes maken is ook lastig. En die zomervakantie komt steeds dichterbij waarbij de kans groot is dat die voor ons allemaal veel dichterbij huis is dan gepland. Wat doet dat met ons en wat gaan we dan doen in de zomervakantie?

Bali of de Biesbosch?

Mijn reis met onze drie kinderen naar Indonesië staat geboekt in juli en daar verheugen we ons al heel lang op. Met de trein Java ontdekken en daarna heerlijk relaxen en duiken op Bali. Het komt dichterbij en eigenlijk weten we diep in ons hart wel dat die reis waarschijnlijk niet door kan gaan. De overheid adviseert voorlopig om alleen naar het buitenland te reizen als het noodzakelijk is. En het is maar de vraag of dat in de zomermaanden anders is. In Indonesië verspreidt het virus zich nog steeds razendsnel en dat geldt voor veel vakantielanden. Er wordt zelfs over gesproken dat de belangrijke vakantielanden Spanje, Italië en Frankrijk het buitenlands toerisme geheel gaan weren deze zomer. Deze landen zijn immers hard getroffen door het coronavirus en het is dan ook niet verwonderlijk dat er een lange adem nodig is met zware maatregelen om een nieuwe opleving van het virus in de zomermaanden te voorkomen. We zullen dus waarschijnlijk dichter bij huis moeten blijven, in Nederland op vakantie gaan ligt meer voor de hand. Een leuk huisje huren in De Biesbosch dan maar? Het aantal boekingen van vakantiehuizen in eigen land voor deze zomer is in ieder geval bijna verdubbeld ten opzichte van het aantal boekingen vorig jaar rond deze tijd.

Een stukje hoop

Toch heb ik onze reis naar Java en Bali nog niet geannuleerd. Ergens in mij zit nog een klein beetje hoop op een heerlijk verblijf in de prachtige accommodaties die geboekt staan. In mijn omgeving hoor ik dezelfde geluiden en uit recente onderzoeken blijkt dat meer dan de helft van de vakantiegangers die dit jaar nog een reis geboekt hebben staan, erop vertrouwt dat ze in augustus gewoon op vakantie kunnen gaan. Zijn we dan allemaal zo naïef of hebben we dat stukje hoop juist nodig in deze onzekere tijden?

Vakantie-voorpret

Naïef of niet, op het moment dat je je reis afzegt, is ook je voorpret weg en dat is waarschijnlijk wat ons tegenhoudt. De voorpret is een belangrijke beleving die bij vakantie hoort. Uit onderzoek van The New York Times blijkt zelfs dat in de vakantie-voorpret misschien nog wel meer plezier zit dan in de vakantie zelf. Iedere reiziger weet het: tijdens de vakantie kan er veel misgaan. Natuurlijk geeft de vakantie zelf ook veel plezier maar het is een bekend gegeven dat we een extra gelukkig gevoel krijgen als we, dat wat ons plezier brengt, bewust vertragen. Of dat nu om een reis naar Australië gaat die je volgend jaar wilt maken of een heerlijk chocolaatje bij de koffie dat je vanmiddag pas neemt in plaats van vanochtend. Door die vertraging creëren we positieve verwachtingen en genieten we ervan hoe plezierig die ervaring zou kunnen zijn. Voorpret dus. Ik merk aan mezelf dat ik gelukkiger ben als er een reis gepland staat, al is het nog ver weg. Het er naar toe leven maakt me al gelukkiger. En al is al het reizen over de grens de komende tijd onzeker, ik wil tegen beter weten in nog zo lang mogelijk die voorpret vasthouden. Dus ik wacht toch nog maar even met het annuleren van m’n Indonesië reis. Maar ik kijk ondertussen wel vast naar leuke vakantiehuizen in de Biesbosch.

Reizen zit in haar bloed en Marion werkt al ruim 25 jaar in de reisbranche. Ze heeft onder andere in in Spanje, de Verenigde Staten en Japan gewoond en gewerkt als synchroonzwemster in professionele shows. Terug in Nederland werd haar passie voor reizen verder aangewakkerd door als stewardess bij KLM de wereld over te vliegen. Daarna heeft ze bij diverse reisorganisaties gewerkt en verder de wereld mogen ontdekken. Het liefst reist ze samen met haar gezin naar verre bestemmingen. Momenteel is zij, naast haar free lance opdrachten die altijd iets met reizen te maken hebben, werkzaam als docent in toeristische vakken bij Tio University of Applied Sciences. In haar blogs gaat zij in op het geluk dat reizen kan brengen en geeft ze handige tips voor ‘happy & healthy travels’.

Lees ook:

Wendy’s opvoedvraag: wanneer begint de pubertijd?

Zo ga je om met stress en angst tijdens Corona

Mindfulnessoefening voor Corona-stress

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF