fbpx

Dit is waarom we het zo missen dat we nu niet op vakantie naar het buitenland kunnen

Wat zijn we er met z’n allen aan toe: eindelijk weer op vakantie naar het buitenland kunnen. Nieuwe verre bestemmingen ontdekken of gewoon naar die vertrouwde camping in Spanje. Zelfs als we twee weken in quarantaine moeten na thuiskomst en ‘tan lines’ op ons gezicht hebben van de mondkapjes. Het maakt niet uit waarnaartoe als we maar weer op vakantie kunnen. Toch? Onze Wendy- en reisexpert Marion Ariëns legt uit waarom we het zo missen dat we op dit moment niet op vakantie naar het buitenland kunnen.

Uit onderzoeken blijkt dat veel mensen stress ervaren door het niet kunnen reizen en dat reizen een van de activiteiten is waar we het meest naar verlangen in corona-tijd. Dat is best bijzonder want reizen valt in eerste instantie niet onder de basisbehoeften. Je zou dus denken dat we echt wel even zonder zouden moeten kunnen in crisistijden. Maar dan vergeten we dat reizen veel positieve psychologische effecten geeft die enorm helpen om gelukkig te zijn en je goed te voelen. De mentale affiniteit die we met reizen hebben is dus de echte reden waarom we het reizen zo missen. Paul Theroux, de bekende schrijver van reisverhalen zei het al: ‘Reizen is optimisme in de praktijk.’

Wat zijn die psychologische effecten en wat missen we dan zo als we niet op vakantie naar het buitenland kunnen?

1. Reizen is een manier om te ontsnappen

Als we reizen laten we ons ‘normale’ leven achter ons om tijdelijk iets heel anders te doen. We ontsnappen aan de dagelijkse routine. We trekken de deur van ons huis achter ons dicht en de dagen zitten niet vol met afspraken en verplichtingen. We proberen ander eten, we shoppen in andere winkels en we ontmoeten nieuwe mensen. Al onze zintuigen staan op scherp en al die nieuwe ervaringen zorgen ervoor dat we positief gestimuleerd worden en ons goed voelen. Reizen helpt ons dus onszelf te laten groeien als individu.

Als we reizen, ontsnappen we niet alleen aan onze dagelijkse sleur maar we ontsnappen ook aan verschillende emoties. Stress en zorgen verdwijnen naar de achtergrond. Nu, tijdens de corona-pandemie, voelen we ons echter enorm opgesloten. Aan de ene kant heel letterlijk doordat we met een avondklok en andere beperkingen te maken hebben maar aan de andere kant ook figuurlijk door de gedachte dat we niet mogen reizen. Het gevoel van niet kunnen ontsnappen aan ons dagelijkse leven komt tijdens de corona-crisis dus extra hard binnen.

2. We willen wat we niet kunnen krijgen

De Rolling Stones zongen het al in ‘You can’t always get what you want’ maar we verlangen juist meer naar de dingen die we niet kunnen krijgen. We willen eigenlijk nu dus nog liever reizen dan voor het corona-tijdperk. Juist nu het niet kan, worden we geconfronteerd met de onmogelijkheid om Nederland te verlaten en dat vergroot alleen maar onze reishonger. Immers, bijna iedereen zit liever met een cocktail in de hand op een prachtig tropisch strand naar een mooie zonsondergang te kijken dan thuis met de afstandsbediening ‘zappend’ op de bank.

3. We missen de mooie emoties die reizen losmaken

We missen ook de fijne emoties die los worden gemaakt door het reizen. Al dat ‘zien en ontdekken’ als we nieuwe dingen doen en actief zijn, maakt optimistische gevoelens en positieve emoties bij ons los. En dat is waar we met name naar verlangen in deze lastige tijden. De gevoelens die we willen ervaren bij reizen zijn geluk, vrijheid en geen zorgen. We hebben meer tijd voor elkaar tijdens een vakantie en we ervaren mooie geluksmomenten als we hand in hand met blote voeten over het strand lopen. De tijd lijkt ook langzamer te gaan op reis omdat we veel nieuwe prikkels moeten verwerken. In deze corona-tijd moeten we echter ‘dealen’ met meer zorgen en onzekerheid dan voorheen en hierdoor gaan we het reizen nog meer op een voetstuk plaatsen. In plaats van echt te reizen, dromen we vooralsnog alleen maar van mooie reizen en zo proberen we soms toch aan die werkelijkheid te ontsnappen. Het vervelende is alleen wel dat als we er in ons hoofd zo mee bezig zijn, we het reizen eigenlijk nog meer gaan missen…

We kijken dus reikhalzend uit naar het moment dat we weer op vakantie naar het buitenland kunnen en de vooruitzichten voor de zomer lijken gunstiger dus hopelijk zijn we snel weer optimisten in de praktijk!

Over Marion

Reizen zit in haar bloed en Marion werkt al ruim 25 jaar in de reisbranche. Ze heeft onder andere in Spanje, de Verenigde Staten en Japan gewoond en gewerkt als synchroonzwemster in professionele shows. Terug in Nederland werd haar passie voor reizen verder aangewakkerd door als stewardess bij KLM de wereld over te vliegen. Daarna heeft ze bij diverse reisorganisaties gewerkt en verder de wereld mogen ontdekken. Het liefst reist ze samen met haar gezin naar verre bestemmingen. Momenteel is zij, naast haar free lance opdrachten die altijd iets met reizen te maken hebben, werkzaam als docent in toeristische vakken bij Tio University of Applied Sciences. In haar blogs gaat zij in op het geluk dat reizen kan brengen en geeft ze handige tips voor ‘happy & healthy travels’.

Lees ook dit van artikel van Marion over vakantie naar het buitenland:

Bali of de Biesbosch in de zomervakantie?

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF