4x Feiten en Fabels over Havermelk

4x Feiten en Fabels over Havermelk

‘Mag ik een cappuccino met havermelk?’ Tegenwoordig is het heel normaal om voor een melkvervanger te kiezen. Het was een van de grootste voedingshypes van afgelopen jaar, maar of het nu ook beter voor je is dan koeienmelk, is discutabel. No worries, wij zetten ze voor je op een rijtje; dit zijn vier feiten en fabels over havermelk.

Havermelk bestaat simpelweg uit haver, water en zout. Er komt dus geen koe van te pas. Dat maakt havermelk duurzamer en makkelijker om zelf te maken. Haver staat bekend om de hoeveelheid vezels en eiwitten die het bevat en wordt door veel mensen gezien als een goede bron van B-vitamines. Ongezond is het dus niet, maar het gebruiken als melkvervanger wordt door experts als voedingsexpert Lilou van Lieshout afgeraden.

1. Havermelk is een goede vervanger van koemelk

Fabel. Een goede vervanger zou ongeveer hetzelfde moeten bevatten als koemelk en dat is bij dit drankje niet zo. Er zitten veel minder eiwitten in en het heeft minder gezondheidsvoordelen dan koemelk, zoals het verkleinen van de kans op darmkanker, zegt van Lieshout in het interview met Quest. ‘Mocht je het toch drinken als vervanger van je dagelijkse glaasje van de koe, zorg dan wel dat je de verrijkte variant drinkt, en dat je de eiwitten die je misloopt nog op een andere manier binnenkrijgt.’

2. Havermelk is beter voor het milieu

Feit. Haver stelt weinig eisen aan bodem en water. De haver die onder andere Alpro voor zijn haverdranken gebruikt, wordt duurzaam geteeld in Noord-Europa. Doordat havermelk niet van een koe komt heeft het in vergelijking met zuivelmelk een lagere ecologische voetafdruk (0,9 kg per liter havermelk). Het is een slimme keuze op gebied van duurzaamheid.

3. Havermelk is van alle plantaardige melksoorten de beste vervanger van koemelk

Fabel. Sojamelk is volgens de Consumentenbond de beste vervanger voor dierlijke melk als het aankomt op voedingswaarden. Het bevat namelijk net zoveel eiwitten als halfvolle dierlijke melk. Calcium, vitamine B2 en B12 worden er vaak aan toegevoegd zodat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. De minst gezonde variant is kokosmelk, omdat daar nauwelijks eiwit inzit, terwijl het wel verzadigd vet bevat. Bij alle soorten plantaardige melk is het belangrijk dat je goed kijkt naar de suikertoevoeging.

4. Havermelk kan een gezond hart en metabolisme ondersteunen

Feit. Studies hebben aangetoond dat het drinken van havermelk het LDL-cholesterol tot wel 5% kan verlagen. Dat komt doordat haver het bèta-glucaan bevat: complexe vezels die van nature voorkomen in de celwand van paddenstoelen en gisten, maar ook in granen zoals haver en gerst. Dit glucaan kan cholesterol verlagen door een laag naast het darmslijmvlies te vormen die de opname van cholesterol vertraagt ​​of verhindert. Hierdoor heb je minder kans op slagaderverkalking en hart- en vaatziekten.