fbpx

4 x leuke weetjes over de huid

Met de huidkankermaand in het vooruitzicht, zetten wij de huid vandaag in het zonnetje. De huid is het grootste orgaan dat ons lichaam rijk is, de verdedigingslinie van ons lichaam en dus iets om zuinig op te zijn. 

1. Je huid heeft een oppervlakte van ongeveer 2 m2 en is daarmee het grootste orgaan

Het lichaam heeft een geweldig beschermingssysteem: de huid. Het bedekt een oppervlak van ongeveer 1.5 tot 2.0 vierkante meter bij volwassenen en mensen dragen dagelijks zo’n 15 tot 20 kilogram huid en bindweefsel met zich mee. Deze laag beschermt ons tegen allerlei invloeden van buitenaf. 

De huid bestaat uit drie belangrijke lagen: de bovenste laag, genaamd de opperhuid of epidermis, de middelste laag, bekend als de lederhuid of dermis, en de onderste laag, het onderhuidse bindweefsel, ook wel de subcutis genoemd. Samen vormen ze een als het ware een schild voor ons lichaam.

2. Je huid helpt je lichaam om op de juiste temperatuur te blijven

Onze huid is een meester in het reguleren van onze lichaamstemperatuur, en het doet dit op verschillende manieren.

  1. Zweten: Wanneer ons lichaam oververhit raakt, reageert onze huid door zweetklieren te activeren. Zweet verdampt van het huidoppervlak, waardoor warmte wordt afgevoerd en onze lichaamstemperatuur daalt.
  2. Vasodilatatie: Bij warmte verwijden de bloedvaten in onze huid zich, waardoor er meer bloed naar het oppervlak stroomt. Hierdoor kan warmte gemakkelijker worden afgevoerd naar de omgeving.
  3. Vasoconstrictie: Wanneer het koud is, vernauwen de bloedvaten in onze huid zich, waardoor de bloedstroom naar de huid vermindert en warmte wordt behouden in het lichaam.
  4. Haarzakjes: Als het koud is, kunnen de spieren rondom de haarzakjes samentrekken, waardoor de haren overeind gaan staan. Dit creëert een isolerende laag van lucht rond de huid, wat helpt bij het vasthouden van warmte.

3. Onze huid is een ware spons

Dat de huid als schild werkt, wil niet zeggen dat sommige stoffen niet dieper kunnen doordringen. Er zijn studies die laten zien dat deeltjes uit een zonnebrandcrème ook in het bloed terug te vinden zijn. En een pijnstiller als Voltaren gel of een smeerbaar medicijn komt ook dieper, anders zou het niet werken, vertelt dr. Jetske Ultee tegen de Volkskrant. 

Of een stof de hoornlaag passeert, hangt van verschillende factoren af. De grootte van het deeltje is belangrijk – het moet klein genoeg zijn om een cel binnen te dringen. Ook de oplosbaarheid speelt een rol; vet oplosbare deeltjes dringen beter door omdat de huid vettig is. Daarnaast is de conditie van de huid cruciaal. Beschadigingen zoals eczeem verzwakken namelijk de beschermende functie. Sommige producten bevatten zelfs ingrediënten die de barrière tijdelijk verstoren, zodat de werkzame stoffen beter kunnen doordringen.

4. Onze huid heeft verschillende diktes

Het verschil tussen het dikste en dunste stukje huid bedraagt 1,3 mm, maar op plaatsen zoals je handpalmen en voetzolen kan de huid zelfs tot 1,5 mm dik zijn. Aan de andere kant is de huid rondom je ogen het dunste, met slechts 0,02 mm. Deze dunne huid is veel gevoeliger voor tekenen van vermoeidheid en ouderdom. Dat betekent dat rimpels, fijne lijntjes en donkere kringen hier vaak als eerste zichtbaar worden.

Naarmate we ouder worden, ervaren we ook volumeverlies in het gezicht. Dit betekent dat de huid dunner wordt en de bloedvaten eronder meer doorschijnen. Het resultaat is dat donkere kringen, vooral op een lichte huid, prominenter worden. Dit fenomeen wordt vaak toegeschreven aan een verminderde stevigheid en elasticiteit van de huid naarmate we ouder worden.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF