fbpx

11 tips tegen droge lucht in huis

Grote kans dat de luchtvochtigheid in jouw huis te hoog of te laag is. Bij droge lucht heb je kans op irritaties in je ademhaling, maar is bij een te hoge luchtvochtigheid heb je weer kans op bijvoorbeeld schimmel. Hieronder vind je 11 tips om de perfecte balans te behouden. We delen een blog van Nieuwetijdskind

De meeste mensen staan er niet bij stil, maar luchtvochtigheid is een belangrijk onderdeel van een gezond huishouden. Uit onderzoek blijkt dat de juiste vochtigheidsgraad (niet te hoog, niet te laag) goed is voor je huid en je longen, en kan helpen tegen de verspreiding van bacteriën.

De perfecte vochtigheidsgraad ligt ergens tussen de 40% en 50%. Onder de 40 kan de droge lucht in huis zorgen voor irritatie in je ademhaling en kunnen er allergieën opspelen. Boven de 50 heb je ook kans op allergieën, en op schimmel en huismijt.

Je kunt de vochtigheidsgraad gelukkig heel makkelijk testen, met een vochtigheidsmeter of met de ‘ijsblokjestest’. Doe een paar ijsblokjes in een glas water en laat het een paar minuten staan. Is de lucht te droog, dan ontstaat er geen damp op de rand van het glas. Is jouw lucht te droog? Geen probleem, want volgens moleculair toxicoloog Rhea Mehta zijn er meer dan genoeg simpele en snelle manieren om de lucht in je huis vochtiger te maken, ook zonder dure luchtbevochtiger.

Ze noemt bijvoorbeeld “verstuivers voor essentiële oliën, kamerplanten, of een rek met nat wasgoed,” en nog veel meer. “Zelfs gewoon wat glazen met water neerzetten kan al helpen,” vertelt ze. En met dat als startpunt, geven we je hieronder nog meer ideeën voor luchtbevochtigers die je zelf goedkoop of zelfs gratis kunt maken.

11 doe-het-zelf-luchtbevochtigers

  1. Kamerplanten

Planten maken je woning niet alleen fijner om te zien, ze zorgen ook voor vochtigere en zelfs wat versere lucht. Via de bladeren van een plant verdampt het water terug de lucht in, in een proces genaamd transpiratie.

  1. Een droogrek

Bespaar stroom en zorg voor vochtigere lucht door je droogrek met nat wasgoed in een kamer te zetten. Die droger heb je niet nodig: zo helpen je vochtige kleren voor betere lucht in huis!

  1. Water koken

Ja, zo makkelijk kan het zijn: laat wat water koken in een pan (met de deksel eraf, natuurlijk) en de stoom verspreidt zich door je keuken en de kamers eromheen – het effect hangt af van hoe groot je woning is.

  1. Een glas water

Nog zo’n supersimpel trucje is om een glas water neer te zetten in een kamer die wat droog aanvoelt. Langzaam maar zeker verdampt het water, gewoon bij kamertemperatuur.

  1. Douchen met de deur open

Deze is misschien lastig als je niet alleen woont, maar door te douchen met de deur open verspreidt al die stoom zich vanzelf door je woning heen. (Zorg wel dat je daarna een ventilator aanzet, want er groeit al snel schimmel in een badkamer.)

  1. Badwater

Net als bij douchen, komt er bij een bad veel stoom vrij. Ben je klaar met je bad, laat hem dan nog niet leeglopen en laat het water even staan en afkoelen. Als je de badkamerdeur openzet, kan het lekker verdampen. Laat je bad pas leeglopen als het helemaal is afgekoeld.

  1. Water bij het raam

Deze truc werkt goed met glazen of schalen met water: neem een zonnige vensterbank die lekker warm wordt en zet daar een glas of schaal met water neer. Door het zonlicht verdampt het water en komt het in de lucht terecht.

  1. Water bij je kachel

Als je kachels of vloerverwarming in je huis hebt, kun je ook daar een glas of schaal met water neerzetten. (Gebruik voor de zekerheid glas of keramiek, zodat je niet per ongeluk je plastic bekers verpest.)

  1. Koken op je fornuis

De hitte van de oven droogt de lucht in je keuken, maar als je kookt op een fornuis komt er juist meer stoom vrij. Dus als je nog zocht naar een reden om vaker zelf te koken: doe het voor de perfecte luchtvochtigheid!

  1. Je vaatwasser

De meeste vaatwassers hebben aan het einde van hun programma nog een droogsessie. Maar die is niet per se nodig en al die stoom van je schone borden kun je ook gebruiken om je lucht te bevochtigen! Je hoeft alleen maar je vaatwasser open te zetten als je merkt dat hij begint met drogen.

  1. Een verstuiver voor essentiële oliën

En dan de laatste: een verstuiver, vaak ook een diffuser genoemd, is eigenlijk een soort mini-luchtbevochtiger. Met het extra voordeel dat het een fijne geur met de damp mee verspreidt. Dus als je er een hebt, gebruik hem dan regelmatig! Zorg alleen wel dat je hem goed wast na ieder gebruik, zodat er geen schimmel ontstaat.

Vergeet niet dat het goed is om droge lucht in huis tegen te gaan, maar dat je lucht ook weer niet te vochtig moet worden. Hou die vochtigheidsmeter bij de hand of doe regelmatig de ‘ijsblokjestest’, dan leef je het hele jaar door in een gezonde woning!

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF