fbpx

Zo praat je met je kind over sexting

Je komt deze week niet om de hashtag #MeToo heen. Met deze hashtag spreken mensen zich uit over fysieke seksuele intimidatie. Tegenwoordig is er niet alleen fysiek, maar ook digitaal sprake van seksuele intimidatie. Zonder dat je het weet kan je kind ook te maken krijgen met deze vervelende vorm van ‘sexting’. Maar hoe praat je hierover met je kind? De verkeerde toon, net een foute woordkeuze of een ongelukkig moment: bij de kleinste fout haakt een puber al af. Dit lijstje kan helpen om tóch het gesprek aan te gaan over sexting.

Ze zijn niet dom

Voordat je een gesprek begint, realiseer je dit: je kind leest ook online media, en weet dus waar­schijnlijk donders goed wat sexting is en wat de gevolgen kunnen zijn. Hoewel ze je soms anders doen geloven, zijn ze heus niet gek.

Blijf open

Wat de situatie ook is, word niet boos en dreig niet met straffen. Dat werkt vaak alleen maar averechts. Natuurlijk kun je wel afspraken maken. Als je het moeilijk vindt om het onderwerp uitvoerig te bespre­ken of als jouw kind het pertinent weigert, maak dan wel duidelijk dat hij of zij altijd bij jou terechtkan bij vervelende ervaringen op social media.

Dit vind jij

Geef ook aan wat jij ervan denkt. Zo krijg je een wederzijds gesprek. Blijf dus ook vragen stellen en luister naar wat je kind te zeggen heeft. Verbied het fotograferen niet. Stel dat je kind al een blootfoto verstuurd heeft, dan zal hij of zij nooit naar je toe komen voor hulp als het misgaat.

Don’t judge

Toon belangstelling, maar ga er niet bovenop zitten. Heeft je kind al een blootfoto verstuurd, en is het fout gegaan? Veroordeel niet, vraag wat hij of zij nodig heeft en hoe de foto tot stand is gekomen. Leg contact met school; zij zullen de dader en diens ouders aanspreken en onderzoeken of aangifte nodig is. Wijs je kind op de gevolgen. Vertel dat iedereen zo’n foto kan zien, maar dat het ook op verkeerde plekken terecht kan komen, zoals een kinderporno­ netwerk. Wees duidelijk: het doorsturen is niet stoer.

Er is hulp…

Wijs je kind op Meldknop.nl, een samenwerkingsverband van Veiliginternetten.nl en de politie. Hier kan hij of zij een vervelende ervaring op internet online door­ geven. Gewoon praten met iemand van de Kindertelefoon kan ook. Helpwanted.nl kan jongeren ook verder helpen.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF