Uitstellen

Wendy´s opvoedvraag: hoe krijgt je puber meer discipline om te stoppen met uitstellen?

We kennen het allemaal wel. Het vooruitschuiven van een taak die eigenlijk wel echt moet gebeuren. Pubers zijn hier misschien wel het beste in, maar hoe krijg jij ze gemotiveerd? Puberexpert Marina van der Wal legt je in dit blog uit wat procrastineren is en hoe je het voorkomt.  

Procrastineren

Gék kun je er van worden, dat eeuwige uitstellen van jouw puber. Op álles wat je vraagt komt tegenwoordig een standaard antwoord: ‘laterrrr’. 

Het uitstellen van alles wat héél erg belangrijk maar een stuk minder leuk is, dat noemen we met een mooi woord ‘procrastineren’. En nee, dit is geen mooi woord voor puberale luiheid. Procrastineren betekent niets meer of minder dan ‘uitstelgedrag’. En het hoort zéker niet alleen thuis in de puberale fase van een mensenleven. Uitstellen of, mooi gezegd dat procrastineren, is heel erg menselijk. Je kent het zelf vast ook!

Laten jij en ik even met de billen bloot, als het gaat om volwassen uitstelgedrag: 
Waar heb jij een enorme hekel aan? De wc poetsen? De pannen afwassen? De administratie?Welke klus, die toch echt moet gebeuren, vind jij diep in je hart zonde van je tijd?Bij mij is het de administratie. Wat dus ook regelmatig paniek veroorzaakt. Omdat er écht op het laatste moment van alles geregeld en gedaan moet worden.
Blogs schrijven, online cursussen ontwikkelen en Live Uitzendingen voor ouders voorbereiden, dát vind ik leuk!. En dus schuif ik een klusje van 15 minuten net zolang voor me uit tot ik er door de boekhouder met mijn haren bijgesleept wordt. Kinderachtig. Stom. En vooral nergens voor nodig. En toch doe ik het. Steeds weer. 

Jij hebt ook zulke klusjes: klusjes waarvan je nu al weet dat je ze moet doen. Dat is geen discussie. Je vindt ze alleen niet aantrekkelijk. En dat uitstellen… dat maakt dat je er alleen maar meer tegenop gaat zien. Want met elke minuut uitstel wordt die klus groter en groter in je beleving. De manier waarop je dingen voor je uitschuift heeft ook alles met je motivatie te maken en veel minder dan wij als ouders vaak denken, met discipline. 

Zorg dat er routines ontstaan

Je zoon of dochter helpen om minder voor zich uit te schuiven doe je door onder andere te helpen met het ontwikkelen van routines. Iedere dag dezelfde routine bij thuiskomst, dezelfde routine bij het starten van het maken van het huiswerk.
Bijvoorbeeld eerst de tas voor de volgende ochtend inpakken. Daarna in de planner kijken voor welke vakken er vandaag huiswerk gemaakt moet worden.
Daarna het huiswerk per vak klaar leggen en dan… eerst nog even iets te drinken inschenken en dan starten. Als je iedere dag terug kunt vallen op je routines help je je zelf om op een makkelijker manier op te starten. Het is zeg maar, hetzelfde als tandenpoetsen voor je naar bed gaat: daar denk je ook niet echt over na. Dat doe je gewoon. Wil je meer van dit soort tips? Schrijf je dan in voor de Live Uitzendingen die vanaf 23 september weer starten. Iedere woensdagmorgen om 9.00 uur. Voor deze serie hebben we het thema ‘Lekker in je vel als ouders’. Want wees nou eerlijk: als jij niet lekker in je vel zit, dan heeft dat invloed op het hele gezin.

Deelnemen is gratis, inschrijven is noodzakelijk want we maken gebruik van een beveiligde omgeving. Voor jouw privacy. Inschrijven doe je via www.marinavanderwal.nl 

Bij Marina kun je als ouder ook handige online cursussen volgen

Zelfvertrouwen kun je leren

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je de online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren’ vinden. Zelfvertrouwen is een spier die je kan trainen. Deze cursus geeft je meer informatie over de emoties van je puber door je eigen gedrag, welke verwachtingen jouw puber heeft in vergelijking met jouw gedrag en wat jouw zelfvertrouwen zegt over het zelfvertrouwen van jouw puber. Deze cursus bestaat uit 5 online lessen met schriftelijke informatie, praktische opdrachten en heb je een persoonlijk en op maat gemaakt plan.

puber

 

Happy huiswerk

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je ook de online cursus ‘Happy Huiswerk’. terugvinden. Deze cursus geeft je meer inzicht in verschillende leertechnieken die jouw puber helpen om effectiever te studeren, helpt de schoolresultaten en rapporten te verbeteren en zorgt ervoor dat jouw puber niet meer op het laatste moment voor een proefwerk leert, maar op tijd. Deze cursus bestaat uit een video van tien online lessen met schriftelijke informatie, praktische planners om uit te printen en praktische opdrachten. Je kan de deze cursus perfect in je eigen tempo volgen.

Meer opvoedvragen van Marina:

Wendy’s opvoedvraag: Waarom is het zo belangrijk dat mijn puber een bijbaantje heeft?