fbpx

Wendy’s opvoedvraag: waarom is het zo belangrijk dat mijn puber een bijbaantje heeft?

Voor het geld hoeft jouw puber het misschien niet te doen, maar een bijbaantje hoort er in deze tijd wel bij! Puberexpert Marina van der Wal legt je in dit blog uit waarom werken ook voor pubers gezond is.

De waarde

De waarde van geld ervaar je als je ergens moeite voor moet doen. Bijvoorbeeld die super gave spijkerbroek Van Een Bekend Merk. Iedereen heeft ‘m en jouw dochter kan niet wachten tot ze ook rond kan paraderen met een designerslabel op haar bibs. Kopen en afrekenen, als jij het je kunt permitteren is het zo gedaan. Je hoeft er waarschijnlijk niet eens voor naar de winkel toe: een bestellink is bij het appje (maaaaaammmm, ik wil deez zo graag hebben!!!!) inbegrepen en het pakje ligt dan morgenochtend op de deurmat.

Grappig is dan wel dat die zelfde dochter over het pakje op de deurmat struikelt en het er gewoon laat liggen; het is natuurlijk wel de bedoeling dat jij het op haar bed legt…

De waarde van kleding, mobieltjes, abonnementen, games, make up, uitjes… je hebt het pas in de gaten als je weet wat je er voor moet doen om het te kunnen kopen. Een t shirt van 30 euro? Dat is voor een puber al snel een hele dag werken. Als het niet meer uren gaat kosten. Die tank benzine voor een scooter: hoeveel uur moet je er voor ploeteren om die vol te tanken?

Voordelen

En dat is dan alleen de waarde in economische zin. Aan werken kleven meer voordelen: bijvoorbeeld leren dat er regels en grenzen zijn. Dat er van je verwacht wordt dat je op tijd aanwezig bent en dat je ook net zo lang blijft als de uren die je afgesproken hebt. En dat afzeggen alleen kan als je echt ziek bent omdat je anders je collega’s in de steek laat.

Misschien is het nog wel confronterender om te ontdekken dat je stomweg op straat gezet wordt als je je niet aan de afspraken houdt en dat dikke krokodillentranen bij een supermarktmanager niet zo goed werken als bij je eigen vader of moeder.

Ik kan het rijtje nog langer voor je maken: leren samenwerken, leiding van een jongere collega accepteren en zelf leiding geven. Vriendelijk tegen klanten blijven als die tijdens het afrekenen op hun mobieltje blijven turen en die vette kledders van een gevallen pot mayonaise opruimen.

Voor jouw puber mag zo’n baantje op zaterdag om de harde pegels gaan, jij vindt het uit werken gaan een goed idee omdat je weet dat een zaterdagbaantje jouw puber helpt om zich te ontwikkelen tot een leuk mens. Je kunt je miljonair-to-be meteen helpen om te leren sparen: de helft van het verdiende geld kan verpint worden, de andere helft gaat keurig op een spaarrekening. Zélfs als er even niets te sparen valt.

Bij Marina kun je als ouder ook handige online cursussen volgen

Zelfvertrouwen kun je leren

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je de online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren’ vinden. Zelfvertrouwen is een spier die je kan trainen. Deze cursus geeft je meer informatie over de emoties van je puber door je eigen gedrag, welke verwachtingen jouw puber heeft in vergelijking met jouw gedrag en wat jouw zelfvertrouwen zegt over het zelfvertrouwen van jouw puber. Deze cursus bestaat uit 5 online lessen met schriftelijke informatie, praktische opdrachten en heb je een persoonlijk en op maat gemaakt plan.

puber

Happy huiswerk

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je ook de online cursus ‘Happy Huiswerk’. terugvinden. Deze cursus geeft je meer inzicht in verschillende leertechnieken die jouw puber helpen om effectiever te studeren, helpt de schoolresultaten en rapporten te verbeteren en zorgt ervoor dat jouw puber niet meer op het laatste moment voor een proefwerk leert, maar op tijd. Deze cursus bestaat uit een video van tien online lessen met schriftelijke informatie, praktische planners om uit te printen en praktische opdrachten. Je kan de deze cursus perfect in je eigen tempo volgen.

HappyHuiswerk e cursus Wendy’s opvoedvraag: waarom is het zo belangrijk dat mijn puber een bijbaantje heeft?

Meer opvoedvragen van Marina:

Wendy’s opvoedvraag: helpt het om een puber te straffen?

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF