Liefde

Wendy-expert Ruud de Goeij over het leren van elkaars liefdestaal in een relatie

Onze WENDY- en relatie-expert Ruud de Goeij van De Relatieballon beschrijft in deze blog hoe je zowel je eigen liefdestaal als die van je partner kan ontdekken en wat je ermee kunt doen. 

We tend to speak our own love language, to express love to others in a language that would make us feel loved. But if it is not their primary love language, it will not mean to them what it would mean to us.” - Gary Chapman

Wat zijn liefdes-talen?

Jouw liefdestaal is de manier waarop jij laat zien aan de ander dat je van ze houdt. Volgens Gary Chapman zijn er vijf duidelijk verschillende manieren. Dit zijn ze: bevestigende woorden, lichamelijke aanraking, hulpvaardigheid, quality time en aandacht en tenslotte cadeautjes geven en krijgen. Ik geef een paar voorbeelden van elk, maar het verdient aanbeveling zijn boek te lezen of meer informatie op internet te zoeken hierover. Er is het nodige te vinden en het gaat je heel erg helpen inzicht te krijgen in je eigen liefdestaal en die van je partner.

Wanneer je het belangrijk vindt om regelmatig je partner te horen zeggen: 'Ik hou van jou' of: 'Wat zie je er leuk uit vandaag' dan is je liefdestaal bevestigende woorden. Als je het heerlijk vindt om een spontane kus op je hoofd te krijgen of erg kunt genieten van een aanraking in het voorbijlopen, dan is de kans groot dat lichamelijke aanraking jouw taal is. Als jij het belangrijk vindt om iets voor je geliefde wilt doen om de lastige dingen van zijn of haar schouders te halen zoals de kinderen een dag meenemen of de wc-pot schoonmaken omdat je partner er zo’n hekel aan heeft, dan is de kans groot dat hulpvaardigheid jouw taal is. Of misschien smelt je wel als je een onverwachte bos bloemen op tafel ziet of zomaar een klein cadeautje onder je kussen vindt, dan is jouw liefdestaal waarschijnlijk cadeautjes geven en ontvangen. En als al deze voorbeelden minder belangrijk voor je zijn maar met zijn tweetjes tijd doorbrengen met alleen aandacht voor elkaar jou wel gelukkig maakt, dan is de kans groot dat quality time en aandacht jouw liefdestaal is. Leuke dingen doen samen of diepe gesprekken voeren horen daar waarschijnlijk ook bij.

Hoe helpt dit voor een relatie?

Als je partner iets doet wat bij jouw liefdestaal hoort voel jij je geliefd. Het raakt je, of op zijn minst voelt het als fijn. Andersom geldt dat natuurlijk ook! Om te begrijpen hoe belangrijk dit is, helpt het als je jullie relatie als een plantje ziet dat om verzorging vraagt. Ook al vindt je dat raar, blijf even bij me want het maakt namelijk een levensles duidelijk. :-)

Op water (alle liefdestalen die niet belangrijk zijn) kan het plantje best wel even vooruit en zelfs een beetje groeien, maar zonder Pokon zal het uiteindelijk belangrijke voedingsstoffen missen en steeds slapper gaan hangen. Iets voor elkaar doen in de liefdestaal van de ander is Pokon voor jullie relatie. Alle andere dingen zijn water maar zijn niet zo krachtig en Pokon is op den duur echt noodzakelijk. Realiseer je je daarbij dat het je gewoonte is om je in je eigen liefdestaal uit te drukken naar de ander. Alleen als dit dezelfde liefdestaal is, is het Pokon. In alle andere gevallen water. De kans is groter dat jullie liefdestalen verschillen dan dat ze dezelfde zijn.

Hoe kan ik mijn liefdestaal bepalen?

Misschien heb je aan de hand van de beschrijvingen hierboven al een indruk gekregen wat jouw liefdestaal is. Desondanks is het leuk om het via een vragenlijst vast te stellen. Op internet vind je allerlei testen, waaronder op liefdestalen.nl. De kans is groot dat je van een of een paar andere ook gecharmeerd bent, maar er is er eentje die er echt uitspringt voor je. Dat is je primaire liefdestaal. Stap niet in de valkuil dat je die van je partner denkt te weten. Laat hem of haar de test ook maken en de kans is aanwezig dat je nieuwe dingen leert over elkaar.

Moet je dezelfde taal hebben/spreken om succes te hebben samen?

Nee natuurlijk niet. Het is zelfs een ‘blessing in disguise’! Want een andere taal van je partner maakt het noodzakelijk dat je je verplaatst in de wereld van de ander en bereid bent iets te geven om je geliefde te laten voelen dat de relatie leeft en dat jij meebouwt! Een van de kenmerken van stellen met een hoog niveau aan vervulling van de zeven relatiebehoeftes is dat ze een bewuste focus op de ander hebben zonder zichzelf daarin te verliezen. Overigens zal je partner het als een extra daad van liefde ervaren als hij of zij weet en kan zien dat je nu je best doet iets in de taal van de ander te doen. Extra bonuspunten :)

De ander ‘aanspreken’ in zijn of haar taal is een cadeautje van verbinding

Want het leidt tot een gevoel van waardering wat vooraf gaat aan verbinding. Verbinding ontstaat omdat je liefdestaal-actie meerdere relatiebehoeftes voor de ander vervult. Doordat je namelijk inzoomt op wat de ander raakt, voelt je partner support en zich geaccepteerd in wie hij of zij is. Dat zijn de onderste twee relatiebehoeftes (zie ook mijn blog hierover) die de overige vijf dragen. Maar tegelijkertijd vul je moeiteloos – in dezelfde handeling - de relatiebehoeftes aan aandacht en waardering in. Wanneer deze vier relatiebehoeftes zo ingevuld worden ontstaat vanzelf verbondenheid.

Als we verschillen in taal, dan kan ik die andere taal toch niet spreken?

Mocht deze gedachte in je overtuigingenboekje zitten dan mag je hem er lekker uitgummen. Want gelukkig is dat absolute onzin. Het enige wat je hoeft te doen is het bewust gaan oefenen…. een manier vinden om er een gewoonte van te maken (misschien wel dagelijks). Dan ga je merken dat het allemaal niet zoveel moeite kost en het plezier en de waardering van de ander is een mooie motivatie om het vol te houden. Vraag ernaar of je op de goede weg bent, of dat het beter kan. Wordt de chef-kok in de keuken van jullie relatie!

De volgende keer

In mijn volgende blog ga ik in op de praktische invulling van drie van de zeven Relatiebehoeftes die een belangrijk fundament aan vertrouwen en respect in je relatie brengen. Geniet van elkaar! 

Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon. Lees hier meer over derelatieballon.nl

Hier lees je meer artikelen van Ruud.