fbpx

Tips en tricks om hooikoortsklachten te verminderen

Hoest, proest, snotter. De hooikoortsmaanden zijn weer in aantocht. Nu is hooikoorts altijd al vervelend geweest, maar in een tijd waar je boos wordt nagekeken voor het hoesten of niezen, des ter meer. Daarom geeft Wendy-expert en orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en darmtherapeut Sharon Asscher in deze blog wat tips en tricks om de hooikoortsklachten te verminderen.

Laten we beginnen met wat hooikoorts nou eigenlijk is, hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeelkorrels. De allergische reactie wordt veroorzaakt doordat deze stuifmeelkorrels door het neusslijmvlies worden opgevangen, wanneer we deze pollen inademen in de lente- en zomermaanden. Twee tot twintig procent van de bevolking heeft hier last van, althans die hebben last van de ‘’klassieke variant’’. Heb je last van tranende ogen en niesbuien? Dan wordt dit al gauw gelabeld als hooikoorts, maar hooikoorts kan zich ook voordoen als een aanhoudende zomerverkoudheid.  Hooikoorts komt dus vooral in de wat warmere maanden voor, mei, juni, juli en augustus in allerlei verschillende vormen. Leuke weetjes zijn dat als je net vóór deze maanden geboren bent heb je meer kans op het te ontwikkelen van hooikoorts, balen!  En mannen hebben vaker last van hooikoorts dan vrouwen, dit komt duidelijk naar voren bij jongeren.

Hoe komt het?

We weten niet zeker hoe het komt dat sommige mensen wel en anderen geen hooikoorts krijgen. We weten wel dat steeds meer mensen last krijgen van hooikoorts. De meeste mensen krijgen de aandoening voor hun 24e. Soms kan het ook nog daarna optreden. Als iemand er voor het 40e levensjaar geen last van heeft gehad, dan blijft dit meestal zo. Wanneer familieleden last hebben van hooikoorts, dan is de kans groter dat jij er ook last van kunt krijgen. De allergie kan plots opkomen en ook weer verdwijnen. Je kunt er dus ‘overheen groeien’. Ook de gevoeligheid per allergeen kan veranderen, het ene jaar reageert men op boompollen en het andere jaar weer op die van gras.

  • Sommige onderzoekers opperen dat we zo schoon leven, dat ons immuunsysteem zich verveelt en op tilt slaat van onschuldige stoffen. Sommige onderzoekers zeggen dat het goed is om op jonge leeftijd met dieren in aanraking te komen, zodat je meer bacteriën tot je krijgt en je immuunsysteem geprikkeld wordt, wat zou voorkomen dat je hooikoorts ontwikkelt. Kinderen die op een boerderij opgroeien zouden zelfs levenslang tegen hooikoorts beschermd zijn.
  • Ook een verstoring in de darmflora (door antibiotica, keizersnee, verkeerde zuigelingenvoeding) kan mogelijk zorgen voor hooikoorts.
  • Een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm wordt ook door sommige onderzoekers aangemerkt als bron van de problemen De darm kan verhoogd doorlaatbaar worden door ontstekingen en ziekmakende bacteriën in de darmen.
  • De lucht is steeds meer vervuild met (fijn)stof. Hieraan kunnen de pollen hechten, die vervolgens dieper in de longen komen waardoor de problemen flink kunnen verergeren.
  • We hebben steeds meer stress in ons leven. Onderzoeken suggereren dat stress de klachten van hooikoorts kunnen verergeren.

10 basistips tegen hooikoorts:

  • Ga naar buiten als het net heeft geregend. De pollen zijn dan grotendeels uit de lucht.
  • Koop speciale horren die het stuifmeel tegenhouden, zodat ramen en deuren toch af en toe open kunnen.
  • Stofzuig je huis regelmatig, maar wel met een speciale anti-allergie stofzuigerzak. Ik koop zelf altijd een HEPA-stofzuigerzak.
  • Laat je was niet buiten drogen, maar binnen.
  • Ga douchen voor het slapengaan, zo spoel je alle pollen van je af en slaap je rustiger.
  • Doe je kleding niet uit in je slaapkamer, want dan kun je de overdag verzamelde pollen door de slaapkamer verspreiden met een onrustige nacht als gevolg.
  • In de namiddag en avond zijn de meeste pollen in de lucht. Blijf dan binnen. De ochtend is vaak nog wat vochtig en dat geeft minder problemen. Je huis kun je dan ook beter in de ochtend luchten.
  • Sommige mensen ervaren verlichting van hun klachten door het dragen van een zonnebril. Deze houdt de pollen tegen, zodat ze niet in de ogen terecht komen.
  • Soms gebruiken mensen ook vaseline rond hun neusgaten, zodat de pollen daar tegengehouden worden en geen problemen kunnen geven.

Wat kan je doen om de klachten te verlichten?

Wanneer je last hebt van hooikoorts is het een goed idee om te kijken of je een vitamine D3 tekort hebt opgebouwd. Als dit het geval is kan het vitamine-D3 supplement klachten verlichten. Als je last hebt van hooikoorts kan dit in verschillende vormen naar voren komen, zo kan je bijvoorbeeld erg veel last van je ogen krijgen. Is dit het geval bij jou, dan kan suppletie met het probioticum Lactobacillus paracasei dit verminderen. Dit blijkt uit een studie waar personen aan deel namen met een allergie voor rhinitis en graspollen.

Verder zijn er voedingsstoffen die de klachten kunnen onderdrukken, zoals: vitamine C (peterselie, kiwi), vitamine E (noten en zaden) en omega 3 vetzuur (EPA en DHA).

Producten om dus vooral wel te consumeren wanneer je last hebt van de allergie:

  • Fruit, zoals kiwi’s, citrusfruit, bessen, aardbeien (BIO) en avocado.
  • Groenten, zoals koolsoorten, paprika, spinazie.
  • Noten, zoals amandelen, hazelnoten, pecannoten en paranoten.
  • Vis, vooral vette vis als zalm, haring en makreel.

Andere natuurlijke tips om de hooikoorts klachten te verminderen:

  • Sommige mensen worden gevoeliger voor hooikoorts als ze veel voeding eten die rijk is aan histamine. Dat zijn onder meer gefermenteerde producten zoals oude kaas, zuurkool, tempeh, koffie, chocolade, rode wijn en bier (alcohol in het algemeen). Andere histaminerijke voedingsmiddelen zijn tomaat, spinazie, avocado, kiwi en aardbeien. Een natuurlijk antihistaminicum is quercetine. Kappertjes, rode uien, appels, waterkers, boerenkool, boekweit, bessen en broccoli zijn rijk aan quercetine.
  • Laat geraffineerde voeding staan, maar eet veel groenten, fruit, peulvruchten en noten, zodat de darmflora in balans kan komen. Dit kan volgens sommige onderzoeken het immuunsysteem kalmeren en hooikoorts verminderen.
  • Beta-glucanen blijken te kunnen helpen tegen hooikoorts. Deze vinden we vooral in edelgist.
  • Rauwe honing van een imker uit de streek kan ook helpen de hooikoorts te verminderen. Mensen die bijvoorbeeld allergisch zijn voor berkenpollen, doen er goed aan om berkenhoning te vinden voor de verlichting van hun klachten. Er zijn ook studies die aangeven dat Manuka honing mogelijk kan bijdragen tot verlichting.
  • Mensen met allergische reacties hebben vaak een zinktekort. Het aanvullen van zink is daarom een goed idee. Zink zit veel in oesters, hennepzaad, pompoenpitten, lijnzaad en cashewnoten. Er zit ook een beetje zink in haver. Drink regelmatig brandnetel thee – dit werkt als een natuurlijke vorm van anti histamine. Vermijd melkproducten – melkproducten verhogen de slijmproductie wat je tijdens het hooikoorts seizoen liever niet hebt.

Over Sharon Asscher

Als orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en darmtherapeut helpt Sharon Asscher met haar bedrijf Voeding maakt je beter mensen met uiteenlopende gezondheidsdoelen om de balans in het lichaam te herstellen. Haar passie voor voeding en een gezonde leefstijl begon op haar 18e, toen ze werd geopereerd aan een slecht functionerende nier en haar nier werd verwijderd. Hierna besloot ze om de regie te nemen over haar eigen gezondheid. Ze wilde er alles aan doen om haar lijf zo goed mogelijk te ondersteunen bij het herstel – zowel van de operatie als van een leven lang antibiotica gebruik en volgde verschillende studies. Nu is het is haar grootste passie om anderen te leren hoe zij met een gezonde levensstijl optimaal zichzelf kunnen zijn. Kijk voor meer informatie op haar site.

Als je vragen hebt voor Sharon kan je altijd een mail sturen naar info@voedingmaaktjebeter.nl



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF