Wie wil er niet iets aan zichzelf veranderen? Neuro Linguïstisch Programmeren, oftewel NLP, biedt allerlei technieken voor een nieuwe ik. Hoe werkt het precies? NLP-trainer Vincent van der Burg van trainingsinstituut UNLP legt uit.
Wat is NLP precies?
‘Neuro Linguïstisch Programmeren biedt allerlei technieken die je kunnen helpen om een betere versie van jezelf te worden. Stel dat je bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen hebt of altijd zenuwachtig bent voor een presentatie. NLP leert je dan om zo’n situatie voor je te zien en er bewust van te worden hoe je op zo’n moment handelt. Ga je bijvoorbeeld stotteren, denken dat je het niet kunt? Iemand die geen last heeft van onzekerheid denkt op zo’n moment: leuk, ik ga anderen iets leren, enthousiasmeren. Als je het negatieve stemmetje in jezelf – dat we allemaal hebben – onderzoekt, kun je ook leren om het zachter te zetten. Je leert als het ware zelf aan de knoppen te draaien.’
Waar kun je NLP allemaal op toepassen?
‘Eigenlijk op alle dingen die je zou willen veranderen in jezelf en in je leven, van het afleren van slechte gewoontes als roken tot en met het waarmaken van je dromen. Binnen NLP staat de ‘hoe’-vraag centraal en niet de ‘waarom’-vraag. NLP kun je zien als een handleiding voor je brein waarbij je technieken leert om het brein anders te laten werken. Ons brein is namelijk één grote trukendoos. Iemand kan bijvoorbeeld denken: ik ben depressief. Maar niemand is elk moment in zijn leven depressief geweest. Dan kan het bijvoorbeeld helpen om terug te gaan naar momenten waarop je wel gelukkig was, op die manier krijg je weer toegang tot positieve gevoelens. En als je bijvoorbeeld angst hebt voor een sollicitatie, is het een goede training om het gesprek vooraf helemaal door te nemen in je hoofd. Zo kun je het gesprek laten verlopen op de manier die jij wilt.’
9 x leuker leven
Volg de uitgangspunten van Neuro Linguïstisch Programmeren en creëer een leuker leven voor jezelf. NLP-trainer Vincent van der Burg geeft tips.
- Denk wat je wel wilt, niet wat je niet wilt
We zijn evolutionair voorgeprogrammeerd om gevaar te vermijden en te denken wat we niet willen. Vermijd deze valkuil van het brein en richt je op wat je wel wilt. Fantaseer over wat je wilt bereiken en wat dit je gaat opleveren voor jezelf en anderen.
- Wat iemand anders kan, kun jij ook
Een belangrijke NLP-veronderstelling is: als iemand anders het kan, dan kan ik het ook! We kunnen veel meer dan we denken en dan we ooit hebben gedaan. Mensen die succesvol zijn – op welk gebied dan ook – geloven allemaal oprecht: als iemand anders het kan, dan kan ik het ook. Ik moet alleen weten hóé.
- Leer van anderen
Kijken hoe anderen iets doen is een slimme en efficiënte manier om nieuwe vaardigheden te leren. Wil je leren om te praten over koetjes en kalfjes? Of om te genieten van de kleinste dingen om je heen? Identificeer wie hier goed in is en kijk met nieuwsgierigheid hoe hij of zij dit doet. Observeer en merk op hoe snel je het je eigen maakt.
- Treed regelmatig buiten je comfortzone
Hoe lekker het ook is, de hele dag op de bank hangen en naar Netflix kijken gaat je geen nieuwe ervaringen opleveren en al helemaal niet een leven vol voldoening en passie. Doe regelmatig iets wat nieuw is voor je en je zult ontdekken hoe snel jouw persoonlijke groei kan gaan.
- Begin klein
Vaak denken we dat persoonlijke groei te maken heeft met grote stappen, zoals het opzeggen van je baan of het beëindigen van je relatie. Toch hoeft dit niet. Ons systeem bestaat uit een grote verzameling tandwielen. Draai je aan een te groot tandwiel, dan is dit vaak onnodig zwaar en moeizaam. Ook kleine stapjes kunnen het hele systeem in beweging zetten.
- Weet wat werkt
Doe meer van wat wel werkt en merk op welk effect dit heeft op hoe je denkt, doet en voelt. Als iets niet goed werkt, neem dan even de tijd om tot rust te komen en te kijken waarom iets niet werkt en onderzoek de alternatieven. Wat kun je wel doen dat zou kunnen werken?
- Wees dankbaar
Er zijn altijd wel dingen te bedenken die niet gaan zoals je wilt, maar focus op wat wel goed gaat in je leven en wees hier dankbaar voor. Schrijf iedere dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent om hier bewust van te worden.
- Visualiseer je ideale dag
Nog harder werken zonder na te denken over waar je naartoe wilt, gaat je niet daar brengen waar je graag wilt zijn. Je dagen zouden gevuld moeten zijn met activiteiten die je gelukkig maken en dichter bij je doel brengen. Bedenk eens hoe jouw ideale dag eruitziet. Hierover nadenken kan een positieve stroom in gang zetten.
- Kom in beweging
Het volgen van een NLP-training kan helpen om in actie te komen. Zonder actie geen resultaat! Tijdens zo’n training maak je bijvoorbeeld een plan van aanpak. Wat wil je de komende twaalf maanden bereiken en wat heeft voor jou de absolute prioriteit? Besteed eens vijftien minuten aan de vraag waar je over een jaar wilt zijn.