fbpx

Schrijfster Susan Smit over hekserij: ‘Mijn heksenblik heeft me geholpen in de manier waarop ik met emoties omga’

Susan Smit is schrijver van romans en boeken over persoonlijke groei. Na de historische roman ‘De heks van Limbricht’ dat vertaald en verfilmd wordt, verschijnt nu ‘De wijsheid van de heks’.

Waar gaat het boek De wijsheid van de heks over?

‘Twintig jaar na mijn debuut ‘Heks’, waarin ik mijn ontdekking van de oude natuurreligie van Europa beschreef, voelde ik dat het tijd was om te delen wat ik in al die jaren had geleerd. Ik had ervaren wat voor kracht, kalmte en inzichten de levensbeschouwing van hekserij gaf bij grote en kleine uitdagingen en vraagstukken. Het zou zo zonde zijn als we oude westerse wijsheid laten liggen om dat we ons laten afschrikken door de naam ‘hekserij’, die natuurlijk is bezoedeld. Het kan zo inspirerend en bekrachtigend zijn om de heks in jezelf te ontmoeten!’

Waar komt je interesse voor hekserij vandaan?

‘Ik ben altijd dol geweest op de maan en zat als kind al vol vragen over het mystieke. Ik heb altijd voorgevoelens, heldere dromen en indrukken gehad en heb lang nodig gehad om daarmee om te gaan. Ik ben geboren aan het strand en de natuur bracht me altijd tot rust. Mijn vader had een strandtent en had veel kennis van de dieren, de zee en hoe alles op elkaar inspeelt. Hij kon aan de kleur van het zeewater en de hoogte waarop de meeuwen vlogen zien wat voor weer het zou worden. Alles is met elkaar verbonden; het is een raderwerk. Alles, groot en klein, zichtbaar en onzichtbaar, gedraagt zich op dezelfde manier. Zo boven, zo beneden, zeggen heksen. Ik begreep dat je het bekende kon bestuderen om het onbekende te leren kennen.’

Wat heeft het spirituele pad jou persoonlijk gebracht?

‘Mijn heksenblik heeft me geholpen in de manier waarop ik met emoties omga, hoe ik mijn creativiteit inzet, hoe ik me in de liefde durf te verbinden. Het ondersteunt me in mijn verhouding tot mijn lichaam en seksualiteit, in het op peil houden en opschonen van mijn energie, in de ontwikkeling van mijn intuïtie en scheppingskracht, en in hoe ik wil bijdragen aan een leefbaar milieu en een sociale samenleving. Het heeft me geleerd om kritisch te kijken naar wat ons als vrouw door de maatschappij wordt aangepraat, om een innerlijke, veilige ruimte in mijzelf te bouwen en samen te werken met het onzichtbare, het goddelijke – op een lichtvoetige manier.’

Er ligt nog een taboe op hekserij, hoe denk je dat dat komt?

‘Ja, bij het horen van het woord ‘heks’ schiet er nog steeds een klein stroomstootje door ons brein. We schrikken op, slaan aan, gaan rechtop zitten. De sterke emoties rondom dat woord zijn, driehonderd jaar na het einde van de heksenjachten, nog altijd springlevend. Toen het christendom in opkomst was projecteerde het zijn eigen uitvinding, die van de duivel, op de oude religie. De mensen van het platteland die leefden met kennis van de natuur en de cyclus van de maan werden langzaamaan gezien als ketters en heidenen. Tijdens het hoogtepunt van de heksenvervolging, van 1550 tot 1650, was het ook een manier om van eigengereide, mondige vrouwen af te komen. Vroedvrouwen en vrouwen die heelden met kruiden, waren als eerste aan de beurt om ruim baan te geven aan de mannelijke doktoren. Dit beeld van de krachtige, autonome vrouw als heks is in sprookjes nog verder verspreid. En nog steeds kan een vrouw die ruimte inneemt en macht heeft, zoals politica Sigrid Kaag, een heks genoemd worden. Hoe we daarvan af komen? Door het woord als geuzennaam te gebruiken en onze vrouwelijke kracht met trots te dragen en dat van andere vrouwen te stimuleren.’

Wat is de boodschap van het boek?

‘Als de heks in je tot je spreekt, richt ze zich tot je wilde natuur, tot het hartstochtelijke, het creatieve, het intuïtieve, het zinnelijke en het onderzoekende in jou. Als je naar haar stem luistert, word je sterker en eigenzinniger. Hekserij is als parelduiken, niet zonder ongemak, maar met de grootst mogelijke beloning: het kennen van je hele zelf en dat aan de wereld durven tonen.’

Heb je nog dromen waar je in de toekomst nog graag over wil schrijven?

‘Er zal zich ongetwijfeld weer een nieuw onderwerp voordoen voor een volgende historische roman, maar ik probeer dat uit te stellen. Mijn voornemen is om een halfjaartje rust te nemen. Alleen vanuit leegte komen echt nieuwe ideeën, net zoals er alleen een nieuwe maan kan verschijnen na een donkere maan.’

‘De wijsheid van de heks’, Susan Smit, uitgeverij Lebowski. www.susansmit.nl

Foto: Yvette KulkensWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF