fbpx

Landa is moderne heks: ‘Bewustzijn en ontwikkeling staan voor mij centraal’

Het is de maand van de spiritualiteit, een mooi moment om je horizon te verbreden. Gooi dat beeld van een oud vrouwtje die je betovert maar weg, want hier is Landa (34). Als moderne heks ontwikkelt ze dolgraag haar bewustzijn met behulp van de lessen die de natuur haar schenkt. Nu wil ze ook anderen helpen om te shinen.

Hekserij heeft altijd een bepaald imago gehad. Ik merk de laatste jaren dat het steeds meer een plekje krijgt in de maatschappij. Heks zijn betekent voor mij in tune zijn met de natuur. Iemand die kennis en wijsheid gebruikt om het leven zo bewust en fijn mogelijk te maken. We zitten natuurlijk in een hele andere tijdsgeest dan vroeger. Ik deel van alles op Instagram, en maak een podcast over spiritueel ondernemen als moderne heks. Tegenwoordig kunnen we open en eerlijk zijn over hekserij, terwijl je vroeger werd verketterd als ze merkten dat je kennis had over bijvoorbeeld kruidenkunde of de wijsheid van de natuur.’

Wat betekent hekserij voor jou?

‘Heks zijn is voor mij eigenlijk iets heel normaals. Ik denk dat in iedereen een heksje schuilt, maar je mag zelf kiezen of je dat zo wilt labelen. Ik verbind me graag met de elementen van de natuur. Dat is minder vreemd dan het lijkt. Iedereen wast zijn handen en steekt wel eens een kaarsje aan. Elk element heeft een bepaalde symboliek en eigenschappen. Wanneer ik ga douchen zorg ik er bijvoorbeeld voor dat ik me ook energetisch reinig, ik spoel de dag als het ware van me af. Je kunt een kaarsje aansteken voor de gezelligheid, maar ook met een intentie voor bijvoorbeeld meer zachtheid voor iedereen in een oorlogsgebied. Alle elementen heb ik staan op een altaar: een kaars voor vuur, water met schelpen, een stukje hout voor aarde en een uitgebloeide paardenbloem voor lucht. Als ik even een momentje neem bij dat altaar, word ik eraan herinnerd om bewust stil te staan en me te focussen op mijn eigen groei.

Wij mensen hebben niet altijd geleerd om te voelen wat er gebeurt in het lichaam. Ik heb dat vroeger ook niet geleerd. Als ik een paniekaanval had, keerde ik heel erg in mijzelf. Niemand zag het aan mij, ik drukte de gevoelens weg. Als je geen moment neemt om gevoelens een plekje te geven, raas je door het leven. Het is voor mij belangrijk om te luisteren naar het signaal dat mijn lichaam me geeft.’

Hoe kwam je voor het eerst in aanraking met hekserij?

‘Op mijn vijftiende kwam ik er voor het eerst mee in aanraking. Ik had een vriendin met tarotkaarten. Dat was natuurlijk helemaal spannend en leuk. We deden een legging voor ons verleden, heden en onze toekomst. Ik trok mijn eerste kaart; de dood. Nou, ik schrok me ook dood, haha. Tot ik in het boekje las dat het stond voor het einde van iets en een nieuw begin. Het was net uit met mijn eerste vriendje, dus ik was helemaal heart broken, maar begreep de kaart direct en vond de boodschap toch wel heel mooi. Daarna heb ik zelf ook tarotkaarten, een pendel en een boekje waarin Wicca rituelen stonden gekocht.

In het boekje stond uitleg over een beschermingspoppetje om zelf te maken. Heel intuïtief dacht ik: die moet ik maken. Er waren rare dingen voor nodig zoals stro en een hoedje. Meteen ging ik op zoek naar alle items. Ik had warempel alles binnen vijf minuten verzameld. De meest random voorwerpen had ik gevonden in de hobbykist van mijn moeder.

Op school waren mijn vriendin en ik enorm enthousiast over hekserij. Twee andere klasgenootjes raakten ook geïnteresseerd, dus besloten we een heksengroepje te vormen. We deden geen rituelen maar we bespraken onze ervaringen en wat we allemaal ontdekt hadden. De jaren erna heb ik hekserij een beetje losgelaten, maar het was in de achtergrond altijd in ontwikkeling. Pas drie jaar geleden ben ik uit de heksenkast gestapt.’

Wat heeft hekserij jou gebracht?

‘Hekserij heeft mij enorm veel bewustwording gebracht. In mijn twintiger jaren raakte ik enorm geïnteresseerd in bewustzijnsverruiming en dacht ik graag na over de existentiële vragen over het leven. Wat is het doel van het leven? Ik voel me intrinsiek enorm aangetrokken om hierover te filosoferen. Er zijn veel dingen naar boven gekomen; antwoorden op vragen die ik sinds kind af aan al had. Op een gegeven moment is hekserij als vanzelfsprekend gewoon weer op mijn pad gekomen.’

Zijn er ook dingen waar jij je liever niet aan brandt?

‘We wonen in een duale wereld. Er is hier goed en slecht, zwart en wit en mooi en lelijk. Dat betekent niet dat wij een kant moeten kiezen. Ik geloof dat elk mens hier op aarde is om dat duale spectrum te ervaren. Je ervaart mooie én lelijke dingen. Door het patriarchaat is het imago van de heks natuurlijk heel lang neergezet als duivels.

Mensen die hekserij op die manier uitvoeren, vanuit een narcistisch oogpunt, daar wil ik niks mee te maken hebben. Ik wil het niet inzetten om alléén mijn eigen leven beter te maken. Natuurlijk ben ik ook een mens, dus ik zal het niet altijd perfect doen, maar als ik bijvoorbeeld mensen wil aantrekken dan zet ik de intentie dat het in zowel hun als mijn hoogste goed is.’

Wat wil je bereiken?

‘Door mezelf uit te dragen als heks, wil ik het imago veranderen in iets positiefs. Wat mensen van mij vinden maakt mij eigenlijk niet zoveel uit. Ik ken heksen die er last van hebben en negatief worden benaderd op straat. Daar heb ik eigenlijk geen last van, misschien omdat ik er op het eerste oog niet uitzie als een typische heks. Ik heb wel wat outfits die wat spiritueler ogen, maar ik draag dat niet elke dag.

Ik kom zelf uit het modewereldje dus ik weet veel over wat kleding voor iemand kan betekenen. Het is een soort verlengstuk van je expressie. De kleding die je draagt, kan zoveel zeggen over je gevoel. Met bijvoorbeeld een groene trui waan je je in de kleur van het hartchakra. Dat staat voor alle soorten liefde en voor zachtheid. Paars staat voor mij dan weer voor speelsheid en mijn intuïtie gebruiken. Ik ga daar als heks bewust mee om. Ik heb nu ook labradoriet aan mijn ketting hangen. Deze kies ik bewust omdat hij staat voor bescherming. Ik ben een hoog sensitief persoon, dus als ik in een drukke supermarkt sta, vind ik het fijn om mijn energie te beschermen. De energie van andere mensen beïnvloedt dan niet mijn energie.’

Wat is het belangrijkste inzicht dat jij hebt gekregen door hekserij?

‘In deze maatschappij ontkom je bijna niet aan de go-go-go energie, het blijven produceren. Het systeem verwacht dat je loyaal bent en altijd maar door moet gaan. Het maakt niet uit in welk seizoen we zitten, we moeten altijd pieken. Hekserij heeft mij laten zien dat als je kijkt naar de natuur, er niks altijd groeit en bloeit. Er is een tijd van opkomen, leven, rusten en sterven. Elk mens gaat ook innerlijk door de vier seizoenen. In de lente en zomer bloeien we en in de winter willen we rusten. Je lichaam heeft tijd nodig alle verbruikte energie weer aan te vullen.

We gaan in januari allemaal weer beginnen met nieuwe voornemens. Maar dat is eigenlijk helemaal niet de bedoeling. Pas wanneer de lente weer begint, rond maart, zou je pas weer nieuwe projecten moeten willen starten. De heksenkalender is anders dan de ‘normale’ kalender. Midden in de winter, zouden we eigenlijk niet zoveel moeten. We hebben juist tijd voor onszelf nodig, om stil te staan en te reflecteren. Daaraan toegeven en dat daadwerkelijk ervaren is een van de belangrijkste wijsheden die ik uit de hekserij heb gehaald.’

Beeld: Aksana MikhalapWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF