slechte gewoontes in relaties

Relatie-expert Ruud de Goeij over hoe je slechte gewoontes in relaties kunt veranderen

Onze relatie- en Wendy-expert Ruud de Goeij vertelt in zijn maandelijkse blog over hoe je slechte gewoontes in relaties kunt veranderen. Liefdeslessen – “Als je ervaart dat je gewoontes kunt veranderen, bereik je nieuwe niveaus in je relatie.”

“In hun natuur zijn alle mensen gelijk; het zijn hun gewoonten die de verschillen maken…” - Confucius

“Gewoonten en tradities zijn er om ons ertoe aan te sporen ze te veranderen…” - Luc Delafortrie

Jasmijn, 36 jaar advocaat, twee kinderen

“Ik had nooit gedacht dat we beiden konden veranderen als je keek naar hoe we vastzaten in ons gedrag en onze patronen. Het voelde altijd als een slechte film waarop we maar geen grip konden krijgen, iets wat als een vast script zich steeds herhaalde. Onze woorden, soms ruzies, maar ook hoe we maar bleven zitten in gedrag dat ons van elkaar verwijderde in plaats van het tegenovergestelde te doen. We hebben tijdens de coaching echt wel geworsteld met onszelf in het begin, maar uiteindelijk ervaren dat we niet alleen kunnen veranderen, maar dat die veranderingen ook blijvend zijn. Het voelt als een levensles.”

Patronen en gewoontes….hoeveel heb je er eigenlijk?

Zet je even schrap voordat je het antwoord leest in de volgende zin. Komt ie…….

Je bent één gigantische verzameling van ontelbare patronen en gewoontes. Jij dacht er een aantal te hebben? Dan is dit een belangrijk inzicht en bedoeld als een wake up. Jij bent je gewoontes en dat is helemaal prima, totdat sommige niet meer voor je werken en je die eigenlijk zou willen veranderen. Maar dat leg ik je zo uit. Hoezo ontelbaar denk je misschien? Laat ik zomaar een klein rijtje noemen om je inzicht hierin te prikkelen. De manier waarop je in je bed ligt, wakker wordt, uit bed stapt, je aankleedt, de deur van je kamer opent, je loopt, de tandenborstel vasthoudt, je haar kamt, je gezicht wast, hoe je gaat zitten op de wc, hoe je je handen wast daarna, hoe je je vork vastpakt, de koffie in de machine doet, je veters strikt, het licht aandoet, je telefoon pakt, de buitendeur vastpakt, hoe je over de drempel stapt, hoe je je auto openmaakt, hoe je iemand begroet, alle verkeershandelingen onderweg naar je werk, al je routinehandelingen op je werk, etc, etc,etc, etc. Ik denk dat je het al een beetje begint te snappen.

Hoe kom je aan die dingen?

Dat heet het leven. Vanaf de eerste dag dat je geboren bent is je brein bezig met leren. Als kind groei je op. Ontelbare zaken worden je voorgedaan en neem je over door te herhalen totdat het “als vanzelf gaat”. Positieve of vervelende ervaringen bij het opgroeien vertaal je naar gedrag en sla je zo op als adviezen aan jezelf. Samen vormt dit allemaal je gewoontezone. Bewust spreek ik hier niet over de comfortzone omdat het regelmatig niets met comfort te maken heeft. Maar hoe je er ook aankomt, er is één manier waarop je gewoontes kunt maken die niet onvermeld mag blijven omdat het je uitweg is naar nieuw gedrag. Dat is namelijk door hetzelfde gedrag minstens 30 keer in dezelfde situatie te herhalen. Je brein werkt geweldig door het vervolgens als gewoonte – lees automatisme – over te nemen. Hoef je dus verder niets voor te doen, als alleen maar te blijven oefenen. Als kind wisten we dit. En juist dit beginsel gebruiken we in de coaching om door oude patronen te breken door lang genoeg nieuw gedrag te oefenen totdat het nieuwe software is.

Al jouw routinehandelingen zijn dus gewoontes

En als die gewoontes als een standaard film elkaar opvolgen dan vormen ze een patroon. Dit doe je allemaal op de automatische piloot. Zie het alsof die supercomputer in je hoofd het via geprogrammeerde software allemaal feilloos regelt. Gelukkig maar, want het is volstrekt normaal, functioneel en hartstikke fijn want anders zou je bij elke handeling opnieuw moeten nadenken hoe je dat zou willen doen. Daar zou je uitermate moe van worden. Gelukkig hoeft dat niet want die routines op het automatische niveau geven voorspelbaarheid en zorgen ervoor dat je met je gedachten en denkcapaciteit andere dingen kunt doen. Het is daarom ook volstrekt normaal dat je brein bewaakt dat wat je doet binnen je gewoontes past en als je buiten die gewoontes dreigt te gaan communiceert je brein met je op verschillende manieren. Twee belangrijke daarvan zijn het gevoel van weerstand tegen het nieuwe en oude overtuigingen die je vasthouden in je oude gedrag.

Die gedachten zijn altijd prachtige excuses

Wat dat betreft is je brein verbazingwekkend vindingrijk. Het vindt namelijk altijd een gedachte die houdt snijdt voor jou, krachtig genoeg om je in je huidige gedrag te houden. Ons grootste excuus? Zo ben ik nu eenmaal! Tja en als je dat werkelijk gelooft ben je als het ware versmolten met je gedrag. Dan zit je ogenschijnlijk vast. Ogenschijnlijk, want zo ben je niet, zo doe je. Het boek “Verslaafd aan de liefde” van Jan Geurtz legt dat haarfijn uit. Een aanrader voor wie er meer over wilt weten. De realisatie dat je je gedrag niet bent zet je in een verantwoordelijke stand van waaruit je nieuwe stappen kunt maken. Gelukkig kan ik je melden dat dit voor vrijwel iedereen haalbaar is, op voorwaarde dat je echt wilt veranderen. Wanneer er echter sprake is van sterk verstorende factoren omstandigheden als verslaving of psychische aandoeningen, dan dienen die eerst aangepakt te worden. Onthoud dat je brein altijd je support, zelfs als het niet zo lijkt.

De volgende keer

In mijn volgende blog daag ik je uit om je partner (nog) beter te leren kennen. Met wat tips en oefeningen ga je nieuwe kanten van je partner ontdekken. Naast dat het leuk is, bouwt het mee aan jullie connectie. Maar daarover de volgende keer meer.

Over Ruud de Goeij

vergeven

Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon, deze kun je kopen in onze shop. Lees hier meer over derelatieballon.nl

Hier lees je meer artikelen van Ruud.