fbpx

Recept: Pompoensoep met champignons en feta

Deze pompoensoep is lekker romig én gezond! Met dit recept van Wendy- en Foodexpert Pascale Neassens zet je een culinair en geliefd voorgerecht op tafel tijdens de kerstdagen. Kies bijvoorbeeld voor winterpompoen met heerlijke wilde paddenstoelen, zoals cantharellen en trompettes de la mort. Eet smakelijk!

Deze pompoensoep geeft jou 20 minuten tijd om alles klaar te maken en heeft een gaartijd van 1 uur en 20 minuten.

Ingrediënten

  • 1 seizoenspompoen (700 g)
  • 2 witte uien
  • 2 knoflookteentjes
  • 4 takjes tijm
  • 2 eetlepels witte miso (optioneel, zie tip)
  • 200 g bruine champignons
  • 30 g pompoenpitten
  • 100 g feta

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Halveer de pompoen en verwijder de pitten met een lepel. Leg vervolgens de twee helften van de pompoen in een oven- schaal. Leg de hele knoflookteentjes in de pompoen, samen met de takjes tijm.
  3. Kruid de pompoen daarna met peper en zout en giet er wat olijfolie over.
  4. Zet de ovenschaal vervolgens 1 uur in de oven of tot de pompoen helemaal zacht is.
  5. Snijd de uien in kwarten en leg ze de laatste 20 minuten bij de pompoen in de oven.
  6. Als alles gaar is, haal je de ovenschaal uit de oven. Lepel het vruchtvlees uit de pompoen en doe het in een diepe pan.
  7. Voeg daarna de uien, de knoflook en de tijmblaadjes bij (niet de takjes). Giet er 0,75 liter water bij en mix met een staafmixer. Proef steeds tussendoor en voeg extra kruiden toe als je het nodig vindt.
  8. Zet de soep op het vuur, maar laat het niet meer koken.
  9. Los de miso op in een glas met een paar eetlepels soep en voeg dit toe aan de rest van de soep (zie tip).
  10. Snijd vervolgens de champignons in plakjes en bak ze gaar in olijfolie. Kruid dit met peper en zout.
  11. Voeg de laatste 3 minuten de pompoenpitten toe.
  12. Verdeel als alles klaar is de soep over de borden, schik de champignons en de pompoenpitten in het midden en brokkel er de feta over.

Tip

Miso geeft een extra dimensie aan je pompoensoep, maar het is niet essentieel. Miso wordt omschreven als de vijfde smaak, umami, een typische smaak die je terugvindt in gefermenteerde producten, zoals kaas. Wil je ten volle genieten van de voordelen van de fermentatie? Laat miso dan niet meekoken, want dan sterven de levende bacteriën. Laat de soep eerst even afkoelen en voeg dan pas de miso toe.

Bekijk hier de kookvideo’s van Pascale voor meer inspiratie.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF