fbpx

Loor gaat ervoor: ‘De weegschaal heb ik al lang de deur uit gedaan’

Hannelore Zwitserlood kreeg ontzettend veel reacties op haar blog van vorige week over hoe ze heeft moeten afkicken van haar suikerverslaving. Veel mensen willen weten hoeveel ze is afgevallen door het intensieve sporten, maar de weegschaal heeft Hannelore al lang geleden de deur uit gedaan. Ze laat in haar vlog wel het effect zien voor de spiegel…

nbsp;

Lees de blog van Hannelore: ‘Voor dikke mensen is sporten vanwege de extra kilo’s die je meezeult toch lastiger’

Wat ontzettend leuk, al die reacties op mijn wekelijkse vlog. Geweldig dat zoveel mensen ook zijn begonnen met sporten én het is voor mij een geweldige stok achter de deur om door te zetten. Bedankt! Via instagram worden mij veel vragen gesteld en de vraag die ik het meest krijg is: ‘Hoeveel kilo ben je al afgevallen?’ Een lastige vraag vind ik dat.

Obsessie voor de weegschaal

Lastig, omdat ik het oprecht niet weet. De weegschaal heb ik al jaren geleden de deur uit gedaan, want van elke kilo extra werd ik altijd zó chagrijnig dat ik nog meer ging eten. En inmiddels heeft zo’n beetje al mijn kleding stretch of valt lekker wijd. Handig voor een eeuwige jojo zoals ik, die al jarenlang tussen de tien en dertig kilo te zwaar is, maar wel jammer als je vermoedt dat je lekker aan het afvallen bent… Ik heb wel een globaal idee hoor, van mijn gewicht, maar in het verkleden was ik bijna geobsedeerd door de weegschaal. Bovendien gaat het afvallen veel te langzaam naar mijn idee. En die strakke broek die ik ooit weer hoopte te passen, heb ik allang ritueel verbrand, haha!

Aan de andere kant is het natuurlijk een heel logische vraag, want: ben je slank, dan zie je er fit uit. We hoeven niet allemaal slank te zijn, want mooi gevuld is ook prachtig. Maar we willen wel graag fit en sterk zijn, toch? Uiteraard kunnen zwaardere mensen ook hartstikke fit zijn en hebben sommige slanke mensen een ronduit belabberde conditie, maar de vooroordelen hebben in dit geval misschien een kern van werkelijkheid. Eerlijk is eerlijk; het is voor dikke mensen gewoon zwaarder om te sporten, vanwege de extra kilo’s die je meezeult. Ik merk dat tijdens mijn work-outs met Mike (die we op WendyOnline zetten zodat je thuis mee kunt doen). Hij springt en stuitert non-stop en alles ziet er bij hem even makkelijk en soepel uit, terwijl ik ernaast sta te zwoegen, klagen en puffen. Dat is allereerst een kwestie van conditie, maar er zit bij mij natuurlijk ook van alles in de weg. En ik weet dat ik mij ook beter en lichter voel als die kwabjes weggesmolten zijn, dus ik ga ervoor.

Belastend voor de knieën

Vooral aan mijn knieën merk ik dat hardlopen niet de beste manier van bewegen is voor iemand met mijn postuur. Dat is ook de reden dat ik geen twee dagen achter elkaar kan hardlopen. Toch jammer. Gelukkig mag ik ook ‘lekker’ fietsen en zwemmen (zodra de zwembaden weer open zijn), want dat zijn de andere twee onderdelen van de triatlon waar ik voor aan het trainen ben. Die sporten zijn een stuk minder belastend voor de knietjes. Toch heeft dit dikkerdje inmiddels een redelijke conditie opgebouwd met al dat rennen, al zeg ik het zelf, en dat zonder blessures. Ik kan steeds meer en wil ook steeds meer. Tegelijkertijd zie ik dat mijn lijf aan het veranderen is.

Het gaat niet op gewicht

Dat brengt mij op het derde punt, waarom ik het aantal afgevallen kilo’s niet (meer) zo heel belangrijk vind. Het gaat immers niet om je gewicht, maar hoe je je voelt. Spieren zijn zwaarder dan vet, dus het getal op de weegschaal zou niet zoveel moeten uitmaken. Zolang ik maar een fit lijf in de spiegel zie. Een strakker lijf dus! En dat is nu langzaam maar zeker aan het gebeuren… Voor de vlog van deze week ben ik eens uitgebreid voor de spiegel gaan staan en mijn billen lijken echt wel pronter, mijn onderbuik drilt steeds minder tijdens het lopen en ook de spekjes rond mijn middel beginnen weg te smelten. Waar ik het zelf vooral aan zie, dat de boel wat strakker begin te worden, zie je in de vlog…

Ik beloof dat ik vlak voor de TriatLOOr nog een keer uitgebreid voor de spiegel ga staan met mijn vlogcamera om te kijken wat er is veranderd aan mijn lijf, dankzij het drie á vier keer in de week sporten. En wie weet ga ik tegen die tijd ook weer eens op een weegschaal staan…

Zo traint Mike Hannelore

Mike: ‘Het klopt dat je voorzichtiger moet zijn met sporten als je wat zwaarder bent. Omdat je meer gewicht hebt, is de belasting op bijvoorbeeld de knieën groter als je gaat hardlopen. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te beginnen. Als je uit het niets lange stukken gaat hardlopen, heb je een grote kans op blessures. In het begin is het vooral belangrijk om in beweging te komen. Fietsen, wandelen, zwemmen: dat zijn sporten die minder blessuregevoelig zijn. Om spieren op te bouwen is het het beste om dit soort bewegingen te combineren met krachttraining. Zo kun je langzaam opbouwen en op een gegeven moment beginnen met hardlopen zonder risico te lopen op blessures. Gun je lijf ook de rust om te herstellen. Als je wat zwaarder bent kun je wel relatief snel vooruitgang boeken. Zeker als je ook je voeding aanpast ga je snel vooruit. Dat hebben we gezien bij Hannelore. We begonnen met een halve minuut hardlopen, nu rent ze zonder problemen dertig minuten achter elkaar.’

Doe ook mee met de workouts van Mike en Hannelore:

WENDY’S 20 met Mike en Hannelore, deel 8

WENDY’s 20 met Mike en Hannelore, deel 7

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF