fbpx

Hardlopen: 11 tips om er mee te beginnen

Hardlopen is sinds corona een nationale volkssport geworden. Logisch, want het is een sport die je gemakkelijk in je eentje buiten kunt doen. Ook Wendy loopt regelmatig hard om fit te blijven. Wil jij ook fit blijven, terwijl we in lockdown zitten? Zo begin je. 

1. Begin met het maken van een afspraak met jezelf. Wat wil je? Rennen voor het goede doel? Een halve marathon kunnen lopen? Of ben je tevreden als je een kwartier achter elkaar kunt rennen? Bepaal je doel en schrijf het op.

2. Gebruik een hardloopschema. Beginnersschema’s zijn online goed te vinden. Vaak begin je met één minuut hardlopen en drie minuten wandelen.

Trainen volgens de piramide-training

Je kunt ook het hardloop schema van Wendy gebruiken, de piramide-training. Een piramide-training is een vorm van intervaltraining. Deze sessies bieden het voordeel dat er meer zuurstof naar je spieren vloeit, waardoor je een hoger tempo makkelijker volhoudt. Een must in je loopschema als je vooruitgang wil boeken. Met het piramide model dat Wendy gebruikt loop je van 2 naar 5 minuten en dan van 5 naar 2 minuten. Bij de 2 en 3 minuten, 1,5 minuut rust (wandelen) en bij 4 en 5 minuten rennen, 3 minuten rust (wandelen). Daarna terug van 5 minuten naar 2 minuten. Dan loop je zomaar een behoorlijke afstand! Probeer het zelf ook eens!

3. Zo’n schema voorkomt dat je in het begin te veel wilt en te snel gaat. Grote kans dat je het dan niet volhoudt. Bouw rustig op en zorg dat je niet geblesseerd raakt. Je hoofd wil vaak meer dan je lichaam aankan.

4. Begin ook altijd met een warming-up om je lichaam los te maken. Zwaai bijvoorbeeld je armen los, huppel zijwaarts. Het is niet moeilijk, maar wel belangrijk voor je spieren en gewrichten.

5. Koop goede schoenen. En nee, die koop je niet bij de supermarkt, maar bij een speciaalzaak, waar ze je de schoenen echt aanmeten. Niet goedkoop, maar bedenk dat hardlopen verder gratis is.

6. Realiseer je dat je niet meteen in de bekende hardloopflow komt. Het is een kwestie van langzaam opbouwen en telkens wat meer kunnen. Maar na twee weken zul je al resultaat merken.

7. Drink, drink, drink op de dagen dat je gaat trainen de hele dag, en niet alleen na het rennen. Zorg dat je anderhalve liter water per dag drinkt, dat helpt je spieren snel te herstellen. Zet bijvoorbeeld standaard een flesje water op je bureau zodat je het niet vergeet.

8. Zet door. Wie gaat hardlopen komt altijd in een dip van geen zin terecht. Motiveer jezelf (check punt 1). Al gaat het vandaag niet lekker, volgende keer gaat het misschien wel weer top.

9. Start met twee keer per week, gun je lichaam de andere dagen rust. Ga ook niet op zaterdag en zondag helemaal los, maar verdeel de trainingen over de week.

10. Ga niet lopen met een volle maag. Eet liever iets lichts voor je training en eet daarna.

11. Geniet! Van de mooie natuur om je heen, de buitenluchtt. Geen betere manier om de omgeving te leren kennen dan rennend.

 

 

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF