fbpx

Joëlle en Isabella werken voor Qurrent: ‘Wij kiezen bewust voor een bedrijf dat de wereld probeert wat beter te maken’

Joëlle & Isabella over het groen kloppende hart van Qurrent. Ze ademen groen en duurzaam, zijn super bevlogen en betrokken. Grafisch ontwerper Joëlle Erkamp en projectmanager van lokale opwekprojecten Isabella Kropholler werken niet zomaar bij Qurrent, de groenste energieleverancier van Nederland. 

Voor Joëlle was het echt ‘wakker worden’. ‘Ik was een jaar of zeventien en het leven ging zoals het ging, ik vroeg me niet af wat de oorsprong van mijn kleding of voedsel was. Een vriendin liet me toen het boek ‘Dieren eten‘ van Jonathan Safran Foer lezen. Ik ben direct gestopt met vlees en vis. Had meteen het besef: we hebben een keuze. De enorm negatieve impact van de veeteelt op ons milieu, die bizar grote CO2- uitstoot; ik was om.’ Isabella herinnert zich met een lach hoe haar moeder stapelgek werd van alle grote vragen die haar kleine meisje aan haar stelde. ‘Ik ben er al mijn hele leven mee bezig: waarom zijn we hier, wat is het doel? Ik vind dat je steeds moet nadenken over de gevolgen van al je handelen. Ik ben me er altijd bewust van geweest dat het positieve en negatieve effecten kan hebben. Daarom heb ik bewust gekozen voor een studie internationale betrekkingen, bewust gekozen voor mijn banen en bewust gekozen om mijn talent en tijd in te zetten voor een bedrijf dat de wereld wat beter probeert te maken.’

Levensstijl

Joëlle is inmiddels dertig en ze rijgt de bewuste keuzes aan elkaar. ‘Daar kan ik de hele dag druk mee zijn. Fundamentele keuzes doen er echt toe. Voor welk bedrijf je werkt, hoe je reist en wat je eet. Maar ook keuzes die je minder bewust maakt, hebben een grote invloed: welke bank jouw spaargeld belegt, waar je kleding wordt gemaakt en wat je op je huid smeert. Die keuzes worden een levensstijl. Zo was ik mijn haar met plantaardige poedertjes, maak ik mijn eigen nachtcrème en lippenbalsem van bijenwas en olie, reis en eet ik zo groen en duurzaam mogelijk, koop ik bijna nooit spullen. Ik vind het oprecht leuk en logisch. Als je je haar met planten kunt wassen, waarom zou je het dan met rotzooi doen?

Ik had een boek over minimalisme gelezen en dacht: ik ga een jaar geen spullen kopen, alleen voedsel. Dat was zo gemakkelijk, echt bizar. Wij zitten zo in patronen, in de stand van kopen, kopen, kopen. Maar waarom? Ik ben tegen de consumptiemaatschappij, blok hem bewust. Maar ik zie er wel leuk uit hoor, ben geen geitenwollensok. Ik draag gewoon al tien jaar heel creatief dezelfde kleding.’ Ook Isabella is allesbehalve een geitenwollensok, eerder een vrouw van de wereld, die een prachtige betrekking had bij de ambassade in Suriname en ‘een heel vette stage’ liep bij de Heineken Africa Foundation voor ze bij Qurrent op haar plek kwam.

Een positief verhaal

Joëlle, een paar jaar geleden afgestudeerd aan de Kunstacademie, is nu de visual designer bij Qurrent. Haar wapens: humor, creativiteit en optimisme. ‘Ik heb op de Academie geleerd dat als je iets wilt veranderen je altijd met een positief verhaal moet komen en met alternatieven. Het heeft geen enkele zin anderen jouw mening op te leggen. Ik zeg nooit: “Jij mag geen vlees eten!” Wel: “Wist je dat er een alternatief is, heb je dat weleens geproefd?” Ik heb dat moeten leren. Toen ik jonger was, was ik activistisch. Lekker anti.

Ik kan nog steeds koken van woede bij onrecht en leugens. Als concurrenten roepen dat ze groen zijn, terwijl ze via een trucje de groene energie uit andere Europese landen wegkopen. Ik word er ziedend van dat de politiek dit toelaat en wil dan direct allemaal petities tekenen en het van de daken schreeuwen. Maar ik weet inmiddels: alleen positief stimuleren helpt. Ik ben hoopvol, er is een energietransitie zichtbaar. De groene revolutie gaat razendsnel, er wordt nu al gepraat over hoe we over tien jaar alle vervuilende auto’s van de weg hebben. Daarom hoor ik bij Qurrent, hoe gaaf dat ik creatief mag werken aan de groenste campagnes! Als ik mijn werk zo mooi en goed mogelijk doe, bereiken we het grootste effect. Dat is zo inspirerend.’

Windmolen

Isabella focust zich al evenzeer op een fascinerend project: de Buurtmolen. De eerste staat in Friesland, in het woondorp van weerman Piet Paulusma. ‘De Buurtmolen wekt energie op voor de buurt. Als deelnemer hoef je vijftien jaar lang geen energiebelasting te betalen over jouw stroom, hierdoor profiteer je echt van de energietransitie. De Buurtmolen is een stillere en coöperatieve windmolen. Omwonenden kunnen eigenaar worden zonder hiervoor initieel te investeren. Ze profiteren van verschillende voordelen. Zo proberen we de energietransitie voor iedereen toegankelijk te maken, jong, oud, arm en rijk!

Er staat een bord bij de molen met alle namen van de eigenaren erop. Het project is duurzaam, transparant en echt: jouw eigen groene energie.’  Ze kan er uren over praten en net als Joëlle vindt ze het geweldig dat er bij Qurrent veel jonge mensen zo bevlogen werken. ‘Er zijn tegenwoordig zo veel jonge professionals bezig met duurzaamheid, die helpen en inspireren elkaar. Ik vind het leuk mensen met feiten te overtuigen, ze positief te beïnvloeden. Er moeten natuurlijk in deze tijd bewuste keuzes worden gemaakt. Van de burgers wordt veel gevraagd, de overheid zou ook bedrijven veel meer moeten aanpakken. Wat dat betreft heb ik nog wel een wens: een groen-liberale politieke partij. Nu komen heel veel goede initiatieven, zoals Too Good To Go, MUD Jeans, Veja, Tony’s Chocolonely, felyx scooters, de Geitenwollenwinkel, uit het brein van een nieuwe generatie. Mijn generatie gelukkig, haha. Die is bewuster, maar ook meer gewend aan comfort en trends. Dat laatste is voor mij dan weer een extra inspiratie juist hen te blijven bereiken met toffe ideeën. Wij zijn toch de toekomst.’

Wil je meer informatie over de groenste energieleverancier van Nederland? Ga dan naar www.qurrent.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF