fbpx

Interview met Gwen van Poorten: ‘Doordat ik hier zo kan ontspannen, heb ik mezelf beter leren kennen’

Ze bestelt het liefst haar avondmaal via Uber Eats en is het gelukkigst op de bank onder een dekentje. Hoe BNNVARA-presentatrice en YouTuber Gwen van Poorten (28) rust vond in haar appartement in Amsterdam. 

‘Doordat ik hier zo kan ontspannen, heb ik mezelf beter leren kennen’

Het leven van de Brabantse presentatrice Gwen van Poorten laat zich het best omschrijven als één van avontuur en lef. Ze verliet haar ouderlijk huis in Uden op haar achttiende en verhuisde naar Den Haag. Daar blufte ze zich eerst bij een sportschool naar binnen als sportlerares en zette vervolgens alles op alles om te kunnen werken als presentatrice. Via presentatiewerk op festivals kwam ze terecht bij muziekzender XITE. Met haar doorzettingsvermogen en enthousiasme drong ze door tot de omroep die grote talenten voortbrengt: BNN. Ze presenteerde programma’s als Spuiten en Slikken en 3 op Reis Midweek. En dan heeft ze ook nog haar eigen YouTube-kanaal. Na vijf jaar illegale onderhuur in een huis in de hoofdstad woont ze nu sinds een jaar samen met haar vriend. Hun driekamerappartement in Amsterdam is haar basis. Haar baken van rust. Prettig voor iemand die de neiging heeft heel hard door het leven te rennen.

wonen gwen van poorten Interview met Gwen van Poorten: 'Doordat ik hier zo kan ontspannen, heb ik mezelf beter leren kennen'

Mediteren

Met een joekel van een grijze plofbank van drie meter breed in de huiskamer, wit op de muren en het zachte, hoogpolige, wollen Marokkaanse Beni Ouarain-kleed, doet het appartement op driehoog in stadsdeel Oost bijna sereen aan. De keuken is strak, mokkakleurig, hypermodern en zonder opsmuk. Op het fornuis staat een professionele Le Creuset-pan, die de hobby van haar vriend verraadt. Wie aan de witte, ronde eettafel zit met de strakke zwarte stoelen, kijkt uit over de toppen van de bomen, en daarna: blauwe lucht. Tot zover het oog reikt. Niet voor niets mediteert Gwen dagelijks op haar balkon. ‘Als ik ’s ochtends opsta, zet ik de deur helemaal open. Dan pak ik een poef en ga ik op een lekker plekje in de zon zitten.’ Het is een van de vele plekken waar ze op het leven kan reflecteren. Want ook de bank is een ideale locatie om te relaxen. ‘Die bank hebben we het eerst gekocht en vormt het hart van het huis. Daar leven wij, kijken we films en zijn we het meest samen. Ik ben weinig thuis, mijn vriend ook.

‘Hier krijg ik lucht. Niemand kan me hier zien. Ik kan in mijn blote kont rondlopen als ik wil’

Dus uitgebreide etentjes aan de eettafel komen niet vaak voor. De bank is echt mijn grote vriend, omdat ik daar het liefst lig met een dekentje, ook al is het buiten dertig graden.’ Het is een grote overgang in vergelijking met haar vorige huis; dat was een plek waar ze eigenlijk alleen maar kwam om te slapen. ‘Ik ben op mijn 21ste in Amsterdam komen wonen. Ik heb eerst vijf jaar illegaal in onderhuur gezeten in het hart van de stad. In het begin dacht ik: ik heb een bed, een bank en een tv, wat heb je nog meer nodig? Ik was alleen maar hard aan het werk, op avontuur en aan het knallen. Als ik thuiskwam, ging ik meteen slapen. Ik maalde er niet om hoe mijn interieur eruit zag. Onbewust zocht ik steeds naar nieuwe dingen waar ik op af kon gaan, omdat ik eigenlijk helemaal geen thuisbasis had. Uiteindelijk werd ik daar heel onrustig van. Ik besefte langzamerhand dat gezelligheid in huis juist heel goed voor je is.’

gwen 1 Interview met Gwen van Poorten: 'Doordat ik hier zo kan ontspannen, heb ik mezelf beter leren kennen' blz 29 gwen 2 Interview met Gwen van Poorten: 'Doordat ik hier zo kan ontspannen, heb ik mezelf beter leren kennen'

Wat vind je het fijnst aan dit huis?

‘Hoe licht het is! Voorheen woonde ik in een donkere straat, waar ik tegen de huizen van de overburen aan keek. Hier krijg ik lucht. Niemand kan me hier zien. Ik kan in mijn blote kont rondlopen als ik wil. En ik zie in de verte de zon ondergaan. Ik ga altijd heel lekker op de zonsondergang, waar ik ook ben.’

Waarom hebben jullie besloten te gaan samenwonen?

‘Toen ik een keer lang op reis was voor mijn werk, appte mijn vriend ineens: wanneer gaan wij nou eens samenwonen? Ik was wel klaar met mijn onderhuur en dacht: dit is het moment. Het is heel volwassen en spannend allemaal. Het is voor het eerst dat ik met iemand samenwoon.’

En, hoe bevalt het?

‘Heel goed! Ik heb mijn plek gevonden. Als je echt een thuis hebt, kom je meteen in die ontspannen modus zodra je binnenkomt: bám. Doordat ik hier zo kan ontspannen, kan ik mezelf beter leren kennen. En daardoor sta ik veel bewuster in het leven. Nu ik hier woon, kan ik zien dat ik de afgelopen jaren alleen maar aan het rennen ben geweest. Terwijl ik hoogsensitief ben en mijn rust nodig heb. Ik ben altijd al een intens mens geweest, alles komt hard bij mij binnen. Maar ik kon dat nooit plaatsen. Toen ik in m’n eentje op vakantie was op Bali, las ik een artikel over hoogsensitiviteit en heb me er verder in verdiept. Het blijkt dat je twee stromingen hebt: de high sensation seekers en de rust zoekers. Ik heb de HSS-variant. Ik kan onwijs hard gas geven, ben altijd op zoek naar avontuur en adrenaline. Aan de andere kant wil ik soms niets liever dan een deken over mijn hoofd trekken. Dat was heel verwarrend voor me, het botst. Maar toen ik erachter kwam dat ik hoogsensitief ben, werd me alles duidelijk.’

Graag het hele artikel lezen? Ren dan gauw naar de winkel voor de nieuwe WENDY. Met dit keer een keercover helemaal in het teken van wonen!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF