fbpx

Internist Marcel Levi (59) over gezondheidsmythes: ‘Je kan en mag alles eten, alleen wel met mate’

Onderzoek van het RIVM (2019/2021) laat zien dat 56,6% van de Nederlandse volwassenen voedingssupplementen gebruikt. Hoewel je zou denken dat dit heel goed is, kunnen er ook wat haken en ogen aan zitten. Marcel Levi (59), voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), vertelt ons dat het slikken van de meeste van die pillen vaak weinig zin heeft.

Meer focus op gezonde voeding

Uit de Voedsel Consumentenpeiling 2019-2020 blijkt dat Nederland steeds gezonder eet en drinkt. Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groenten en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees. Daarnaast drinken we minder suikerhoudende dranken.

Steeds meer mensen gebruiken supplementen als aanvulling op de voeding. Zo blijkt uit de voedselconsumptiepeiling van het RIVM dat bijna 60 procent van de volwassenen in de periode 2019-2021 een voedingssupplement gebruikte, dit is zo’n 10 procent hoger dan in de periode 2012-2016. Een voedingssupplement kan veel verschillende dingen zijn, dit kan een multivitamine zijn waarin de meeste vitamines voorkomen, maar ook de vele eiwitshakes vallen hieronder.

Marcel Levi, professor in de geneeskunde, ook wel ‘superdokter’ en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft hier veel kennis van. Hij stelt een aantal misvattingen aan de kaak. Wist jij namelijk dat te veel vitamine D kan zorgen voor nierstenen en kalkafzetting rondom organen en weefsels?

Misvattingen

Marcel vertelt dat hij het gebruik van voedingssupplementen voornamelijk als een grote hype ziet en dat het vaak niet nodig is om extra vitaminen te slikken. Er speelt momenteel een grote trend rondom het slikken van vitamine D. Vitamine D stimuleert de opname van calcium uit de darm en zorgt voor sterke botten. Het wordt door de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Echter, mensen met een donkere huid maken hierdoor minder vitamine D aan in de huid, maar dat wil niet gelijk zeggen dat je dan een tekort hebt, wat veel mensen dan wel denken. Veel mensen slikken vitamine D bij, alleen kan dit in grote hoeveelheden ook schadelijk zijn. Wanneer mensen over een langere periode te veel vitamine D binnenkrijgen, kan dit zorgen voor nierstenen en kalkafzetting rondom organen en weefsels. Naast dat vitamine D in de huid wordt aangemaakt, krijg je het ook binnen via voeding. Vitamine D zit van nature in vette vis, ook lever, vlees en eieren bevatten vitamine D.

Er zijn zeker ook uitzonderingen, vervolgt Marcel. Sommige mensen hebben chronische ziektes of darmproblemen. Hierdoor hebben zij meer vitaminen nodig, dit wordt dan voorgeschreven door de arts en is er controle op. Er is namelijk weinig controle op wat mensen binnenkrijgen en zomaar slikken. In het ziekenhuis wordt alles heel goed gecontroleerd, dit is voor alle supplementen die online worden verkocht veel minder en kunnen zij dus veel verkopen.

Menstruatie en menopauze

‘Voor vrouwen zijn er enkele belangrijke aspecten die verband houden met het ovuleren en de menopauze. Vóór het begin van de menopauze wordt de stevigheid beïnvloed door de hormoonbalans, die cruciaal is voor sterke botten. Wanneer de menopauze begint, wordt deze balans verstoord door een afname van hormoonproductie. Het is daarom van essentieel belang voor vrouwen om voldoende calcium binnen te krijgen, wat voornamelijk wordt verkregen uit zuivelproducten en kaas. Dit geldt ook voor vrouwen die last hebben van zware menstruatie, wat kan resulteren in een lager ijzergehalte. Dit kan vaak leiden tot de misvatting dat vrouwen bloedarmoede hebben vanwege vermoeidheid. Echter, de ijzerwaarden kunnen daadwerkelijk lager zijn. Het aanpassen van het dieet door het opnemen van ijzerrijke voedingsmiddelen is hierbij van belang. Rund- en lamsvlees, evenals vleesvervangers zoals eieren, peulvruchten, tofu, tempeh, noten, pinda’s, volkorenbrood en volkorenpasta, zijn rijk aan ijzer en kunnen helpen om de ijzerinname te verhogen.’

Gebalanceerde lifestyle

‘Een gebalanceerde levensstijl is de sleutel tot een gezonde levensstijl. Een groot component hiervan is een gevarieerd dieet, waar je alles met mate doet. In principe mag en kan je alles eten, alleen moet dit wel met mate gebeuren. Daarnaast is het onderhouden van plezierige relaties, zorgen dat je werk doet wat je leuk vindt en daarbij regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan een gebalanceerde levensstijl. Deze aspecten kunnen niet opgelost worden met een pilletje.’



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF