fbpx

Wendy-Expert Ilva over: Zo ondersteun je met voeding de verschillende fasen van je cyclus

Elke vrouw krijgt in haar leven te maken met een menstruatie. Bij iedere vrouw verloopt haar menstruatie anders. Hormoondeskundige en Wendy-Expert Ilva vertelt in dit artikel hoe je met voeding je verschillende fases van je menstruatiecyclus kunt ondersteunen.

De vrouwelijke cyclus
Vrouwen hebben tussen hun eerste en laatste menstruatie te maken met een menstruatiecyclus. Gemiddeld duurt deze cyclus 28 dagen, dit verschilt natuurlijk per vrouw en het is niet erg wanneer de cyclus iets langer of korter duurt. Wist je dat je eventuele cyclus gerelateerde klachten kunt verminderen door rekening te houden met je voeding? Wat ik zelf erg interessant vind is dat je voeding kunt afstemmen op de verschillende fases van je cyclus. Op deze manier kun jij je lijf extra goed ondersteunen, maar ook goed voorbereiden op de volgende fase in jouw cyclus.

De fases die je tijdens de cyclus elke maand doorloopt zijn:

Fase 1 – menstruatie fase (winter)
Fase 2 – folliculaire fase (lente)
Fase 3 – ovulatie (zomer)
Fase 4 – luteale fase (herfst)


Met voeding kun je je cyclus heel goed ondersteunen. Jouw hormonen schommelen tijdens je cyclus en elke fase kent weer een andere hormoonbalans. In dit artikel leer je meer over hoe jij jouw lichaam goed kunt ondersteunen met voeding tijdens de verschillende fases.

Voeding tijdens de menstruatie fase
De hormoonspiegels oestrogeen en progesteron zijn het laagst tijdens de menstruatie. Dit kan ervoor zorgen dat je je wat minder energiek voelt en wat meer naar binnen wilt keren.

Tijdens deze fase is het belangrijk om voldoende eiwitten en vetten tot je te nemen. Eiwitten zijn rijk aan aminozuren welke belangrijk zijn bij een goede hormoon aanmaak. Een studie aan de European Journal of Experimental Biology laat zien dat het voldoende binnenkrijgen van gezonde vetzuren de eicel kwaliteit kan verbeteren. Voedsel vanuit de zee kan helpen om mineralen aan te vullen zoals ijzer en zink, deze mineralen verlies je sneller tijdens de menstruatie.

Tijdens deze fase is het goed om te denken aan voeding zoals: rode bieten, shiitake, blauwe bessen, oesters, boerenkool, wakame, zonnebloempitten, watermeloen, boekweit & sesamzaadjes.

Voeding tijdens de folliculaire fase
Vers en licht voedsel is tijdens deze fase fijn, je hormonen beginnen weer te stijgen.

Gedurende deze fase werkt het lijf toe naar de eisprong. Uit onderzoek komt naar voren dat het tijdens deze fase goed is om extra probiotica tot je te nemen. Probiotica helpt bij het balanceren van ‘oestroboloom’. Dit zijn bacteriën die effect hebben op het oestrogeen gehalte in je lichaam.

Tijdens deze fase is het goed om te denken aan voeding zoals: broccoli, wortelen, avocado, wilde zalm, kersen, citroen, eieren, olijven & het voldoende binnenkrijgen van mineralen door bijvoorbeeld zee zout toe te voegen.

Voeding tijdens de ovulatie
Dankzij de verhoogde oestrogeen spiegels voel je je vaak vol energie tijdens deze fase. Met de juiste voeding kun je dit positief beïnvloeden, want je wilt niet dat de oestrogeen spiegel teveel stijgt of dat oestrogenen niet goed kunnen worden opgeruimd. Dan krijg je namelijk te maken met klachten, denk hierbij aan een opgeblazen gevoel en acne. Het is van belang om je lever goed te ondersteunen tijdens deze fase, zodat oestrogenen juist afgebroken kunnen worden. Voedsel vol met antioxidanten is daarom belangrijk. Het is ook belangrijk om genoeg vezels tot je te nemen, zodat gebruikte oestrogenen goed afgevoerd kunnen worden via de darmen/uitscheiding.

Tijdens deze fase is het goed om te denken aan voeding zoals: quinoa, asperges, spruitjes, abrikozen, frambozen, aardbei, rode linzen, pure chocola, kurkuma, wilde zalm & volle biologische zuivel producten.

Voeding tijdens de luteale fase
Tijdens de luteale fase heeft je lijf iets meer calorieën nodig dan in de eerste helft van de cyclus. Je metabolisme gaat namelijk iets sneller werken. Om cravings te voorkomen is het goed om te kiezen voor complexere koolhydraten. Ook helpt dit bij het voorkomen van enorme mood swings en het boost je serotonine en dopamine levels. Daarnaast wil je voldoende B vitamines, magnesium, calcium en vezels binnen krijgen. Omdat de progesteron levels stijgen kun je last krijgen van een langzamere spijsvertering, dit kun je met de juiste voeding boosten!

Tijdens deze fase is het goed om te denken aan voeding zoals: soepen, bloemkool, selderij, knoflook, pompoen, zoete aardappel, appels, peren, walnoten, kipfilet, kabeljauw, kokos, hormonalflow kruidenthee (drink ik zelf gedurende de hele cyclus).

Waar zit jij in je cyclus en welke voedingsmiddelen wil jij graag toevoegen om je hormonen te ondersteunen? Zou je graag hulp willen bij het leren leven naar je cyclus? Stuur me dan een mailtje, zodat ik je kan voorzien van informatie over mijn aanbod (info@jouwhormonen.nl).

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF