Ken je dat? Een werkplek die nooit lang bezet blijft? Waar iemand niet goed is in de functie en niet tot zijn recht komt op die plek? Het er niet uitkomt zoals gehoopt…of werk jij binnen een organisatie/team waarbij je zou willen dat het makkelijker en energieker zou lopen dan het nu doet? Waar een angstcultuur heerst en het onveilig voelt, er over elkaar gepraat wordt of collega’s zich niet durven uitspreken? Vaak zijn deze werkplekken en organisaties ‘besmet’!
Door het niet goed afscheid nemen van een werknemer, zal de volgende persoon op die plek het ook niet gaan redden. Vaak na één of twee jaar vertrekt ook deze persoon weer naar elders. STOP! Tijd voor actie!
Goed afscheid
Zorg dat je eerst systemisch goed afscheid gaat nemen van de persoon die er niet goed is weg gegaan. Om welke reden dan ook, iedereen heeft altijd ook goede dingen gedaan voor de organisatie en nooit enkel slechte dingen. Ook al heb jij niets te maken gehad met het afscheid destijds, jij kan wel oprecht een goed afscheid creëren (zonder de persoon in kwestie erbij te hebben), waardoor het (organisatie)systeem weer gaat stromen en de volgende of de nog zittende persoon op die plek, wel tot zijn recht kan komen.
Geweten
Net als je bij een familieopstelling te maken hebt met een ‘familiegeweten’, heb je bij organisaties te maken met een ‘organisatiegeweten’. Iedereen heeft recht op een (vaste) plek binnen het systeem; je hebt te maken met een bepaalde rangorde ten opzichte van elkaar (volgens bijvoorbeeld het organogram). Zie jouw organisatie als een organisme, het leeft! En het zit vol met allemaal personen die weer hun eigen familiesysteem meenemen binnen dit systeem (vandaar dat het mooiste cadeau van een werkgever voor werknemers een familieopstelling is; zowel werknemers persoonlijk als binnen de organisatie gaat dit veel opleveren).
Kink in de kabel
Loopt er iets niet lekker? Klopt de plek of functie niet met hoe het volgens het organogram zou moeten zijn? Niet op een goede manier afscheid genomen? Dan kan dit enorme invloed hebben op het organisatiesysteem. Ook bepaalde ‘gemaakte’ functies, die niet officieel opgenomen zijn binnen het organogram (zoals bijvoorbeeld ‘adjunct directeur’), zijn vaak gedoemd niet goed tot uiting te komen.
Aanpakken
Als ik aan de slag ga met een organisatie of team, gaan we eerst samen bekijken wat er gebeurt binnen het team. Als er iets rondom ‘verkeerd afscheid nemen’ speelt, ga ik samen met hen kijken hoe dit op een juiste manier alsnog te doen. Hierdoor wordt de betreffende werkplek weer ‘neutraal’. Als er onveiligheid heerst binnen het team, wellicht mensen die taken van anderen overnemen die niet bij hun functie hoort, collega’s die vaak het hoogste woord hebben waardoor anderen ‘onder kunnen sneeuwen’, dan weet ik dat ik systemisch aan de slag kan. Vaak maak ik gebruik van de inzet van GroepsHart; dit is een training door mij ontwikkelt om groepsopstellingen mee te doen (voor zowel kinderen als volwassenen in te zetten). Het liefst ga ik dan ook met het hele team aan de slag en zorg ik dat we op een veilige manier, meer leren over ons eigen familiesysteem, over elkaar onderling en over de organisatie zelf. Met poppetjes gaan we aan de slag; dit geeft vaak enorm snel inzichten en verduidelijking over wat er nodig is.
Sterker nog….vaak hoef ik bijna niets te zeggen of vragen en dient de oplossing zich zelf al aan. Systemisch werken…ik raad het iedereen en overal aan! Weet dus, dat als het niet lekker loopt, er vaak een systemische oplossing is!
Over Eva
Eva Walgemoet is de oprichter van Mindgrow Coaching & Training, gevestigd in Dieren. Als coach is zij gespecialiseerd in (erfelijke) familie traumaverwerking. Haar specialiteit ligt in het systemisch werken. Je kunt bij haar terecht voor familieopstelling sessies en traumahelingsessies. Al na 1 sessie krijg jij veel duidelijkheid over hoe patronen lopen binnen jouw familiesysteem, waar trauma’s vandaan komen en hoe deze te doorbreken.
Ook is Mindgrow Coaching & Training het trainingsinstituut voor de GroepsHart –Systemisch werken & Mindset- trainingsdagen. Je kunt de Basistraining en de Verdiepingstrainingvolgen, die beide 1 dag duren en afgesloten worden met een certificaat (beide dagen 8,75 SKJ punten!). Je kunt beide GroepsHart trainingsdagen ook aanvragen via het STAP-Budget en deze geheel gratis volgen!