fbpx

De relatie tussen jouw mondgezondheid en hormoonbalans

Wanneer je aan je hormoonbalans denkt, denk je misschien niet direct aan je mondgezondheid. Toch blijkt uit verschillende studies dat de gezondheid van de mond erg belangrijk is voor jouw algehele gezondheid en dus ook voor jouw hormoonbalans. Een ontzettend interessant onderwerp waar ik verder in ben gedoken en waar jij hopelijk je voordeel mee kunt doen!

Als allereerst, hoe herken je een verstoorde mondgezondheid? Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op een verstoorde mondgezondheid, denk hierbij aan:

  • een slechte adem
  • bloedend tandvlees
  • pijnlijk tandvlees
  • teruggetrokken tandvlees
  • droge, branderige mond

Kans op ontsteking

In onze mond leven ontzettend veel bacteriën. Deze bacteriën kunnen zich gaan hechten aan slijm en voedsel. Op deze manier vormen ze plaque op onze tanden. We weten allemaal dat flossen en poetsen erg belangrijk is. Wanneer je dit niet dagelijks doet, is de kans groot dat je de tandplak minder goed kunt verwijderen omdat het ‘hard’ wordt. Hierdoor kan er een ontsteking ontstaan, genaamd gingivitis. Uiteindelijk kan er zelfs parodontitis ontstaan, bij parodontitis verplaatst de ontsteking zich naar het onderliggende weefsel en het bot. Het immuunsysteem reageert hierop, dit komt doordat giftige stoffen op deze manier in de bloedbaan terecht kunnen komen. Dit zou dan ook kunnen verklaren waarom een verstoorde mondgezondheid een verband houdt met een verhoogd risico op chronische ziektes. Je kunt hierbij denken aan ziektes zoals, hart- en vaatziektes, osteoporose en auto-immuunziektes.

Ook is er een verband zichtbaar tussen de kans op een zwangerschap en de mondgezondheid. Bij mannen zou een ongezonde mond invloed kunnen hebben op de zaadkwaliteit. Bij vrouwen ontdekten ze dat er een verband is tussen de bacteriën die bij een ongezonde mond aanwezig zijn en moeizamer zwanger kunnen raken.

Disbalans

In bovenstaand stuk lees je dat de mondgezondheid invloed kan hebben op je algehele gezondheid. Maar wist je ook dat een disbalans van jouw geslachtshormonen verschillende processen in de mond beïnvloeden? Vrouwen die zwanger zijn, of een zwangerschap hebben meegemaakt herkennen dit wellicht: de kans op problemen met de mondgezondheid is tijdens een zwangerschap namelijk groter, dit kan komen door de schommelde hormoonspiegels. Wanneer progesteron (hormoon) waardes verhoogd zijn ben je hier gevoeliger voor, progesteron schijnt de bacteriegroei namelijk te stimuleren. Het hormoon oestrogeen schijnt een effect te hebben op het tandglazuur.

Nog een interessant weetje… sommige vrouwen krijgen door de hormoonschommelingen tijdens hun menstruatie last van gevoelig en opgezwollen tandvlees.

5 tips om je mondgezondheid te boosten

  1. Voldoende alkalische voedingsmiddelen toevoegen aan je voedingspatroon,  betekent kiezen voor voedingsmiddelen die een basische/neutrale werking hebben zoals, groene groentes, appels, citroenen, courgette, dadels en knoflook. De pH-waarde van een voedingsmiddel zegt dus niet altijd iets over welke werking het heeft op het lichaam. Eet jij veel ‘zuur’ voedsel? Zoals: tarwe, bepaalde peulvruchten, geraffineerde suikers, vis en vlees? Dan kan dat invloed hebben op de pH-waarde van de mond. Varieer daarom altijd voldoende, evenwicht is hierbij belangrijk.

 

  1. Oil pulling – oil pulling wordt al heeeel lang gedaan, het is een natuurlijke manier om je mond te reinigen. Door je mond te spoelen met een koudgeperste olie (zonder het door te slikken) worden bacteriën en toxines verwijderd. Het enige wat je hoeft te doen: ’s ochtends als je op staat neem je 1 eetlepel olie (kokosolie) in je mond (op de nuchtere maag dus). Je spoelt je mond ongeveer 10 tot 15 minuten met de olie. Je laat de olie heen en weer gaan in je mond. Na 10 tot 15 minuten spuug je de olie uit (in een zakje bijvoorbeeld, niet in de gootsteen of wc, de olie kan anders zorgen voor verstopping) en spoel je je mond goed met water. Ondertussen kun je bijvoorbeeld alvast je ontbijtje klaarmaken, ideaal.

 

  1. Gebruik dagelijks een tong schraper – op je tong kunnen zich veel dode cellen, voedseldeeltjes, bacteriën en gifstoffen ophopen. Heb jij vaak een witte aanslag op je tong? Een tongschraper kan jou helpen om de stofjes te verwijderen. Het is een belangrijk onderdeel van de algehele mondgezondheid en hygiëne. Het verwijderen van deze bacteriën kan ook helpen tegen een onaangename ademgeur.

 

  1. Een voedingspatroon rijk aan omega 3 vetzuren – een omega 3 rijk-dieet blijkt het risico op parodontitis (Naqvi et al. 2010) en de kans op gaatjes te verminderen (Sanders et al. 2020). Omega 3 werkt ontstekingsremmend en is erg belangrijk voor gezonde cellen. Er is helaas veel onzuivere omega 3 verkrijgbaar en dit doet meer kwaad dan goed, kies daarom bewust. Kies voor wild gevangen vis, biologische eieren, walnoten of een goed omega 3 supplement. Ik gebruik deze omega 3 olie: klik hier om de olie via een therapeut te bestellen.

 

  1. Ga regelmatig naar een (biologische) tandarts en mondhygiënist en poets en flos regelmatig. Vraag je tandarts of mondhygiënist hoe jij je gebit het allerbeste kunt poetsen en flossen, zij kunnen jouw advies geven. Ik vind dat advies erg fijn, want soms heb je het gevoel dat je het goed doet maar blijkt dat in de praktijk toch niet helemaal zo te zijn.

En drink regelmatig groene thee! Groene thee schijnt de mondgezondheid een fijne boost te geven doordat het belangrijk antioxidanten bevat. Steeds meer onderzoeken bevestigen dit!

Welke tip ga jij meteen toepassen? Succes!

Liefs, Ilva

Over Ilva van der Dong

Ilva is oprichtster van Jouw Hormonen. Ze is altijd al geïnteresseerd geweest in het menselijk lichaam, met name in hoe je door middel van bepaalde leefstijlkeuzes een positief effect teweeg kan brengen. Wegens persoonlijke ervaringen met een verstoorde hormoonbalans volgde ze verschillende opleidingen en cursussen en leerde ze hoe je je lichaam weer in balans krijgt. Omdat ze haar ervaringen wilde delen met andere vrouwen startte ze haar praktijk, waar ze vrouwen ondersteunt om te leren ‘samenwerken’ met hun lijf in plaats van ‘tegen’. Dit doet ze door middel van 1 op 1 consulten en een bloedonderzoek. Ze vindt het daarbij belangrijk om te kijken naar de lange termijn effecten in plaats van naar de korte termijn effecten. ‘Het is geweldig om te zien hoe vrouwen in contact komen met zichzelf en welke positieve veranderingen ze hierdoor ervaren.’ Daarnaast is ze mede-eigenaar van www.hormonalflow.nl, op deze website kun je producten vinden welke de hormoonbalans ondersteunen.

mondhygiene



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF