fbpx

De opvoedkwestie: hoe bescherm ik mijn kind op sociale media?

Froukje Stilma is moeder van drie tieners, juf in het speciaal basisonderwijs en opvoedcoach. Op haar Instagramaccount Juffieweetraad geeft zij opvoedtips aan ouders. Vanaf nu zal ze elke twee weken een opvoedkwestie bespreken voor wendyonline.nl.

Veel ouders en verzorgers worstelen – net als ik- met het sociale mediagebruik van hun jonge kind, zo blijkt uit een online vragenlijstonderzoek van Norton by Symantec (producent van beveiligingssoftware) uit 2017 onder 397 Nederlandse ouders. 91% van deze groep maakt zich zorgen over de online veiligheid van hun kinderen. Een vijfde van de ouders geeft toe dat ze desondanks geen acties onderneemt om hen te beschermen.

Kinderen beschermen

Ook ik hield me in eerste instantie stil bij het gebruik van bepaalde apps door mijn dochters, zoals Snapchat en Musical.ly, waar ze met enige regelmaat actief op zijn. Het bood hen een andere manier om sociaal actief te zijn, zeker nu in de corona tijd waarin ze haar vrienden en klasgenoten zo weinig konden zien. Hiernaast zijn het voor hen creatieve uitlaatkleppen en creativiteit is iets wat ik graag wil stimuleren. Ik heb me er dus in eerste instantie niet mee bemoeid. Toch zat het me niet lekker na alle verhalen die ik na verloop van tijd las en hoorde. Het zou duistere figuren aantrekken en de privacy van de kinderen zou niet gewaarborgd zijn. Ook zouden kinderen hun zelfbeeld laten beïnvloeden of zelfs bepalen door het aantal likes wat ze krijgen voor hun video en komt het beeld wat hen voorgespiegeld wordt niet overeen met de werkelijkheid. Ik wilde mijn kinderen hiervoor beschermen. Maar voor ons als ouders geldt dat wij niet zijn opgegroeid met social media en er dus geen duidelijk plan van aanpak klaarligt over hoe we hier mee om moeten gaan. Verbieden is geen optie omdat het tegenwoordig voor een groot deel van de jeugd de belangrijkste en soms wel de enige manier is waarmee ze met elkaar communiceren. Specialisten op het gebied van jeugd en digitale media dringen eropaan dat ouders het internet gebruik goed in de gaten blijven houden.

7 tips om controle te houden op het social mediagebruik van je kind

1. Een belangrijke eerste stap is het eigen bewustzijn vergroten. Dit betekent dat je weet wat de verschillende apps inhouden en wat de mogelijkheden zijn. Op deze manier kun je voor jezelf bepalen wat je wel en niet wil voor je kind.

2. Probeer een gedragscode af te spreken waarin duidelijk staat omschreven wat je van je kind verwacht als het actief is op sociale media. Zorg hierbij ervoor dat je goed hebt nagedacht wat je argumenten zijn voor de regels en dat jouw kind deze argumenten begrijpt en deelt. Zo voorkom je veel discussies.

3. Toon interesse in wat je kind doet en vraag of zo nu en dan mag meekijken.

4. Zorg ervoor dat je je zoveel mogelijk in dezelfde ruimte bevindt als jouw kind online is. Zo houd je enig toezicht.

5. Geef zelf het goede voorbeeld en zorg dat je ook niet steeds op je telefoon zit.

6. Praat ook positief over sociale media om te zorgen dat je toegankelijk blijft.

7. Leer hen zelf nadenken over de potentiële gevaren van sociale media om het eigen bewustzijn te vergroten.

8. Wij als ouders geloven vaak niet dat mobiele apparaten ook een positieve invloed op jongeren kunnen hebben, terwijl aangetoond is dat dat juist wel het geval is. Sociale contacten via Snapchat of Tiktok kunnen net zo waardevol zijn als ‘real life’ contacten, socials kunnen juist bijdragen aan het ontdekken van de sociale identiteit in plaats van er afbreuk aan te doen en het gebruik van mobiele apparaten kan juist ook een andere en bredere dimensie kan geven aan de relatie die we met onze kinderen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat onze kinderen het soms makkelijker vinden om ons iets te vertellen via de app, dan face to face. Kortom: sociale media kan, mits het goed wordt ingezet, juist een goede vriend zijn in plaats van een vijand.

Kijk voor meer opvoedtips op het Instagramaccount @Juffieweetraad.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF