fbpx

Herken je dat? Elke dag ben je aan het rennen en vliegen om je to-do lijst af te werken. En ondertussen vliegt ook de tijd: voordat je het weet zit jouw kind alweer in een nieuwe ontwikkelingsfase. Hoe zorg je er met al die to-do’s voor dat je voldoende aandacht blijft houden voor jouw kind? Met deze 3 inspirerende tips van holistisch expert Marjolein Berendsen voel jij je meteen meer in verbinding met je kind!

Voordat je mama werd had je je nog zó voorgenomen om het allemaal vanuit rust aan te pakken. Om bewust van elk moment te genieten. Helemaal in het hier en nu te zijn, samen met jouw kind. Want dat is toch het mooiste wat er is? Hoe mooi we het onszelf ook hadden voorgenomen: de realiteit is vaak anders. Dagelijks verdelen we onze aandacht tussen kind(eren), relatie, werk, het huishouden, familie, vrienden, sport en hobby’s. Om het nog maar niet over afleidingen te hebben zoals social media en tv.

Misschien denk je nu: oei, herkenbaar! Baal je van jezelf, of voel je dat je faalt als ouder? Weet dat dit absoluut niet nodig is. Het is heel menselijk om niet continu met je volle aandacht bij jouw kind te zijn. Er zijn simpelweg al zoveel andere dingen die jouw aandacht opeisen. Je hoeft jezelf dus niets kwalijk te nemen. Maar hoe druk jouw leven ook is: meer verbinding voelen met je kind is écht mogelijk! En ook nog eens enorm fijn om te ervaren.

Tip 1: Leer (je kind) te luisteren naar eigen behoeften

In verbinding staan met je kind, betekent ook in verbinding staan met jezelf. Wie ben jij in essentie? Wat heb jij nodig om holistisch (geheel) in balans te zijn? Waar verlang jij naar? Op het moment dat jij overprikkeld bent, ongezond of ongelukkig, heb je automatisch minder ruimte en energie om met jouw volle aandacht bij jouw kind te zijn.

Weet jij daarentegen wél wat voor jou belangrijk is en geef je hier ook gehoor aan? Dan heb je niet alleen meer tijd en aandacht voor jouw kind, maar leert je kind ook dat zelfkennis en zelfzorg belangrijk is. Dit nodigt bovendien uit om ook zelf op zoek te gaan naar wie hij of zij werkelijk is en wat hij/zij zelf belangrijk vindt. Op latere leeftijd, maar bijvoorbeeld ook al tijdens het opgroeien. Denk maar eens aan de filmpjes van kinderen die positieve affirmaties opzeggen in de spiegel: een hele mooie manier om je kind bewust te maken van zijn/haar essentie!

Tip 2: Volg jouw kind met nieuwsgierigheid

Is je kind lekker op zichzelf aan het spelen? Dan heb jij even tijd om je appjes te checken. Of … om eens goed naar jouw kind te kijken. Met slechts een paar minuten observeren ontdek je al een hele hoop. Hoe jouw kind zich beweegt, welke keuzes hij of zij maakt, met welke mate van twijfel, zekerheid, nieuwsgierigheid, enthousiasme of plezier dit gebeurt.

Geniet van dit moment. En bedenk je: wat herken je bij jezelf? Wat herken je bij je partner? En wat is juist zo leuk typerend voor hem of haar zelf? In zo’n moment ontdek je letterlijk wat jou en jouw kind met elkaar verbindt.

Wil je jullie band nog meer versterken? Dan kun je jouw kind na afloop vertellen wat je er leuk aan vond om hem of haar te zien spelen. Zo voelt hij/zij zich extra gezien.

Tip 3: Jouw kind aan het roer

Probeer eens een middag in je agenda vrij te houden en spreek met jouw kind af dat dit jullie speciale quality time is. (Eventueel met als enige regel: geen schermen.) En geef je kind vervolgens de ruimte om deze tijd met jou in te delen zoals hij of zij dat graag zou willen – uiteraard voor zover het haalbaar en veilig is.

Probeer je hierbij niet tegen te laten houden door eventuele overtuigingen zoals ‘Wat zullen mensen wel niet van ons denken?’ Het enige wat jij hoeft te doen, is je te laten verrassen! Het kan enorm interessant en leuk zijn om te zien waar het spontane avontuur van jouw kind jullie brengt. En bovendien geef je een duidelijk signaal af dat je jouw kind vertrouwt, en dat je zijn of haar ideeën serieus neemt.

Heeft jouw kind er (nog) moeite mee om hier zelf invulling aan te geven? Een leuk idee is dan om een boswandeling te maken, waarbij jouw kind de route (en liedjes, manier van lopen, enzovoort) mag bepalen.

In verbinding opvoeden begint bij jezelf

Conclusie: hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe meer jij de verbinding met jouw kind zult ervaren. En: het is aan jou om er bewust tijd voor vrij te maken. Probeer dit zo vaak mogelijk te doen en stel desnoods de minder urgente to-do’s uit tot later. Je zult zien dat het een verrijking is voor zowel jezelf als opvoeder, als voor jouw kind!

Meer over Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is founder van ZoMa Opleidingen en Stichting ZoMa. Naast de opleiding Holistisch Therapeut & holistisch coach, kan je bij ZoMa Opleidingen terecht voor o.a. verschillende Reiki en online cursussen. Het verspreiden van licht, liefde en bewustwording  is haar missie. Om haar missie uit te dragen, is ze niet alleen dagelijks vanuit onvoorwaardelijke liefde & holistisch leven bezig met haar opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen, maar schrijft ze ook artikelen, columns en blogs, deelt ze meditaties, masterclasses en haar eigen podcast Holistisch leven. Tot slot is ze auteur van de boeken (handboek & werkboek) ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’  en in september verschijnt haar 2de boek ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’, waarin ze hsp’ers inspireert volledig vanuit authenticiteit te leven. Kijk voor meer informatie over Marjolein en het opleidingsaanbod & kenniscentrum van ZoMa Opleidingen op: zoma-opleidingen.nl en marjoleinberendsen.nl 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF