onzeker kind

4 tips waarmee je een onzeker kind écht zelfvertrouwen en kracht geeft

Als ouder heb je een groot aandeel in de ontwikkeling van je kind. Maar hoe leer ik een onzeker kind om echt zelfvertrouwen te hebben? David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol geven ons 4 tips!

Zelfvertrouwen kind vergroten

Ieder kind is anders. Dat staat voorop. Onze oudste dochter is geboren met een gezonde dosis zelfwaardering. Ze vindt haar eigen tekening het mooist en als ik een verbetering voorstel, dan weet ze mij ervan te overtuigen dat ik me vergis. Heerlijk! De jongste daarentegen zoekt de bevestiging vooral bij andere mensen. Zij heeft meer moeite om zichzelf ‘lief’ te vinden. En omdat te veel complimenten geven niet goed is, zocht ik naar alternatieven. En zie hier een viertal suggesties waar ik blij van werd:

1. Laat je kind zelf oordelen

Staat je zoon of dochter voor je neus met een tekening roep dan niet gelijk: ‘Wat mooi!’ Maar vraag eens aan je kind wat hij of zij er zelf mooi aan vindt. Hiermee geef je het vertrouwen dat zijn of haar eigen oordeel goed is. En mocht je vervolgens weer bijna in de complimentenrol vervallen. Een andere fijne vervolgvraag is: “Vertel eens wat je allemaal hebt getekend? Conclusie? Een kind zoekt bevestiging van buiten, maar door het zelf te laten praten over de tekening groeit het zelfvertrouwen van binnen.

2. Fouten maken mag

Fouten maken is niet erg. Dat weten we inmiddels allemaal wel. Maar geef je kind dan ook de ruimte om fouten te maken. Uit ervaring weet ik dat je het liefst je kinderen beschermt tegen zaken die fout (kunnen) gaan. “Ik help je wel even”, of “Mama doet het wel.” Je herkent het wel: je wilt de teleurstelling voorkomen en dus neem je het over. Maar je doet je kinderen er vaak helemaal geen plezier mee. Het zelf laten ervaren is écht cruciaal.

Laat het kind niet boos worden op zichzelf als het een fout maakt. Maar bekijk eerder samen wat jullie er samen van hebben geleerd. Het werkt bovendien ook bij mijn eigen benadering naar de kinderen toe. Als ze bijvoorbeeld iets stuk maken, schiet de irritatie omhoog. Niet handig, dat moge duidelijk zijn. Een betere benadering is om samen te kijken hoe je voorkomt dat dit in de toekomst weer gebeurt. Bedenk dus samen een oplossing! Op die manier denk je samen met je kind in oplossingen. En het levert bovendien verrassende antwoorden op!

3. Jij bent hét voorbeeld

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip: jij bent zelf het voorbeeld! Dat geldt ook als je kijkt naar het vorige punt over fouten maken. Kinderen luisteren niet naar wat je zegt, maar kíjken naar wat je doet. Als jij liefdevol bent voor jezelf, bijvoorbeeld als je een fout maakt, is dat het gedrag dat ze zullen overnemen. Heb je weinig zelfvertrouwen of ben je perfectionistisch? Dan is de kans groot dat je kinderen dat ook worden. Wat dat betreft zijn kinderen net spiegels. Dus als er een keer iets niet gaat zoals jij wil, haal dan je schouders op. Het is niet erg. Laat ze door je eigen gedrag zien dat ze zelf kunnen kiezen hoe ze reageren op situaties.

4. Stimuleer natuurlijk interesses bij je kind

Dit laatste punt sluit weer mooi aan bij de vorige tip: het voorbeeld zijn, aan kinderen laten zien dat ze kunnen creëren wat ze zelf willen. Geef ze daarvoor ook de ruimte. En stimuleer dan vooral de natuurlijke interesse van je kind. Wil je graag dat je kind op voetbal gaat? Leuk, maar doe dit liever alleen als voetbal ook bij de interesse van je kind past. Als je kind een sport of hobby heeft omdat zijn ouders dat willen, stimuleer je niet het zelfvertrouwen. Kinderen weten vaak prima wat ze leuk vinden. Daag ze uit om daar zelf keuzes in te maken. Ook dat helpt bij het opbouwen van een positief zelfbeeld.

Helemaal voorkomen dat je kind zichzelf afwijst, is natuurlijk onmogelijk. Aan zelfafwijzing doen we allemaal op z’n tijd. Maar je kunt kinderen met deze tips wél leren om van zichzelf te houden en vertrouwen te hebben in zichzelf. Zodat ze een stevige basis hebben waarin ze op volwassen leeftijd vrij kunnen zijn. Zonder dat ze goedkeuring en liefde van andere nodig hebben.

Over 365 dagen succesvol

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie om Nederland het gelukkigste land ter wereld te maken. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga dan naar 365dagensuccesvol.nl

Lees meer artikelen van 365 dagen succesvol:

Vergroot je zelfvertrouwen in 10 stappen

Ben je vaak woedend of boos? Dit is wat het over jou zegt