fbpx

Ben je vaak woedend of boos? Dit is wat het over jou zegt

Wordt jij snel boos om kleine dingen? Misschien dat achter boosheid meer zit dan je denkt. Janina Carmesin schreef voor 365 Dagen Succesvol een artikel waarin ze uitlegt wat woedend of boos worden over jou als persoon zegt. 

Woedend worden. Om de allerkleinste dingen. Een verkeerd ingeruimde vaatwasser. Volle parkeerplekken. De ogenschijnlijk onbelangrijkste dingen zitten in zijn ‘flipzone’. Over wie ik het heb? Mijn vader. De grootste irritatiefactor zijn mensen die zich niet aan de regels houden of mijn vaders rechten niet respecteren. Hoed je maar als dat gebeurt. Laatst was het weer raak. En goed ook.

Ik ging samen met hem naar de bank om een machtiging te regelen. Bij ondertekening van de papieren vroeg een medewerker om de paspoorten die we niet bij ons hadden. Dat was raak. Hij werd agressief, onbeschoft en luidruchtig. Ik verliet op mijn beurt stilletjes het pand. Aan de frisse lucht vroeg ik me af wat er in hemelsnaam gebeurde. Waarom word je zo kwaad om kleine dingen? Wat zit nou echt achter al die boosheid?

Angst is de boosdoener

Mensen die continu boos zijn, hebben vaak het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn, lees ik op een online meditatieplatform. Erachter zit een oude wond die je meestal hebt opgelopen in je kinderjaren. Dat kan een vervelende uitspraak van je ouders zijn of het gevoel dat je tekort kwam, maar het kan ook gaan om een grotere, traumatische gebeurtenis. Het gaat hoe dan ook om een emotionele wond. En, het moge duidelijk zijn, die kan blijkbaar op volwassen leeftijd nog behoorlijk gaan etteren en pijn doen.

Wat je vervolgens vaak ziet is dat mensen de pijn van de wond proberen te negeren. En dat is lastig. Het kan leiden tot zoiets als woede-uitbarstingen, zoals bij mijn vader. Maar ook dat is simpelweg een manier om met pijn en angst om te gaan. Want dat is wat een gevoel van niet genoeg zijn creëert: angst. Angst om afgewezen of verlaten te worden.

Veel boosheid, veel angst

Des te sterker het gevoel is dat je niet goed genoeg bent, des te sterker is je angst en dus ook je boosheid. Je hebt namelijk een nogal grote wond te verdoezelen. Als ik met deze kennis naar mijn vader kijk, herken ik hem daar wel in. Zo groot als hij zichzelf maakt met zijn uitval in de bank, zo klein en onzeker is hij van binnen. Stiekem of onbewust wist hij heus wel dat het aan hem lag. Hij was nota bene zelf zijn paspoort vergeten. Echter voordat hij kritiek kan krijgen, zit hij al met de vinger naar de verbaasde bankier te wijzen.

Hij is al jaren klant hier! Is dit klantvriendelijkheid? Ze hebben toch een kopie van zijn oude paspoort in het systeem. Dat die verlopen is wuift hij van tafel. Volgens de Europese wetgeving mogen ze dat soort gegevens sowieso niet opslaan. Hij is jurist dus hij moet het toch beter weten. Veel tekst, veel angst. Angst omdat je diep van binnen gelooft dat liefde voorwaardelijk is. Dat je het alleen waardig bent als je geen fouten maakt, perfect bent en vooral niet kwetsbaar. En dat is natuurlijk voor niemand haalbaar. Het gevolg is dat je met jouw overlevingsstrategie anderen kwetst en je eigen wond niet kan helen. Want je wond die heeft iets heel anders nodig dan woede.

Wat heb je nodig?

Een wond bestaat eigenlijk uit twee delen, leer ik. Je kunt niets meer doen aan de wond die je jaren geleden opliep. Er valt niets meer aan de situatie te veranderen. Gebeurd is gebeurd. Het tweede deel is het stuk van jezelf dat je toen bent kwijtgeraakt. Het stuk dat je zelf bent gaan afwijzen. Doordat het is afgesplitst veroorzaakt het nu nog pijn en zorgt het voor angst en paniek. Maar hoe integreer je dat deel weer in jezelf?

De sleutel is aandacht. Ook als het stuk zich uit in de vorm van woede of angst. Besef dat het een belangrijk deel is van jezelf. Je hebt het lang onderdrukt, genegeerd of verdoofd met alcohol, internetten, eten, seks… Terwijl het eigenlijk juist liefde en aandacht nodig had. Het heeft namelijk pijn. Het probeert thuis te komen, bij jou en daarbij heeft het jouw hulp nodig. Zo lang het stuk in pijn is, heb je dus pijn. En lijd je jaren later nog onder dat soort gebeurtenissen.

Helen betekent heel worden

Helen betekent heel worden. Eén met alles wat bij je hoort en in je zit. Ook of vooral de delen die je jaren geleden hebt verbannen van het daglicht. Omdat ze niet perfect zijn, niet mooi en omdat ze pijn doen. Juist die delen vragen om aandacht, liefde en acceptatie. En dan nu van niemand anders dan jou. Als ik terugdenk aan mijn vader zie ik hoe hard hij zijn best doet om wonden te verstoppen en pijn niet te hoeven voelen. Ik vraag me af wat er ooit is gebeurd dat hij zich zo snel onrespectvol behandeld voelt. Dat hij doodsbang is de schuld te krijgen. Ik beslis de eerste stap te zetten en zijn wonden te voorzien van wat ze nodig hebben: aandacht en acceptatie. Omdat je als kind altijd verder kunt kijken dan waar je ouders gebleven zijn. En omdat boos worden op boosheid je geen centimeter vooruit brengt.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan startten 365 Dagen Succesvol met een grote missie: samen maken we van Nederland het gelukkigste land van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld. Inmiddels hebben duizenden mensen geweldige resultaten bereikt met de programma’s van 365.

In 365 Dichtbij komen de hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samen in één krachtig programma. Je leert alle stappen uit de succesvolle methodiek en je ontdekt wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga naar 365dagensuccesvol.nl

Lees ook deze artikelen die tips bevatten van 365 Dagen Succesvol:

Heb jij een growth of een fixed minset?

Hoe zet je een traumatisch verleden om in een kans op een beter leven?

Ben je de verbinding met jezelf kwijt? Zo herpak je jezelf weer WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF