fbpx

Wat is het verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit?

Hans de Waard is ontwikkelaar van de succesvolle methode Body Mind Release en schrijver van het gelijknamige boek. In dit artikel legt hij ons uit wat nu precies het verschil is tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit. Twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar niet hetzelfde betekenen. Ontdek nu of jij misschien hoogsensitief of hooggevoelig bent of misschien wel allebei!

 Al op jonge leeftijd had ik veel last van vreemde, onplezierig aanvoelende energieën om mij heen. Ik zat daardoor niet altijd lekker in mijn vel, voelde me soms ook onzeker, alleen en onrustig. Wanneer ik naast iemand zat, voelde ik regelmatig de spanning en stress van de ander naar mij toestromen en vloeide mijn eigen energie weg. De ander voelde zich dan prettig, maar ik voelde me gesloopt. In winkelcentra en op plaatsen waar veel mensen waren, voelde ik mij allesbehalve goed. Ik was jaloers op al die anderen die in mijn ogen fluitend door het leven gingen. Herken je dat gevoel?

De vraag is: waarom voelde ik mij zo en waarom had ik zoveel last van allerlei energieën om mij heen?

Hoogsensitiviteit (HSP – Hoog Sensitief Persoon) en hooggevoeligheid (gemakshalve door mij afgekort: HGP – Hoog Gevoelig Persoon) zijn hiervoor veelgebruikte termen uit de psychologie.

Volgens het testcentrum Groei, is 1 op de 5 mensen in bepaalde mate hoogsensitief. HSP en HGP worden in mijn ogen onterecht door elkaar heen gebruikt. Dit geeft veel verwarring en draagt niet bij aan een gerichte aanpak van de klachten die mensen hierdoor kunnen ervaren. In dit artikel beschrijf ik daarom:

 • Welke informatie verwerken wij vanuit onze omgeving.
 • Wat het essentiële verschil is tussen een HSP en HGP.
 • Waarom hooggevoeligheid ervoor zorgt dat je LAST ervaart van de informatie die jij uit de omgeving verwerkt.
 • Natuurlijk kun jij ook lezen wat jij hier aan kunt doen.
 • Welke informatie verwerken wij vanuit jouw omgeving?

Invloed van verschillende energie

Volgens de kwantumfysica is Alles energie. Jij bent energie. Dus ook je gevoelens en gedachten zijn energie. Zelfs datgene wat jij niet ziet, is energie. Jij en ik zijn dus onderdeel van een immens groot energieveld: het kwantumveld. Alle energie heeft een trilling of frequentie. Wie jij bent en wat je bij je draagt, straal je zo uit. Datgene wat jij uitstraalt, bepaalt tevens jouw werkelijkheid. Met informatie bedoel ik dus alle energieën in onszelf, welke ons omringen en gericht zijn op ons. Ik benoem er een paar:

 • Gevoelens, gedachten en projecties van anderen:Mensen communiceren namelijk niet alleen met woorden met elkaar. Non-verbaal stralen wij uit wie wij zijn, hoe wij ons voelen (stress, angst, onrust, spanning) en denken over onszelf en anderen (projecties).
 • Sferen: Energieën van mensen en gebeurtenissen blijven vaak ‘hangen’ in een huis, gebouw of omgeving.
 • Licht, geluid en geuren: Weet je nog? Alles is energie.
 • Gevoelens in ons lichaam zoals pijntjes, spanning, stress en onrust.

Nog een belangrijk aspect in dit verhaal is het volgende: naast bovengenoemde informatie die jij kunt voelen is het ook mogelijk dat jij jezelf vanuit emotionele afhankelijkheid kunt weggeven. Daarmee bedoel ik dat jij jouw energie afgeeft aan een ander en ballast van anderen overneemt. Mijn volgende artikel voor Wendy online gaat daarom over dit zeer gevoelige onderwerp.

Wat het verschil is tussen hoogsensitiviteit en hooggvoeligheid?

Wat is hoogsensitiviteit?

Zoals sommige mensen beter ruiken of scherper horen dan een ander, zo is de een weer sensitiever dan een ander. Iemand die zeer sensitief is, ‘voelt’ de informatie van zijn of haar omgeving beter aan dan een ander. Een sensitief persoon kan deze informatie makkelijker interpreteren of anders verwoord innerlijk vertalen in woorden en gedachten.

Belangrijke kenmerken van een HSP zijn dan ook:

 • Hebben vaak scherpere zintuigen, zien en ervaren veel en nemen details
 • Maken zich snelzorgen over pijntjes en veranderingen in hun lichaam. Neiging naar hypochondrie
 • Voelenstemmingen en gevoelens van anderen
 • Hebben vaak een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
 • Voelenstemmingen en sferen goed
 • Ervaren eigen gevoelens intens
 • Kunnen verlegen, arrogant of afwezig overkomen, maarzijn dat vaak niet
 • Willen eindeloos weten ‘waarom’ iets zo is of
 • Zijn vaak heel plichtsgetrouw en perfectionistisch
 • Ervaren meer last van stress, spanning en fysieke klachten
 • Denken veel na over essentiële
 • Zitten vaak vol levenslust

Wat is hooggevoeligheid?

Om hooggevoeligheid goed uit te kunnen leggen is het belangrijk eerst iets te vertellen over onze natuurlijke bescherming tegen belastende informatie van buitenaf.

Natuurlijke bescherming

Iedereen heeft in bepaalde mate een natuurlijke bescherming of afweer tegen belastende informatie van buitenaf. Gevoelens van kracht, positief zelfbeeld, zelfvertrouwen, zelfwaardering, zelfliefde, optimisme en levensvreugde vormen de de energetische laag om ons heen.Deze komt dan niet bij je binnen. Het raakt je dan niet.

Voor politici en mensen die met hun hoofd boven het maaiveld uitsteken is deze bescherming wel zo handig. Dit zijn vaak ook krachtige mensen met voldoende zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. Echter, deze natuurlijke bescherming brokkelt af door gevoelens zoals: zelfbestraffing, afhankelijkheid, zelfverwijt, twijfel,  onzekerheid, negatief zelfbeeld en pessimisme. Je laat dan ook letterlijk makkelijker over jouw grenzen heen gaan. De bekende ‘redders’ onder ons.

De eerder genoemde informatie bestaande uit projecties, energieën en prikkels komen dan via de wagenwijd ‘openstaande deur’ je buikgebied binnen om vervolgens via jouw hart er weer uit te gaan. Deze ‘energetische ballast’ verkrampt op zijn route de spieren in je buik en middenrif.Daardoor ga je vanzelf hoger ademhalen en krijg je een onrustig gevoel in je borstgebied. Dit gaat regelmatig gepaard met een versnelde hartslag en hartkloppingen, waardoor je zelfs paniek en angstgevoelens en -gedachten kunt ervaren.

Een schip zinkt niet door het water aan de buitenkant, maar door het water dat binnenkomt. Dus laat wat er om je heen gebeurt niet te veel binnenkomen en jou tot zinken brengen.

Terug naar de vraag: wat is dan hooggevoeligheid?

Een hooggevoelig persoon mist in meer of mindere mate deze natuurlijke bescherming en laat informatie daadwerkelijk binnenkomen in zijn of haar lichaam. Naast de bestaande gevoelens en overtuigingen die iemand bij zich draagt, wordt deze dan extra belast. Hierdoor reageert deze gevoeliger op mensen, gebeurtenissen en situaties. Belangrijke kenmerken van hooggevoeligheid zijn dan ook:

 • Geluidsovergevoeligheid en
 • Raken geïrriteerd door kleine ongemakken, zoals een natte mouw,een shirt dat niet helemaal goed zit of labeltjes in de
 • Maken zich snel
 • Hebben vaak een negatief zelfbeeld.
 • Voelen zich sneller, gekwetst, geraakt of aangevallen
 • Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden.
 • Hebben meer tijd nodig om zaken te verwerken in hun
 • Richten zich meer op de behoeften van anderen; hebben vaak moeite om hun grenzen aan te geven.
 • Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/ darmklachten en chronische vermoeidheid.
 • Lopen een groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen.
 • Kunnen slecht tegen disharmonie

Ik hoop dat je door bovenstaande een duidelijker beeld hebt gekregen van wat het verschil is tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid. Niet elke hooggevoelige is HSP en niet elke HSP is hooggevoelig.

Ik heb er Last van!

Ben jij hoogsensitief én hooggevoelig dan heb jij het extra lastig. De energetische informatie die bij je binnenkomt voel je dan nóg beter. De voelt je dan sneller overbelast en ook jouw andere zintuigen staan dan op scherp.

Het is dan logisch dat je meer last ervaart van bijvoorbeeld straling en overgevoeligheid voor licht, geluidendrukte. Alles–zo ook het nieuws–komt dan harder binnen. Juist in deze tijd met veel maatschappelijke onrust lijken hooggevoelige hsp’ers makkelijker om gevallen. Naast al het fysieke ongemak, hoor ik dat hooggevoelige HSP’ers daarom situaties en drukke plekken ontvluchten en vermijden. Op deze wijze kan deze combinatie jouw leven behoorlijk beperken.

Hooggevoeligheid zeker in combinatie met Hoogsensitiviteit leidt regelmatig tot veel onbegrip: ‘Stel je toch niet zo aan’ of‘ wat maakt het jou uit wat anderen van je zeggen, trek het je niet zo aan.’

 • Wat kun jij doen aan jouw eventuele hooggevoeligheid?

Achteraf bezien, herken ik ook mijn eigen leven deze zeer ‘gevoelige’ combinatie. Mijn hemel, wat had ik daar LAST van! Ik verwarde dit met een soort hinderlijke ‘gave’ waardoor ik wellicht beter in staat was mijn omgeving aan te voelen. In het begin gebruikte ik allerlei trucjes om mij te beschermen tegen belastende invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld door het visualiseren van een bel van beschermend licht om mij heen visualiseerde. Hieronder beschrijf ik de voor mij meest effectieve manier:

Oefening om jezelf te beschermen

Elke keer wanneer jij drukke plekken op- zoekt of in contact komt met andere mensen, leg dan van tevoren een van je handen even op de plek onder jouw borstbeen, daar waar de ribben weer samenkomen. Dit noemen ze de plexus solaris of het zonnevlechtcentrum. Zeg vervolgens in gedachten:ik pak niets op van die ander. Dit werkt direct. Besef dat dit een tijdelijk lapmiddel is zolang jouw natuurlijke bescherming nog niet volledig hersteld is.

Pas nadat ik mijn beperkende gevoelens, overtuigingen en levensprogramma’s had losgelaten en had vervangen voor positieve gevoelens, herstelde mijn natuurlijke bescherming zich vanzelf. Nu merk ik dat ik nog steeds hoogsensitief ben, mensen erg goed aanvoel, maar er geen LAST meer van heb. Die (over)gevoeligheid is weg. Heerlijk! Nu ervaar ik mijn hoogsensitiviteit als een zegen.

In mijn boek over Body Mind Release, ‘hoe onze ballast ons leven regeert’, kun jij meer lezen over dit onderwerp en vooral ook hoe jij jouw natuurlijke bescherming zelf weer op orde krijgt.

Mijn volgende artikel gaat over emotionele afhankelijkheid.

Hans de Waard is ontwikkelaar van de succesvolle methode Body Mind Release. Hans houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met het ontwikkelen van methodieken en opleidingen op het gebied van persoonlijke groei. Het is zijn missie om de innerlijke oorzaak van levensklachten naar boven te halen en mensen tools te geven deze gericht en effectief aan te pakken. Dit om het ´lijden´ structureel te verminderen en mensen hun positiviteit, innerlijke rust en kracht weer terug te geven. In zijn blogs deelt Hans zijn inzichten met je over hooggevoeligheid, afhankelijkheid en vele andere herkenbare onderwerpen. Kijk voor meer informatie op zijn site.

Lees ook het interview met Hans over Body Mind Release

 

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF