fbpx

Zo ga je om met chronische pijnklachten

Veel mensen kampen met chronische pijnklachten. Voor velen vaak lastig om er mee om te gaan, laat staan het even te vergeten. Kom erachter welke levenswijze bij jou past als je met klachten kampt. Want hoe kun je nou het beste ermee omgaan? We delen een blog die Marthe Walter schreef voor 365 dagen succesvol.

In 2015 was ik de voorste auto in een botsing op de snelweg. Lange tijd zat ik thuis met chronische pijnklachten. ‘Word maar snel weer de oude’, stond op negen van de tien beterschapskaarten. De wensen lagen precies in lijn met mijn persoonlijke verzuim-visie: ik moet zo snel mogelijk weer beter zijn. Dus pakte ik mijn hobby’s, sociale leven en werk snel weer op. Te snel. Een jaar later viel ik alsnog uit en moest een 16 weken durend revalidatietraject in. Ik herinner me nog als de dag van vandaag dat de bedrijfsarts zei: ‘ik weet dat het nu zo niet voelt, maar dit revalidatietraject is een cadeautje. Je moet het alleen nog even uitpakken.’

Zo goed mogelijk herstellen of zo snel mogelijk beter worden?

Omdat ik van mezelf zo snel mogelijk beter moest worden, was ik bezig met tijd in plaats van gezondheid. Ik was in verzet tegen de huidige staat van mijn lichaam en de tijd die het zou kosten om te herstellen. Revalidatie zag ik niet als een cadeau maar als een soort wegafzetting, waardoor het langer zou duren om op bestemming te komen. En de bestemming was weer aan het werk gaan. Toen ik toch nog uitviel, had mijn leidinggevende een duidelijke boodschap voor me: ‘ik vind het belangrijk dat je zo goed mogelijk herstelt.’ in plaats van zo snel mogelijk weer beter worden, kreeg ik tijd en ruimte om zo goed mogelijk te herstellen.

Het kwartje viel…

In eerste instantie zag ik herstellen als een soort pleisters plakken. Alles wat stuk was moest weer heel worden. Daarna zou ik mijn leven weer oppakken op het punt waar ik gebleven was. Fulltime werken, 20 uur per week in de file, twee avonden per week salsa les geven en de rest volbouwen met sociale contacten. Ik was net een huis dat gerestaureerd moest worden en het zou precies 16 weken duren totdat het af was. Toen het in week 6 nog steeds niet lukte om langzaam terug te gaan naar wat ik voorheen deed, raakte ik behoorlijk gefrustreerd. In die frustratie viel het kwartje. Wanneer je een kapot gebouw restaureert, breng je het precies terug naar hoe het vroeger was. Wanneer je een woning renoveert vernieuw of verbeter je dat wat stuk is gegaan. Dit zette me aan het denken: Moet alles wat ‘stuk’ is weer heel zijn, of moet ik wellicht wat vernieuwing aanbrengen?

Ik word nooit meer de oude

In week tien van mijn revalidatie voelde het traject voor het eerst als een cadeau. Ik leerde iets groots: ik zal nooit meer de oude worden, en dat is oké. Ik stopte met restaureren, en ging renoveren. Dankzij het cadeau had ik tijd gekregen om er vorm aan te geven. Ik leerde mezelf twee belangrijke vragen te stellen over hoe ik mijn nieuwe leven wilde inrichten: 1. is het belangrijk voor me? 2. Is het nodig dat ik het in deze frequentie doe? Ik ontdekte dat fulltime werken helemaal niet mijn ding is, omdat ik ruimte nodig heb om creatief bezig te zijn. Ik geef nog steeds salsa les, maar minder vaak. En ik leerde dat dit alles me niet minder Marthe maakt maar een nieuwe en veel mooiere Marthe. 

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga naar 365dagensuccesvol.nl

Lees ook:

Voel jij je vaak eenzaam? Zo los je dit voor jezelf opWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF