lawaai

Wist je dat lawaai een boosdoener kan zijn voor veel klachten?

Druk, druk, druk. Er zijn maar weinig momenten waarop we even stilstaan en bewust zijn van alle dingen die om ons heen gebeuren. Wat hoor je allemaal om je heen? Het kunnen achtergrondgeluiden zijn zoals een tikkende klok of een grasmaaier bij de buren, toch nemen we onbewust al die geluiden in ons op. Lawaai kan een boosdoener zijn van veel klachten. We delen een blog die David de Kock en Arjan Vergeer schreven voor 365 dagen succesvol.

Zonder dat je het in de gaten hebt, word je gek gemaakt. Of als dat meevalt in jouw geval:  sowieso een stukje dommer, opgejaagder en vermoeider. Je krijgt er stress van, hoofdpijn en uitputting - en je hoort er niemand over. De boosdoener? Lawaai.

We hadden het kunnen weten. Het Engelse woord voor lawaai is 'noise' en dat heeft dezelfde oorsprong in het Latijn als 'nausea', of misselijkheid. Ook lijkt het op 'noxia', wat zoveel betekent als pijn of schade. Simpel gezegd: lawaai is ongezond. Het veroorzaakt hartproblemen, hoge bloeddruk, stress en slaaptekort. Het vermindert je creativiteit, vergroot je angstgevoel en zorgt dat je je minder goed kunt concentreren. Uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie in 2011, blijkt dat in Europa meer dan 3000 doden per jaar veroorzaakt worden door herrie. Alle Europeanen bij elkaar leven ongeveer een miljoen jaar korter vanwege dat lawaai. En het is niet bepaald stiller geworden sinds 2011.

Waar is het nog echt stil?

Want waar is het in Nederland nog echt stil? Je hoort altijd ergens een snelweg of een scooter, de muziek van je kinderen staat hard, je verwarming staat te loeien en op een kalme zomeravond pakt de buurman zijn kettingzaag erbij om de coniferen te grazen te nemen. Over Schiphol hoeven we het niet eens te hebben.

Natuurlijk is heus niet alle herrie slecht. Het is fantastisch om in een concertzaal of voetbalstadion te worden ondergedompeld in het geluid. Spelende kinderen in een speeltuin maken je vrolijk en zelfs in een bos kan het ontroerend zijn om te luisteren naar de wind door het loof of de dieren in de verte.

Onderzoeker Luciano Bernardi wilde weten bij welke muziek je hersenen het beste ontspannen. Op een groepje proefpersonen liet hij speciaal gemaakte kalmerende muziekstukken los, zodat hij ondertussen de activiteit in hun hersenen kon meten. Verbaasd ontdekte hij dat er maar één moment was waarop de proefpersonen werkelijk konden ontspannen en de hersenen konden herstellen: in de stilte tússen de muziekstukken.

Zo kun je echte stilte ervaren

Het probleem met geluid ontstaat wanneer je er niet aan kunt ontsnappen. Misschien is toegang tot stilte wel net zo fundamenteel als schone lucht en schoon drinkwater. In een wereld die bol staat van de herrie (en een overheid die dit niet zo hoog op z'n lijstje heeft) kun je dat alleen maar zelf regelen. De hei op en de duinen in. Muziek en televisie uit. Mediteren en op retraite. Slapen met oordopjes. Driedubbel glas in je schuifpui zetten. Je kunt actief op zoek gaan naar stilte. Want stilte is meer dan de afwezigheid van geluid - het is een vorm van evenwicht. En om die stilte werkelijk te ervaren, heb je misschien wel eerst heel goed te kunnen luisteren.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga naar 365dagensuccesvol.nl