fbpx

Wel kerst, geen feest. Wat doet dit met ons?

Het is de tweede kerst op rij die weliswaar een feestdag genoemd wordt, maar dat niet echt is. We mogen immers geen feest vieren, althans niet zoals wij een feest voor ons zien; veel mensen die samen in een ruimte genieten van elkaars gezelschap. Wat doet dit met ons? Het gebrek aan feestjes, festivals en gezellig samenzijn?

Feest is het lichtpunt in donkere dagen

Het is niet voor niets dat juist in de winter zoveel feestjes gevierd worden. Al van oudsher worden feesten als Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw gevierd om de donkere dagen draaglijker maken. Samenkomen onder de kerstboom, borrelen met je collega’s, met vrienden of familie een kerstdiner nuttigen, samen spelletjes doen of juist samen even stilstaan; het maakt ons allemaal blij. Mensen zijn sociale wezens en ons brein beloont ons met gelukshormonen wanneer we bijelkaar komen.

Toch is dat juist hetgeen dat niet mag deze winter, het is zelfs iets dat al bijna twee jaar lang niet mag. Niet echt feest dus.

Meer last van een winterdip

Meer mensen dan ooit vervallen daarom in een gevreesde winterdip. De korte dagen en lange, donkere nachten zorgen ervoor dat we minder gelukshormonen aan maken in ons brein en ons somber voelen. Ook bewegen we minder wanneer het buiten koud en nat is. Ook dit is funest voor ons humeur.

Maar wat ons het meest raakt is het volgende. Feestjes zijn iets om naar uit te kijken. Wanneer het erg druk is op het werk (en dat is meestal zo aan het eind van het jaar) maken feestjes dat de werkdruk minder zwaar lijkt. Het hebben van perspectief en een licht aan het eind van de tunnel geeft ons een gevoel van controle. Juist dit laatste ontbreekt volledig deze winter, waardoor we nog meer stress ervaren.

Hoe creëer je alsnog een feestgevoel?

Controle kunnen we niet zomaar terugpakken, maar we kunnen er alsnog een feestje van maken deze kerst. Als we het feestgevoel zoveel mogelijk nabootsen zullen we ons gelukkiger voelen. Hoe je dat doet? Pas daarvoor de volgende tips toe.

  1. Zorg dat je met Kerst of Oudjaar in elk geval met mensen samenkomt, natuurlijk binnen de bestaande richtlijnen. Je kunt het feestgevoel verhogen door ook mensen digitaal te laten deelnemen aan de feestvreugde. Wanneer je met verschillende kleinere groepen online samenkomt geeft dit toch een speciaal en warm gevoel van verbinding.
  2. Ga zoveel mogelijk naar buiten. Daglicht is in deze donkere dagen extra belangrijk. Juist nu veel buiten zijn verhoogt je humeur en daardoor de feestvreugde. Daarnaast is het extra veilig om je feestje buiten te vieren. Doe eens gek en dek buiten de kersttafel. Versier je tuin, hang kerstverlichting op en steek je vuurkorf aan. Succes en een hoop plezier gegarandeerd!
  3. Geef elkaar cadeaus. Zelfs al was de Sint al erg vrijgevig dit jaar, toch heeft het zin om ook bij de Kerstman een bestelling te plaatsen. Niet alleen krijgen van cadeaus maakt blij, maar het blijkt dat juist het geven van cadeaus het gevoel van feestvreugde en geluk verhoogt. Natuurlijk hoeft dit niet per se de nieuwste iPhone of een elektrische fiets te zijn. Juist van kleine, betekenisvolle cadeaus worden we het blijst. Ook het weggeven van een ervaring (een dagje uit of een tegoedbon voor een avondje koken) maakt een ander erg gelukkig.

Geluk zit in jezelf

Je kunt je eigen geluk deels sturen. Zelfs als alle omstandigheden tegenvallen, kun jij ervoor kiezen om positief te blijven en er iets van te maken. Je moet dus je eigen slingers ophangen, letterlijk én figuurlijk. Fijne feestdagen allemaal!

Heb jij last van negatieve gevoelens of stress? Josje Smeets (Gelukspsycholoog en eigenaar van HelloBetty) helpt je graag verder. Haar boek Happy in 100 dagen staat boordevol tips en helpt je al een heel eind op weg.

Happyin100dagen 2D 72dpi Wendy-expert Josje Smeets over het nut van plezier en genieten, ook tijdens Corona

Lees ook: Wendy-expert Josje Smeets over het nut van plezier en genieten, ook tijdens Corona



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF