fbpx

Wendy-expert Josje Smeets over het nut van plezier en genieten, ook tijdens Corona

Volgens psycholoog en Wendy-expert Josje Smeets is het belangrijk om plezier te hebben in de dagelijkse dingen, maar met mate. Josje deelt deze week met ons hoe dat nou precies zit, en geeft ze tips om te kunnen genieten tijdens Corona.

Ons brein vermijdt pijn en jaagt zoveel mogelijk plezier na. Dat is de reden dat we ons telkens weer laten verleiden tot die ene doos bonbons, een drankje te veel op een feestje of het roddelen over collega’s. Dat geeft ons immers een fijn gevoel, zelfs als we weten dat de lange termijn consequenties minder goed voor ons zijn. In mijn boek Happy in 100 dagen leg ik uit dat lange termijn geluk veel meer zit in het negeren van pleziertjes op de korte termijn. Juist het tevreden zijn met je leven, leven in het hier en nu en het ervaren van rust maakt ons duurzaam gelukkig.

Geniet, maar laat plezier niet leidend zijn

Is het hebben van plezier een belemmering voor ons geluk? Zeer zeker niet. Integendeel; het hebben van plezier, zoals goede seks of een dag doorbrengen op het strand, stimuleert het genotscentrum in ons brein. Als we plezier hebben ervaren we ongelofelijke gevoelens van genot. Een mens kan hier niet zonder, we zijn zelfs voor plezier gemaakt. Het zorgt ervoor dat we ons kunnen ontspannen.

De truc zit hem er echter in om je niet enkel door pleziertjes te laten leiden. Wij mensen wennen heel gemakkelijk aan alles dat fijn is. Daarom is de eerste bonbon zo zalig en proeven we de vierde of vijfde bonbon geeneens meer. Juist wanneer we pleziertjes doseren en afwisselen met goede gewoontes maakt dat ons meer gelukkig.

Plezier tijdens Corona

Tijdens de Corona-crisis zijn veel pleziertjes ons ontnomen. Er zijn geen feestjes meer en we mogen al helemaal geen fysiek contact met anderen hebben. Daardoor zijn helaas veel mensen in een dipje terecht gekomen. Om nog enige mate van plezier te ervaren zijn mensen massaal aan het wandelen geslagen met een coffee to go in hun hand. En dat is goed. Blijf jezelf plezieren, juist nu. Stimuleer de gelukshormonen in je brein.

Martin Seligman, een van de meest bekende positief psychologen geeft aan dat je je positieve gevoelens het best kunt spreiden. En juist tijdens deze crisis, waarin niet veel mag, kunnen we dat goed oefenen. Ga af en toe op bezoek bij anderen, maar geniet ook van een avondje met een goed boek thuis. Wandel af en toe met de buurvrouw, maar geniet ook van een wandeling in je eentje. De afwisseling en spreiding van pleziertjes laat ons meer bewust in het leven staan.

Spreid plezier, ook na Corona

Maar hoe doen we dat straks, na Corona? Als weer alles mag? Natuurlijk is het goed om dan vol van het leven te genieten. Om juist weer mensen op te zoeken, ze te omhelzen, feest te vieren. We zullen een ongelofelijke ontlading voelen en hoog pieken in ons geluksgevoel. Toch zal ook dit plezier snel ‘gewoon’ worden. Om te blijven genieten van plezier en op die manier voor de lange termijn gelukkig te blijven is het verstandig ook na Corona ons plezier te spreiden. Ga liever naar één feestje per week, dan drie per weekend. Wacht een keer 30 seconden tussen de happen die je neemt van dat ijsje in plaats van dat je alles in een keer wegschrokt. Je zult merken dat het spreiden van plezierige momenten voor meer verrassing en verwondering zorgt. En juist deze laatsten zorgen voor nóg meer geluksgevoel.

Probeer maar eens en: enjoy!

Josje Smeets is GeluksPsycholoog en eigenaar van Hellobetty.nl In haar blogs adviseert ze jou tweewekelijks over alles dat gelukkig maakt. Haar boek Happy in 100 dagen is vanaf nu te koop.

Happyin100dagen 2D 72dpi Wendy-expert Josje Smeets over het nut van plezier en genieten, ook tijdens Corona

Lees ook eens deze artikelen van Josje Smeets:

Wendy-expert Josje Smeets: Zelfcompassie maakt gelukkig

Wendy-expert Josje Smeets: Omarm je natuurlijke cyclus 

WENDY-expert Josje Smeets: social detoxen maakt gelukkigWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF