fbpx

Wat doe je met overbodige cadeautjes?

Inmiddels zijn Sinterklaas en Kerstmis alweer over. We weten allemaal wat dat betekent: een hoop cadeautjes. Het is natuurlijk hartstikke leuk om een cadeautje te krijgen, maar wat doe je ermee als je het niet kan gebruiken? Zoals dat zoveelste theelichthoudertje of dat boek dat je nooit zal lezen of die sjaal die je eigenlijk helemaal niet mooi vindt? Deze zes tips vertellen je wat je kunt doen bij het krijgen van dit soort overbodige cadeautjes.

1. Een cadeautje is een boodschap

Het eerste en belangrijkste weetje: we geven cadeautjes om een boodschap over te brengen. Dit zijn boodschappen als: ‘ik zie je graag’ of ‘ik heb aan je gedacht’. Zodra het cadeautje aan je is overhandigd, is de boodschap overgebracht en ben je dus niet verplicht om het geschenk te bewaren.

2. Een tweede leven

Het is natuurlijk niet erg beleefd om zo’n cadeau meteen in de prullenbak te gooien, maar je kan ook niet alles blijven bewaren. Zeker niet wanneer je het niet gebruikt of zelfs lelijk vindt. Je kan het dus voor even uitstallen, maar daarna kun je het doorgeven aan iemand die het echt kan gebruiken of aan de kringloopwinkel. Zo geef je het cadeau een tweede leven.

3. Bedank

Het kan natuurlijk zijn dat de gever van het cadeau er ooit nog eens naar vraagt. Zeg dan eerlijk dat je het een heel lief gebaar vond en dat je het nog niet bent vergeten, maar dat je het toch niet kon gebruiken. Vertel dat je ervoor hebt gezorgd dat het bij iemand terecht kwam die het echt nodig had. Anders stond het je in de weg en werd het een frustratie in plaats van een fijne herinnering. En dat is natuurlijk niet wat je wilde.

4. Voorkomen is beter dan genezen

De beste manier om overbodige cadeautjes en pijnlijke gesprekken te vermijden, is natuurlijk om het krijgen van overbodige geschenken te voorkomen. Zeg dus van tevoren heel duidelijk dat je geen cadeau wenst.

5. Geef alternatieven

Omdat mensen tóch graag iets geven, werkt ‘nee’ zeggen niet altijd. In dat geval is het beter om aan te geven waar iemand jou wel blij mee maakt en wat je wél nodig hebt of kan gebruiken. Desnoods werk je met een lijstje waar iemand uit kan kiezen.

6. Geef het voorbeeld, ga voor belevingen

De allerbeste tip om overbodige cadeautjes te voorkomen, is om het gewoon voor te doen. Vraag of geef anderen belevingsgeschenken, zoals een uitstapje, een etentje, een wandeling, een abonnement en ga zo maar door. Want het allermooiste geschenk om te geven én te krijgen is: tijd. Tijd om te doen wat belangrijk is. Tijd om te doen wat je energie geeft. Tijd alleen of juist samen.

Opruimcoach Nele Colle

Nele is Wendy’s opruimcoach. Regelmatig zal zij stukken schrijven voor wendyonline.nl over de kunst van het opruimen. Na 12 jaar in het onderwijs, startte Nele als opruimcoach toen ze merkte dat rommel en chaos een enorme bron van onrust en stress kan zijn. En dat het niet voor iedereen even eenvoudig is om het aan te pakken. Maar een spic en span huis, daar draait het voor Nele niet om. Wél om tijd, geld, plaats en energie voor wat belangrijk is. Een bewuster en duurzamer leven dus. Nele is auteur van de bestseller JOMO en ‘Je krijgt zoveel meer JA als je NEE kan zeggen’ en ontpopte zich daarnaast tot een gemotiveerd en gepassioneerd spreker. Ze geeft inspirerende lezingen waarmee ze al een paar duizend mensen kon motiveren. Kijk op haar site voor meer informatie.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF