fbpx

Waarom sussen niet helpt als je partner stress heeft. WENDY-expert Josje vertelt je wat je wel kunt doen

Veel mensen worstelen met een overspannen, overprikkelde of simpelweg gestreste partner. Je partner is sneller geïrriteerd, zit laag in zijn energie, is bot of kortaf, vergeetachtig en snel afgeleid (meestal door het werk). WENDY-expert Josje vertelt wat je het beste kunt doen als je partner stress heeft.

Natuurlijk wil je niets liever dan je partner helpen, maar: hoe dan?

Stel een partner met stress nooit gerust

Huh? Wat?  Ja, het is echt waar. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het geruststellen van je partner de stress vaak nog erger maakt. Waarom weten de heren wetenschappers niet precies, maar vermoedelijk wordt bij een geruststelling of aanmoediging (het komt allemaal wel goed of die toets ga je zeker halen!) de aandacht juist extra op de angst of stressfactor gelegd, waardoor deze alleen maar toeneemt.

Zelfs een subtiele hint (nog leuk met je collega’s gekletst op het werk?) kan averechts werken. Dit betekent niet dat je helemaal niets meer vragen kunt, sterker nog, je partner heeft wel degelijk jouw aandacht nodig. Maar die aandacht kun je dus op heel veel verschillende manieren bieden. Juist opmerkingen, whatsappjes of gesprekken over zaken die over iets heel anders gaan worden enorm gewaardeerd. Het leidt je partner af, waardoor hij/zij kan ontspannen en het cortisolniveau daalt.

Negeren van stress helpt maar even

Maar je kunt de stress van je partner toch niet blijven negeren? Zeker niet als deze blijvend is of zelfs alsmaar erger wordt?

Nee, dat kan inderdaad niet. Want stress is een sluipmoordenaar en kan overslaan in overspannenheid, een burn-out of zelfs een depressie. Dat willen jullie natuurlijk voorkomen. Wat kun je nog doen om ervoor te zorgen dat je partner -die geen hulp accepteert- geholpen wordt?

Deze 6 tips helpen wel

  1. Help met taken. Je kunt de stress van je partner misschien niet wegnemen, maar je kunt er wel voor zorgen dat deze thuis minder verantwoordelijkheden heeft. Help hem of haar door wat meer klussen zelf op te pakken, de kinderen wat vaker zelf op bed te leggen of simpelweg te vragen of je nog iets voor hem of haar kunt doen. Vaak hebben mensen met stress hoge schuldgevoelens en willen ze juist thuis extra presteren. Neem hen dit gedeeltelijk uit handen.
  2. Moedig zelfzorg aan. Het is belangrijk dat je partner goed voor zichzelf zorgt. Jij kunt helpen met het in huis halen van gezonde voeding, maar zaken als lichaamsbeweging, meditatie, ademhalingsoefeningen, het lezen van een goed boek zullen allemaal bijdragen aan een eerder herstel en dit zal je partner toch echt zelf moeten doen. Stof zijn/haar hardloopschoenen dus nog eens af of vraag zijn/haar vrienden om je partner een keer uit te nodigen om samen te gaan fietsen/padellen of wat dan ook. Ook hier is subtiliteit gewenst.
  3. Zet in op ontspanning. Haal die spelletjes uit de kast, kijk samen naar een film of wat dan ook. Offlineactiviteiten geven overigens meer ontspanning.
  4. Laat hem weten dat hij/zij niet alleen is. Vaak denken mensen die gestrest zijn dat ze de enigen zijn. Ze hebben de neiging alles zelf te willen oplossen, waardoor ze zich isoleren en vereenzamen. Maar niets is minder waar. Onderzoek toont aan dat jaarlijks maar liefst 1 op de 6 medewerkers met stress- of burn-out klachten kampt. Maak dit je partner duidelijk en bied ook perspectief. Het kan opgelost worden namelijk, de stress zal niet oneindig blijven duren.
  5. Spoor hem/haar aan professionele hulp te zoeken. Helpt al het bovenstaande niet? Laat hem/haar in elk geval met iemand praten over dat wat speelt. Zoals aangegeven ben jij hiervoor in eerste instantie misschien niet de meest geschikte persoon, maar die ene vriend wellicht wel. Beter nog is te praten met een objectieve professional die snel onderliggende patronen oppikt en de juiste handvatten kan bieden om snel te herstellen.
  6. Wees geduldig. Het hebben van stress is iets dat jaren onbewust kan spelen voordat het aan de oppervlakte komt. Het kan eenzelfde tijd duren voordat deze weer verdwenen is. Heb dus geduld, je kunt dit niet van vandaag op morgen oplossen. Ben er voor je partner en probeer het herstel niet te versnellen of forceren. Juist wanneer je partner zal beseffen dat er iets speelt en zijn of haar rust gaat pakken is belangrijker dan de periode die nodig is om te rusten.

Zie de positieve kant van stress

Al met al is het natuurlijk allesbehalve leuks om te zien dat je partner lijdt onder stress. Je wilt zo graag helpen! Zie het daarom beide ook als een leermoment. Van alle mensen die gekampt hebben met een burn-out geeft het merendeel aan dat deze periode een enorme eyeopener was waarvan ze heel veel hebben geleerd. Flinke stress dwingt je opnieuw naar je leven en werk te kijken en maakt moeilijke keuzes gemakkelijker. Vaak is een omslag of afslag nodig die je partner anders nooit zou hebben durven nemen. Zie stress daarom ook als iets positiefs.

Gelukkig zijn kun je leren.

Over Josje

Wil jij meer geluk in je leven? Josje Smeets is gelukspsycholoog en helpt je graag verder. In haar boek Happy in 100 dagen leert ze je alles over hoe duurzaam gelukkig te worden.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF