burn-out

Waarom steeds meer vrouwen burn-out klachten hebben

Uit gegevens van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, uitgevoerd door de TNO en het CBS, blijkt dat één op de drie werkende vrouwen tussen de 18 en 34 jaar last heeft van burn-out klachten. Vooral onder vrouwen met een middelbare of hogere opleiding en jonge vrouwen zijn de klachten toegenomen. TNO en CBS voeren dit onderzoek jaarlijks uit op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en wijzen prestatiedruk, constante bereikbaarheid en financiële onzekerheid aan als de belangrijkste oorzaken.

Waarom lopen vrouwen meer risico op burn-out?

Volgens Fabian Dekker, arbeidssocioloog, dragen vrouwen vaak het stigma dat ze minder toegewijd zijn als werknemers. Om dit te compenseren, streven ze naar constante bereikbaarheid en extra uren werken. Daarnaast ervaren vrouwen meer onzekerheid over of ze serieus genomen worden in hun werk. Danielle van Alewijn, hoofd van personeelszaken bij Swapfiets, geeft aan dat vrouwen rond de dertig vaak nadenken over vaste relaties en wie hun levenspartner zal zijn. Voor alleenstaande vrouwen die kinderen willen, is dit een kritieke fase die veel stress met zich mee kan brengen.

Hoe herken je een burn-out?

Stress kan leiden tot fysieke klachten en beïnvloedt je emoties en gedrag. Hier zijn enkele belangrijke symptomen:

- Toenemende prikkelbaarheid en spanning.

- Frequente piekergedachten.

- Een gevoel van leegte en uitputting, waarbij opladen moeilijk lijkt.

- Vaker fouten maken, dingen vergeten en moeite hebben met besluitvorming.

- Snelle stemmingswisselingen, inclusief boosheid of huilbuien zonder duidelijke reden.

- Gevoelens van minderwaardigheid.

- Toenemende neiging tot verslaving, zoals overmatig koffie drinken, snoepen, meer alcoholgebruik, roken, enzovoort.

- Verminderde productiviteit en efficiëntie, ondanks lange werkdagen.

- Fysieke gezondheid die achteruitgaat, resulterend in frequente verkoudheden, griepachtige symptomen, en aanhoudende vermoeidheid.

Wat veroorzaakt stress symptomen?

De mate waarin mensen (werk)stress ervaren kan sterk variëren, sommige individuen zijn gevoeliger voor stress dan anderen. Het kan voorkomen dat je stress ervaart bij dezelfde werkdruk als je collega, terwijl zij er geen last van hebben. Dit verschil hangt vaak af van persoonlijke eigenschappen. Bepaalde kenmerken, zoals perfectionisme, kunnen van invloed zijn op hoe je met stress omgaat. Als je bijvoorbeeld perfectionistisch bent, kan het moeilijk zijn om taken uit handen te geven en neig je ertoe alles zelf te willen doen, wat de werkdruk kan verhogen. Je gevoeligheid voor stress wordt beïnvloed door zowel persoonlijke eigenschappen als omgevingsfactoren, evenals hoe je met bepaalde situaties omgaat. Een drukke werkperiode, zoals het afsluiten van de jaarrekening, kan voor jou stressvol zijn als je ook nog eens midden in een verhuizing zit, terwijl je collega dit niet als stressvol ervaart omdat zij niet in dezelfde situatie verkeert.

Hoe kun je de symptomen van een burn-out bij vrouwen aanpakken?

Als je de bovengenoemde symptomen ervaart en vermoedt dat je een burn-out hebt, zijn hier vier tips om de klachten te verminderen:

  1. Zorg voor voldoende rust: het is essentieel om je lichaam en geest de tijd te geven om te herstellen. Probeer regelmatig te ontspannen en zorg voor voldoende slaap.
  2. Gezonde levensstijl: een gezonde levensstijl kan helpen om de symptomen te verminderen. Denk aan een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, en het beperken van alcohol en cafeïne.
  3. Stel grenzen: het is belangrijk om je eigen grenzen te herkennen en assertief te zijn. Zeg vaker 'nee' en vermijd overbelasting.
  4. Zoek professionele hulp: het is geen teken van zwakte om hulp te zoeken. Een professional kan je helpen de oorzaak van je symptomen te identificeren en een passend behandelplan op te stellen.

Bronnen:

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/10/18/waarom-de-jonge-collega-kwetsbaarder-is-voor-burn-outklachten-a4177771https://psycholoog.nl/klachten/burn-out/https://burnoutherstel.info/burnout-symptomen-bij-vrouwen/https://www.tno.nl/nl/newsroom/2023/09/burn-outklachten-jongeren-onderzoek-2022./