fbpx

Waarom is het goed om eten rechtstreeks van de boer te kopen?

Er zijn steeds meer mogelijkheden om ons eten rechtstreeks van de boer te kopen. En dat is een goed idee, want dat is goed voor het klimaat, het eten is verser en het maakt ons ervan bewust waar ons eten vandaan komt.

INTERVIEWTJE

Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam en schrijver van verschillende boeken over voeding. In zijn laatste boek, Andere kost, pleit hij ervoor dat mensen meer van de boer gaan eten.

Wat is er mis met ons voedselsysteem?

‘Ons leven is de afgelopen vijftig jaar enorm veranderd. We besteden minder tijd en aandacht aan ons eten en eten vaak te veel. We eten te vet en te veel suiker, maar juist te weinig eiwit en groenten. We zijn massaal ongezond gaan leven, met veel negatieve gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan diabetes, dat vaak samenhangt met slechte voeding. Ook heeft een ongezond eetpatroon invloed op ons immuunsysteem. Mensen met bijvoorbeeld diabetes of overgewicht belanden vaker op de ic met complicaties. Daarnaast lijdt ook onze mentale gezondheid eronder, zo kunnen depressies het gevolg zijn van die overhaaste levensstijl.’

U raadt mensen aan om meer van de boer te gaan eten. Waarom is dit goed voor ons?

‘We zijn de verbinding met ons voedsel kwijtgeraakt. We halen snel even wat te eten bij de snackbar of supermarkt en weten niet meer waar ons voedsel eigenlijk vandaan komt. Ik merk dat mensen de laatste tijd meer bezig zijn met de herkomst van hun eten. Als je naar de boer gaat om bijvoorbeeld fruit te plukken, ben je niet alleen bewuster bezig met waar je voedsel vandaan komt, maar ben je ook lichamelijk actief in de buitenlucht. Ook krijg je meer waardering voor je eten wanneer je ziet waar het wordt geproduceerd. Het geeft ook inzicht in hoe alles met elkaar samenhangt en zorgt voor verbinding.’

Zijn producten die rechtstreeks van de boer komen ook gezonder?

‘Ze zijn in ieder geval een stuk verser en hebben daardoor een grotere voedingswaarde. Een product dat helemaal uit Brazilië komt, maakt eerst een lange reis en ligt vervolgens onder de lampen in de supermarkt. Ook word je je bewuster van de seizoenen als je van de boer eet; dan zul je in december niet snel voor aardbeien kiezen. En rechtstreeks van de boer eten is een stuk duurzamer, want al dat transport van voedsel kost veel energie.’

5X SLIM EN GEZOND

 Om deze redenen zouden we wat vaker de boer op moeten gaan:

  1. Producten van de boer bevatten geen kleur-, geur- en smaakstoffen
  2. Je bent meer verbonden met je voedsel en je bewuster van wat je precies eet
  3. Support your locals: je steunt de boeren in jouw omgeving
  4. Lokaal eten brengt de gemeenschap samen
  5. Producten van de boer zijn vrij van conserveermiddelen

Zo eten we in 2050

Onderzoekers Evelien de Olde en Imke de Boer van Wageningen University & Research onderzochten hoe ons voedingssysteem er in 2050 waarschijnlijk uitziet. En dat belooft een betere toekomst! Volgens hen eten we in 2050 in Nederland meer plantaardige en minder dierlijke producten. Ook verwachten ze dat duurzaam en gezond voedsel makkelijk verkrijgbaar en normaal en aantrekkelijk zal zijn. De onderzoekers denken ook dat alle kinderen over dertig jaar voedselonderwijs krijgen en we geen voedsel meer verspillen. Corona heeft er bovendien voor gezorgd dat steeds meer mensen rechtstreeks bij de boer kopen: vorig jaar verkochten boeren 13 procent van hun producten rechtstreeks aan de klant.

Bron: WUR



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF