fbpx

Voedingsvraag: Ik heb vaak last van mijn darmen, kan het glutenintolerantie zijn?

Klinisch diëtist en voedingswetenschapper Marijke Berkenpas van I’m a Foodie is onze WENDY-expert en beantwoord onze voedingsvragen. Deze keer stellen wij haar de vraag: Ik heb vaak last van mijn darmen, kan het een glutenintolerantie zijn?

Antwoord van Marijke:

Het antwoord is niet zwart-wit. Niet iedereen die darmklachten heeft, heeft coeliakie. En niet iedereen die coeliakie heeft, heeft darmklachten :-).

Coeliakie (glutenintolerenatie)

Als je geen gluten kunt verdragen kan er sprake zijn van glutenintolerantie. Dat is een auto-immuun ziekte die bij zo’n 1% van de Nederlanders voorkomt en betekent dat je intolerant bent voor gluten. Voedingsmiddelen met gluten veroorzaken ontstekingsreacties in het slijmvlies van de dunne darm. De darmvlokken gaan kapot en dit kan allerlei gevolgen hebben. Denk aan klachten zoals buikpijn en diarree of obstipatie, maar ook een verminderde opname van voedingsstoffen, bloedarmoede, botontkalking, vermoeidheid en onvruchtbaarheid. Gluten is een eiwit wat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut (en vaak is haver in Nederland besmet).

Tarwe-allergie en glutensensitiviteit

Gerelateerd aan klachten na het eten van granen zou er bijvoorbeeld ook sprake kunnen zijn van tarwe-allergie of glutensensitiviteit. In het geval van tarwe-allergie krijg je een allergische reactie op (producten) van tarwe. Bijvoorbeeld jeuk, luchtweg- of buikklachten. Glutensensitiviteit is een nog relatief onbekende aandoening met coeliakie-achtige klachten, waarbij geen coeliakie, tarwe-allergie of andere aandoening kan worden gediagnosticeerd, maar zich toch beduidend beter voelen bij het weglaten van producten met gluten.

Langs de huisarts

Ga altijd langs de huisarts als je wil weten of glutenintolerantie de oorzaak is van jouw darmklachten. Ga het niet zelf proberen uit te vogelen of alvast maar starten met een glutenvrij dieet. De diagnose coeliakie wordt gesteld door bloedonderzoek, gevolgd door een darmbiopt en eventueel genetisch onderzoek. En als je al begonnen met met glutenvrij eten dan kan een arts geen goede diagnose meer stellen. Bovendien kunnen er nog nog heel veel andere oorzaken zijn van jouw darmklachten dan bovengenoemde zoals een prikkelbare darm, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, lactose-intolerantie.

WENDY-expert Marijke Berkenpas

strawberry

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van het evidence based food collectief I’m a Foodie. Waarop ze samen met collega diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers haar kennis deelt over (gezonde) voeding. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het Amsterdam UMC, locatie VUmc op de afdeling Maag-, darm-, leverziekten. In 2016 schreef ze het boek Eet als een expert en sindsdien heeft ze 3 andere boeken uitgegeven in de serie ‘I’m a Foodie presents’. Naast dat we iedere maand een recept van haar delen, beantwoordt Marijke ook iedere maand twee keer een voedingsvraag. Je kan Marijke volgen en vragen stellen via het Instagram-account en Facebook-account van I’m a Foodie en via haar Linkdin profiel!

Neem zeker ook eens een kijkje op de website van I’m a Foodie!

Lees ook deze voedingsvraag:

Voedingsvraag: worden we dik van goede vetten?



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF