fbpx

Verandering in je leven aanbrengen, het lijkt zo makkelijk, maar waarom lukt het niet?

Je kent vast wel iemand in je omgeving die in jouw ogen zo goed bezig is. Het lijkt wel alsof diegene haar hele leven op de rit heeft. Misschien merk je dat er dingen in jouw leven gebeuren die je graag anders zou willen zien. Vaak doen we er niks mee omdat we angstig zijn voor verandering. We delen een blog die Rosa Betram schreef voor 365 dagen succesvol.

Een andere omgeving, een nieuwe baan, een einde aan je stabiele-maar-saaie-relatie, beter voor jezelf zorgen: we weten vaak dat we iets anders willen in ons leven, maar toch is het  lastig om stappen te maken voor échte verandering. Sterker nog, voor die cruciale gebieden in je leven lijkt dat het lastigst. Terwijl je wéét dat het je gelukkiger gaat maken. Ik leerde dat we een belangrijke fase over het hoofd zien.

Dat wil ik ook wel

Een vriendin die dagelijkse gezonde lunch voor zichzelf bereidt en meeneemt naar haar werk, een kennis die op wereldreis gaat, een collega die sport in de ochtend of vaker kiezen voor jezelf in een relatie, zoals dat ene stel zo mooi doet. ‘Dat wil ik ook,’ denk ik meer dan eens als ik een inspirerend gesprek voer. Toch lukt het maar niet om je te zetten tot échte verandering, ook al weet je dat het beter zou zijn. Er zit een soort weerstand.

Eigenlijk is het niet zo gek dat we weerstand voelen bij verandering. Daar zijn wij mensen namelijk niet zo goed in, we vinden het maar ingewikkeld. Leven in veiligheid vinden we prettig en comfortabel. We kennen het en weten wat we kunnen verwachten. En het is eigenlijk wel prima zo. Maar, dat is precies de valkuil: het hebben van een goed leven is het grootste gevaar voor het hebben van een geweldig leven.

Weerstand door angst

In een ‘prima leven’ voel je geen drang om stappen te ondernemen. Wordt de situatie kritiek (je wordt verlaten, ziek of werkloos), dan komen we ineens wél in zo’n doorbraakproces. Maar waar komt die angst vandaan om niet voor je eigen groei te kiezen?

Het antwoord is simpel: we zijn bang. We hebben angst om afgewezen te worden of om kritiek te krijgen. Wat als ik die baan niet krijg, geen klussen krijg als ik ZZP’er word of ik alleen eindig als ik de relatie beëindig? Het zijn allemaal angsten voor situaties die (nog) helemaal niet bestaan.

Het leven leiden van een ander

Precies wat er gebeurde toen ik een aantal jaar geleden aan de andere kant van de wereld woonde. Verliefd en wel. We hadden al ruim een jaar verkering en woonden samen. Of het echt goed ging is een tweede. Vlak voor de relatie uiteindelijk ten einde liep en ik (letterlijk) als een dweil op de grond lag, realiseerde ik dat ik mijn eigen leven niet meer aan het leven was, maar dat van hem. En dat terwijl ik altijd juist precies deed wat ik wilde. Zoals naar de andere kant van de wereld verhuizen en reizen. Toch deed ik al maanden vooral wat hij wilde en waar hij blij van werd, omdat ik krampachtig wilde dat de relatie werkte. Van de onafhankelijke, vrolijke ik was weinig meer over. Vind je het gek dat onze relatie niet lekker liep?

Wat ik eigenlijk wilde was verder reizen, ontdekken en op avontuur. Hij niet, dus bleef ik daar. Toen we uit elkaar gingen, had ik het zwaar door de afhankelijkheid die ik zélf had gecreëerd, maar uiteindelijk klom ik helemaal zelf weer uit de put en voelde me daardoor sterker dan ik me ooit in de relatie had kunnen voorstellen.

Groei zoals een kreeft

We willen wel groeien, maar zien door angst dus iets heel belangrijks over het hoofd. We koppelen het proces van groei direct aan een gevoel van pijn of afwijzing. Terwijl hier tussenin nog een cruciale fase zit die we over het hoofd zien.

Rabbi Dr. Abraham Twerski bedacht hier een mooie metafoor bij. Hij vergelijkt de weerstand van menselijke groei met de groei van een kreeft. Een kreeft groeit, maar zijn schaal niet. Naarmate de kreeft groter wordt, gaat dat pijn doen en verstopt hij zich onder een rots om veilig een nieuw schaaltje te groeien. Pas als de schaal goed past, trekt hij weer de wijde wereld (lees: oceaan) in. Zie je de vergelijking? In plaats van de tijd, rust en ruimte te nemen voor het groeiproces, willen wij mensen alsmaar door, door, door.

Terwijl als we in zo’n groeiproces zitten, we onszelf juist zouden moeten beschermen en extra goed voor onszelf zouden moeten zorgen. Wil je een nieuwe baan of misschien wel voor jezelf beginnen? Gun jezelf dan de tijd om te groeien en ‘te slagen’. Of zoals we in een ander artikel schreven: gun jezelf de tijd om de richting in jouw leven te kiezen. Ga op onderzoek uit wat bij jou past. Want als je niet kiest voor jouw groei, wie doet dat dan wel?

Het is interessant eens na te gaan en op te schrijven wat jij zou willen veranderen en waar je bang voor bent. We zijn benieuwd tot welke inzichten je komt! En onthoud: het is nooit te laat om de richting van jouw leven te bepalen.

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga naar 365dagensuccesvol.nl



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF